
به گزارش حلقه وصل، نشست رسانهای دبیران دو بخش استانها و عکس 34امین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر صبح امروز با حضور اهالی رسانه در محل خبرگزاری مهر برگزار شد. در این نشست رسانهای اتابک نادری مدیر هماهنگی تئاتر استانها و رضا معطریان دبیر بخش عکس جشنواره با تشریح وضعیت بخش خود به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند.
اتابک نادری با بیان آنکه برنامه تمرکززدایی از دوره 28ام جشنواره تئاتر فجر شکل گرفته است، آن را برای سهم بردن هنرمندان و مخاطبان استانی برخواند و گفت: «فجر استانی یک بخش مستقل از بخش بیناملل است که در چند استان اجرا میشود.»
وی با اشاره به اینکه نظر سعید اسدی، دبیر جشنواره این است که جشنواره استانی منتخبی از آثار برگزیده جشنواره استانی باشد، افزود: «از این میان دو یا سه کار انتخاب میشوند و در بخش مرور حضور پیدا میکنند. همچنین استانها میتوانند کار خیابانی در جشنواره داشته باشند و این امکان نیز برایشان فراهم است که همزمان در استان خود فعالیتهای جنبی چون نمایشگاه عکس، کتاب و ورکشاپ برگزار کنند.»
نادری با خاطرنشان ساختن حذف بخش مناطق، تصمیمات مرکز هنرهای نمایشی را مبنی بر شاکله جدید برخواند که در آن مدیرکل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هر استان به عنوان رئیس جشنواره فجر استانی معرفی میشود و وی موظف است دبیر بخش استانی را انتخاب کند. وی با اشاره به اینکه به تمام استانها برای اعلام آمادگی برگزاری جشنواره ابلاغ شده است تصرحی کرد تنها 9 استان اعلام آمادگی کرده است که از میان آنها 7 استان یزد، گلستان، البرز، خراسان رضوی، بوشهر، فارس و آذربایجان شرقی برای برپایی جشنواره استانی انتخاب شدند و قرار است بین 15 تا 30 دی ماه این هفت جشنواره فجر استانی برگزار شود.
اتابک نادری با اشاره به اینکه به جز استان یزد تمام استانها جشنواره استانی خود را طبق برنامه تا 20 مهر برگزار کردهاند، گفت: «در مجموع 271 اثر در جشنوارههای استان ها حضور داشتند که از آن میان 71 اثر جزء آثار منتخب بودند و به بخش گزینش برای حضور در جشنواره فجر راه یافتند. از 71 نویسنده این بخش هفت نفر زن و بقیه مرد بودند و متاسفانه در این دوره از جشنواره تعداد کارگردان های زن کم هستند و 68 کارگردان مرد و تنها 3 کارگردان زن خواهیم داشت. همواره از نبود کارگردانان زن در تئاتر استانها رنج میبریم. سالهای جدید حضور زنان پررنگتر بودخ است.»
وی افزود: «امسال با نگاه مدیریت مرکز، تئاتر استانها باید مستقلتر تصمیم گیری کنند و در رویدادهای تئاتری سهیم باشند. استانها مختار بودند داوران جشنواره را خود از تهران یا شهرهای دیگر انتخاب کنند. البته اعتراضها و اختلافنظرهایی هم در این زمینه وجود داشته است که چرا مرکز هنرهای نمایشی انتخاب داوران را بر عهده نگرفته است.صفر تا صد جشنواره استانها با خود استان بوده است و خروجی برای ما مهم بود.»
وی افزود: «این تصور وجود دارد که مرکز هنرهای نمایشی کعبه تئاتر ایران است . رئیس مرکز هنرهای نمایشی، رئیس قطب تئاتر ایران است و باید همه مسئولیتها را برعهده بگیرد و همه بودجهها و هزینه تئاتر استانها نیز باید از طریق اداره کل هنرهای نمایشی تامین شود و حتی فکر میکنند من به عنوان مدیر هماهنگی تئاتر استانها رسیدگی به همه وظایف تئاتر استان ها را برعهده دارم. این نیست و این تابو باید شکسته شود.»
نادری با تاکید بر اینکه از لحاظ سازمانی اول و آخر تئاتر استانی با مدیر کل استان است، برنامههای یکسان و زمینهسازی را عواملی برای اجرایی کردن برنامهها خواند.
وی با اشاره به وضعیت تئاتر مشهد اظهار داشت: «مدیر کلی مثل مدیر کل استان رضوی پای کار است و ظرف دو سال گذشته تئاتر شهر خراسان رضوی تبدیل به یک برند شده است و از نظر ما کاملا تئاتر شهر مشهد روی پای خود ایستاده است و دست به تولید آثار می زند. استان فارس و بوشهر هم همین طور هستند؛ اما در برخی از استان ها تفکری سیستماتیک نسبت به جشنواره وجود دارد. استانی هست که اصلاً پای کار نیست و نگاه بخشنامهایبه جشنواره دارد.»
وی تاکید کرد: «خیلی از استانها خود را به تنبلی زده و اجرای عموم برگزار نمیکنند. بهانه نبود تماشاگر میآورند در حالیکه تماشاگر وجود دارد.»
مدیر امور هماهنگی استان های جشنواره تئاتر فجر ادامه داد: یکی از مشکلاتی که تئاتر شهرستان با آن رو به رو است مشکل سالن اجرا است که مسئله بسیاری مهمی است و در بسیاری از شهرها ما محل دائمی برای اجرای تئاتر نداریم و مجتمع های چند منظوره به جای سالن تئاتر در اختیار گروه ها قرار می گیرد اما با تمام این مشکلات جشنواره باید برآیند اجرای عمومی آثار در طول سال باشند نه اینکه تنها راهی برای رسیدن به جشنواره تئاتر فجر. قرار است به جای هزینه ای که صرف حضور گروه ها از استان های مختلف در جشنواره تئاتر منطقه ای می شد این هزینه اختصاص به گروه های نمایشی پیدا کند که به عنوان برگزیده استان در شهرهای دیگر استانشان نیز اجرای عمومی می رود. به این شکل یک تور تئاتری شکل می گیرد که بسیار مثمر ثمر است.
رضا معطریان با تاکید بر اینکه «بخش عکس جشنواره تئاتر فجر یک بخش جانبی است و باید این را بپذیریم»گفت: «جشنواره فجر برگزار نمیشود که یک نمایشگاه پرسروصدا به پا شود. تصمیم داشتیم که در این دوره از داوران خارجی هم استفاده کنیم؛ اما متاسفانه مشکلاتی پیش آمد که این امر میسر نشد.»
وی با ابراز امیدواری نسبت به حضور داور خارجی در دورههای آتی، از حمید جبلی، محمود کلاری و سیف اللّه صمدیان در مقام داوران این دوره از جشنواره خبر داد که امر داوریها انجام شده و از میان 555 عکس از 113 عکاس 57 اثر از 36 عکاس به مرحله نهایی راه یافتهاند.
وی خاطرنشان کرد بخش عمدهای از عکسهای ارسال شده متعلق به عکاسان جوان و تازهکار است که خود بسیاری از آنها را نمیشناخته است و افزود: «عکاسی تئاتر ورودی بسیاری دارد و البته خروجی هم خیلی دارد...چرا که اقتصاد عکس تئاتر مشکل دارد.»
معطریان با خبر از انتشار کتاب عکس تاکید کرد: «قصد است در همان روزهای اول کتاب به دست مخاطبان برسد. همچنین قرار است به همت اتابک نادری این نمایشگاه در برخی از استان ها هم برگزار شود.»
وی درباره مکان برگزاری نمایشگاه عکس جشنواره از خانه هنرمندان و تالار وحدت به عنوان گزینهها خبر داد که برای برگزاری نمایشگاه عکس هنوز به جمع بندی کامل نرسیده است. وی درباره وضعیت خانه هنرمندان گفت: خانه هنرمندان بسیار شلوغ است و گالریهای پراکنده برایمان ممکن نیست. میخواهیم بخش عکس و پوستر کنار هم باشد. نکته مهم در دنیا ارئه است. ارائه از خود کار هم مهمتر است.»
رضا معطریان درباره ایدههایی که برای این دوره در سر داشته و به دلیل برخی مشکلات قادر به عملی کردن آنها نشده است گفت: «امسال قصد داشتیم در ساختمانهایی که معماری ویژه دارند عکسهای منتخب جشنواره را به نمایش بگذاریم که تئاتر شهر یکی از این مکانها بود؛ اما متاسفانه این اتفاق عملی نشد. برای برپایی چنین رویدادهایی علاوه بر امکانات سخت افزاری به همکاری مدیریت شهری نیز نیازمندیم. ما اگر می خواهیم به معنای واقعی جشنواره بینالمللی داشته باشیم باید مشارکت عمومی را افزایش دهیم.»