به گزارش حلقه وصل، اربعین ماه صفر سال ۱۴۴۱ هجریقمری را باید در تاریخ اسلام ثبت و ضبط کرد. حماسهای که در اربعین امسال از سوی میلیونها دلداده و عاشق امام حسین(ع)خلق شده، نمونهای از فرهنگ انتظار است که نشان داد همچنان میتوان بر محور حقانیت اهلبیت؟عهم؟محبت را در دلها زنده نگه داشت. خدماترسانی و تسهیلات در نظر گرفتهشده برای زائران اربعین امسال طوری برنامهریزی شده بود که با کمترین مشکلات بیش از سه میلیون ایرانی به زیارت کربلا رفتند و برگشتند.
این روزها دیگر از شلوغی هفته قبل در مرزهای چهارگانه کشور خبری نیست و جریان تردد زائران به آرامی صورت میگیرد. بر اساس آنچه رئیس سازمان حج و زیارت گفته است، بیش از ۹۸ درصد زائران ایرانی از راهپیمایی اربعین به کشور برگشتهاند. آقای علیرضا رشیدیان دیروز آخرین آمار و اطلاعات از بازگشت زائران اربعین به کشور را ارائه کرد و گفت: عمده بازگشتیها از مرز مهران به کشور وارد شدهاند که رقمی معادل یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر میشوند. وی در ادامه درباره آمار دیگر مرزهای کشور افزود: حدود ۸۰۰ هزار نفر هم از مرز شلمچه، ۳۰۰ هزار نفر از مرز چزابه و ۱۲۰ هزار نفر هم از خسروی وارد کشور شدهاند. همچنین بیش از ۱۲۴ هزار زائر هم از طریق مرز هوایی به کشور وارد شدهاند.
رئیس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه هماینک فقط ۶۲ هزار زائر دیگر در عراق حضور دارند که طی روزهای جاری باز میگردند، گفت: بخش عمده عملیات خدمترسانی تحت نظارت سازمان در حوزههای امداد گمشدگان و نیز بخشهای بیمهای و پزشکی به انجام رسیده است. البته رشیدیان به این نکته هم اشاره کرد که «دفاتر نمایندگی سازمان و بعثه مقام معظم رهبری و مدیریت عملیات شمسا در شهرهای زیارتی و چهار مرز همچنان فعال هستند. آشپزخانههای نجف و کربلا هم امروز پخت صلواتی دارند.»
رئیس سازمان حج و زیارت یادآور شد: سه درمانگاه هلال احمر نیز در عراق همچنان فعالیت میکنند و بیمه ایران هم پیگیر چند مورد بیمار بستری در عراق و نیز بازگرداندن ۱۸جنازه باقیمانده در عراق هستند. مجموعه حراست سازمان هم پیگیر امور بازداشتیها و دستگیرشدگان ایرانی در عراق با همکاری کنسولگریهای جمهوری اسلامی ایران هستند.
۷۰ هزار کودک اربعینی برخی اعتقاد دارند که با توجه به طول مسیر پیادهروی بین نجف و کربلا که حدود ۸۰ کیلومتر است سختیهای زیادی پیشروست و در نتیجه نمیتوان به صورت خانوادگی یا با فرزند کوچک در این مسیر قدم برداشت. این در حالی است که بسیاری از خانوادهها امسال با همراهی فرزندانشان به پیادهروی اربعین رفتند. آنطور که جانشین معاون هماهنگکننده ناجا آمار داده، امسال بیش از ۷۰ هزار کودک کمتر از پنجسال برای حضور در راهپیمایی اربعین از کشور خارج شدند. سردار محسن فتحیزاده در تشریح اقدامات پلیس در اربعین ۹۸ اظهار کرد: در ایام اربعین حسینی بیش از ۳۰ هزار نفر از مأموران پلیس حضوری فعال و ویژه داشتند و اقدام به ارائه خدمات و تأمین نظم و امنیت زائران کردند.
وی با بیان اینکه حدود ۹۷ درصد از زائرانی که برای زیارت اربعین به کشور عراق رفته بودند، به کشور بازگشتهاند، گفت: طبق آمارها، حدود سه میلیون و ۷۴ هزار زائر برای اربعین داشتیم که از مرز به عتبات عالیات مشرف شدند. فتحیزاده با اشاره به رشد شمار زائران اربعین در سال جاری گفت: در سال ۹۷ نزدیک به یک میلیون و ۸۰۰ هزار زائر داشتیم و امسال با رشد چشمگیر ۷۴ درصدی زائران مواجه شدیم. از این تعداد ۶۵ درصد از زائران ایرانی را مردان و ۳۵ درصد را زنان شامل میشوند. نکته قابل توجه دیگر این بود که امسال زائران خردسال نیز افزایش داشتند و حدود ۳۲۴۱ زائر زیر یکسال و حدود ۷۰ هزار نفر هم زیر پنج سال سن داشتند. شمار زائران بالای ۸۵ سال نیز ۲۱۸۴ نفر بوده است و اکثر زائران نیز بین ۱۵ تا ۵۵ ساله بودند.
برگزاری جلسات آسیبشناسی جانشین معاون هماهنگکننده ناجا همچنین با اشاره به اهمیت رضایتمندی مردم از اقدامات مسئولان گفت: هر سال پس از پایان طرح اربعین جلسه جمعبندی و آسیبشناسی را برای اجرای بهتر ماموریتهایمان در سال بعد برگزار میکنیم و این اتفاق هم در سال گذشته رخ داد و هم امسال آن را انجام خواهیم داد. طی سال نیز به طور مرتب موضوع اربعین را مدیریت کردیم که یک بخش از آن مربوط به دستگاههای دیگر است چراکه ما به خاطر مسئول امنیتی و انتظامی منطقه یکسری خواستهها و ملاحظاتی را از دستگاهها داریم که در امنیت مردم و مدیریت جمعیت و تردد زائران تاثیرگذار است. سردار فتحیزاده در ادامه تاکید کرد: به عنوان مثال ما این موضوع را از دستگاههای مختلف ملی و استانی پیگیری میکردیم تا زیرساختها آماده و شرایط مهیا شود، سیستم حملونقل، پایانهها و موکبها کار خودشان را انجام دهند یا مثلا زیرساختهای خدماتی که باید انجام شود، کارشان را انجام دهند. امسال بخشی از خدماتی که به وجود آمد و زیرساختها آماده شد به جریان اربعین و مدیریت صحنه کمک بسیاری کرد. وی افزود: کار دوم بحث زیرساختهای خود نیروی انتظامی است و ما برای اینکه بتوانیم این خدمات را ادامه دهیم، در یک بازه زمانی کوتاه چند میلیون زائر باید از مرز عبور کنند و برگردند، یعنی بیش از ۶ میلیون تردد در یک بازه زمانی کوتاه حدودا ۲۰ روزه انجام شد و این نیاز به آمادهسازی همه زیرساختهای فنی داشت چون تمام اینها برابر قانون و مقررات باید کنترل و ثبت شود. این مهم جز با پیشرفتهتر کردن سامانهها و هوشمندسازی ممکن نبود که خوشبختانه گامهای خوبی در این زمینه برداشته شد و ما به صورت موفق توانستیم کارها را پیشببریم.
جوانان دهه شصتی، پرچمداران اربعین اما بررسی دیگر آمار ارائهشده از میانگین سنی زائران نشان میدهد که بر اساس آمارهای منتشرشده، جوانان به ویژه متولدین دهه ۶۰ امسال بیشترین میزان مشارکت در رویداد اربعین ۹۸ را داشتهاند. بر اساس آمارهای منتشرشده بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از هموطنان کشورمان در مراسم اربعین امسال شرکت کردند. در این میان جوانان متولد دهه ۶۰ یا افراد ۳۰ تا ۴۰ سال با جمعیتی بالغ بر ۷۰۰ هزار نفر بیشترین میزان مشارکت در این رویداد را داشتند. بر اساس آمارهای منتشرشده از سوی جمعیت هلال احمر کشور؛ ۵۲۵ هزار نفر از زائران اربعین ۹۸ را افراد ۲۰ تا ۳۰ سال، ۵۹۷ هزار نفر را افراد ۴۰ تا ۵۰ سال و ۵۳۷ هزار نفر را زائران ۵۰ تا ۶۰ ساله تشکیل دادهاند.