
حلقه وصل: روستای «سرزه» از مناطق بسیار محروم استان کرمان است که در ۴۵ کیلومتری جاده اصلی ریگان واقع شده و به دلیل خاکی و همچنین نامناسب بودن جاده، این مسیر طولانیتر به نظر میرسد. این روستا در نقطه مرزی با استان سیستان بلوچستان و شهرستان ایرانشهر قرار دارد و محرومیت و فقر بر سر مردم این روستا سایه افکنده و مسیرخاکی و صعب العبور آن در محرومیت روستا تاثیر بهسزایی گذاشته است. البته محرومیت این منطقه، که ۱۵۰ خانوار را در خود گنجانده است، تنها به مشکلات اقتصادی مربوط نمیشود، بلکه محرومیت فرهنگی، علمی و مذهبی نیز وجود دارد و این محرومیتها موجب بروز مشکلاتی همچون عدم خودباوری در بین مردم به ویژه جوانان شده و حتی سبب افزایش محرومیت مادی منطقه نیز گردیده است.
با وجود همه مشکلات این منطقه، اما حالا چند سالی است که به همت فعالیتهای جهادی حجتالاسلام رسول برهانینسب، یکی از طلاب مدرسه خاتم الانبیاء بم است، که در قالب طرح هجرت، به عنوان مبلّغ، به روستای «سرزه» عزیمت کرده، امیدهای مردم این روستا برای بهبود شرایط زندگیشان بیشتر و بیشتر شده است.
* چرا «سرزه» گرفتار مشکلات شد؟
حجتالاسلام برهانینسب درباره وضعیت روستای سرزه را اینگونه روایت میکند: تا حدود دو دهه پیش، عمده مشکلات فرهنگی و حتی بخشی از مشکلات مادی متوجه این منطقه نبود، اما به دلیل نزدیکی منطقه به مرز، بیکاری جوانان و وصلت شیعیان این منطقه با دیگر مذاهب و فرق(که غالباً مسائلی همچون قاچاق در نظرشان بیاهمیت بوده است) علاوه بر تشدید مشکلات، سبب گرایش مردم به معضلاتی مثل اعتیاد نیز شده است. وی با ارائه آماری، ادامه داد: در حال حاضر از ۱۵۰ خانوار، تعداد تقریبی ۹۰ نفر از مردم در سنین ۱۸ تا ۵۰ سال (که اغلب آنها از جوانانند) بیکارند و متاسفانه این نیز موجب تشدید مشکلات یاد شده میشود.
این روحانی جهادگر به فعالیتهای خود در این روستا اشاره کرد و گفت: در بدو ورود به منطقه، صرفاً به اجرای وظایف محوله از سوی معاونت تبلیغ حوزه علمیه استان در امور فرهنگی و اجتماعی اکتفاء کردم، اما در کنار این فعالیتِ اجرایی، به شناسایی مشکلات منطقه، مسئلهیابی، دستهبندی و اولویتبندی مشکلات روستا نیز همت گماردم. وی علت این رویه را مشکلات فرهنگی منطقه دانست و ادامه داد: مشکلات منطقه که عمدتاً از محرومیت آن (از جمله: خرافات بیش از حد، بزهکاری، اعتیاد، بیماریها و ...) نشات گرفته و میگیرد موجب شد تا چنین رویهای اتخاذ شود، و فعالیت اجراییام در ماههای ابتدایی از محدودهی وظایف الزامی مبلغین طرح هجرت تجاوز ننماید. همچنین در ابتدای فعالیت در روستا(در سال 1396) مشکلات اجتماعی همچون تفرقه شدید در بین مردم موجب دوری آنان از همدلی و یکپارچگی میشد و با توجه به این که تا آن زمان منطقه، روحانی نداشت نگاه مردم به روحانیت نیز نگاهی صرفا محدود به فعالیت در مسجد میشد.
* روش مبلغ روستا برای شناسایی و حل مشکلات
حجتالاسلام برهانینسب ادامه داد: در وهله اول و در زمان ورود صرفاً به انجام وظایف تعریف شده از سوی معاونت تبلیغ پرداختم، اما در خلال مدت چند ماه، بررسی و کنکاش مشکلات و معضلات روستا مورد توجهم بود و این مشکلات را خانه به خانه و چهره به چهره مورد بررسی قرار دادم. و پس از آن برنامهریزی برای حل مشکلات در دستور کار قرار گرفت. وی افزود: در مرحله بعد به صورت ویژه بعد از اولویتبندی شناخت مشکلات و ایجاد راهکار برای آنها، نیازهای فرهنگی، مذهبی، اجتماعی و نیازهای بهداشتی، تعلیم و تربیتی و ایجاد مسئولیت پذیری در مردم پرداختم.
این روحانی جهادی اضافه کرد: مشکل بزرگ منطقه عدم خودباوری، مصرفگرایی اهالی و وابستگی به شهرها و مناطق بزرگتر بود، اما با ایجاد روحیه تعاون، حس خودباوری و ... در ایجاد اشتغال در منطقه و در نتیجه توقف این رویه نامناسب تا حد قابلتوجهی موفق وارد شدیم. وی ادامه داد: پیشتر روستا فاقد مدرسه متوسطه اول، لوله کشی آب شرب و سرویس بهداشتی عمومی بود، اما به همت مردم روستا و کمک خیرین نسبت به ساخت مدرسه، لوله کشی آب شرب و ساخت سرویس بهداشتی در روستا نیز اقدام نمودیم و اکنون این مشکلات مرتفع شده است.
* روی آوردن مردم روستا به محصولات ارگانیک
مبلغ روستای محروم«سرزه» با اشاره به وجود بیماریهای مزمن در بین اهالی، خاطرنشان کرد: از دیگر فعالیتهای در این روستا، بررسی و فهرست کردن بیماریهای مزمن و شایع در روستا (از جمله دیسک کمر، مشکلات ریوی، آسم و ...) و فرهنگ سازی آداب اسلامی برای رفع این مشکلات بود و به منظور تشویق بیشتر مردم در جهت روی آوردن به آداب اسلامی، آنان را به پرورش گیاهان دارویی و تولید و تهیه مواد خوراکی ارگانیک سوق دادیم.
وی با اشاره به فقر علمی در روستا، گفت: دانش آموزان نیز پیش از این نسبت به تحصیل علاقه چندانی نشان نمیدادند و معلمهای مدارس نیز در ابتدا هیچگونه همکاری در بهبود روند تحصیلی دانشآموزان نداشتند، اما به لطف خدا در حال حاضر نه تنها آموزگارانِ حاضر در روستا نگاه مثبتی نسبت به آموزش پیدا کردهاند و کمک زیادی به تحصیل دانش آموزان میکنند، بلکه دانش آموزان نیز علاوه بر ساعات درسی روزانه در هر روز به مدت تقریبی 2 الی 3 ساعت در کلاس های تقویتی و فوق برنامه شرکت میکنند.
* برخی وظیفه مبلغ را فقط روضهخوانی میدانند!
مبلغ روستای محروم«سرزه» با اشاره به بعضی از مشکلات که کماکان در منطقه پابرجاست، ادامه داد: در این مسیر مشقتهای زیادی کشیده شده و بعضیها هنوز به خاطر منافع شخصی خود یا کنترل سایر مردم و یا غرایز دیگر بر این اعتقاد هستند که مردم در روستا باید مصرفکننده باشند. همچنین وظایف روحانی روستا را در نماز و روضه خوانی و حضور در مسجد خلاصه میکنند و اجازه مداخله در سایر امور را به روحانی نمیدهند، به طوری که چندین مرتبه به دلیل ورود بنده به مسائل غیرمسجد، به امام جمعه شهرستان ریگان شکایت بردند که با درایت و دوراندیشی وی، مانعی برای فعالیتهای بنده ایجاد نشده است. وی ادامه داد: به لطف خدا تاکنون کارهای مفید زیادی در روستا انجام شده است، ولی هنوز تا نقطه مطلوب فاصله بسیار زیادی وجود دارد و رسیدن به این نقطه مستلزم کمک همه جانبه مردم و مسئولین است.
حجتالاسلام برهانینسب با اشاره به نقاط مثبت در مدت دو ساله تبلیغ خود در این منطقه، افزود: با وجود مشکلات عدیده و کارشکنی تعداد معدودی از مردم، نقاط امید زیادی در منطقه همچون همکاری و مساعدت اغلب جوانان منطقه در مسائل فرهنگی و اقتصادی و سایر فعالیتها و کمک آنها به پیشبرد کارها وجود دارد.
در ادامه تصاویری از فعالیتهای حجتالاسلام برهانینسب در روستای «سرزه» آمده است: