یکی از قیامهای مهم تاریخ معاصر قیام علما و مردم مشهد در مسجد گوهرشاد است که به هتک حرمت حرم شریف رضوی و کشتار مردم معترض و متحصن مشهد در دوران سلطنت رضاخان منجر شد.
هویت ایرانی از آغاز یکی از مسئلههای سینمای ایران بود که در دهه چهل به اوج خود رسید. هرچند این مسئله سینمای ایران به خاطر انقلاب اسلامی و سویه فرهنگی آن تا حدودی حل شد اما تمام نشد. محمدتقی فهیم در واپسین یادداشت خود به این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید.
نقطه اوج تناقض فکری نصیری در این جا مشخص میشود که در کتابش مدعی است حکم اولیه اسلام در خصوص حضور زنان در عرصه اجتماعی، پردهنشینی است. او چطور میتواند در عین حال مدعی شود که به خاطر عدم التزام فکری و فرهنگی به حجاب در اثر نفوذ مدرنیته، نباید الزام قانونی به حجاب وجود داشته باشد.
کتاب «خدا زاده» خاطرات نویسندگان و اندیشمندان خارجی از محمدرضا پهلوی، توسط حجتالاسلام سید محمد حسین راجی تدوین و به همت نشر معارف چاپ و به بازار نشر رسید.
با وجود گردآوری برخی اسناد و نگارش کتب، در بخش هنرهای تجسمی و آثار نمایشی توجه چندانی به واقعه مسجد گوهرشاد نشده است.
الگوبرداری از یک جشن شاهنشاهی و... اینها تنها بخشی از موضوعاتی است که بعد از برگزاری جشن جامعه صنفی تهیه کنندگان میدان سینمای کشور را فرا گرفت.
آب تهران قدیمها از قنات تأمین میشد و بعد هم که لولهکشی شد. به همین سادگی؟! نخیر؛ اینوسط یک دورهای هم بود که آب بشکهای بود و داستانی داشت.
علی شریعتی در دهه ۵۰ شمسی که اغلب روشنفکران شیفته و فریفته غرب بودند درباره آمریکا چه گفته باشد خوب است؟خیلیها نشنیدهاند؛اما توصیفی غریبی دارد در روزگار سلطه فرهنگی و سیاسی آمریکا بر حکومت ایران.
برنامه اقتصادی رژیم شاه بسیار نامتوازن بود و در حالی که مناطق شهری رشد سریعی میکردند، مناطق حاشیهای و روستایی در معرض کمبود امکانات، بیسوادی، وضع بد بهداشتی و … قرار داشتند.
مساجد در دوره پهلوی به کانونهای مبارزه علیه رژیم شاه تبدیل شدند و سخنرانیهایی که روحانیون و آزاداندیشان در مساجد ایراد میکردند، موجب آگاهی بیشتر مردم از بیعدالتیها، ظلم، تبعیض و ... میشد.
یکی دیگر از حامیان روشنفکر رضاخان، «محمدعلی فروغی» بود. او تفکرات باستانگرایی داشت و سپس به ایدئولوگ بزرگ پهلوی تبدیل شد که سیاستهای فرهنگی آن رژیم برمبنای دیدگاههای فروغی تدوین شد.
رمان «حریر»، نوشته فاطمه سلطانی از سوی انتشارات کتابستان منتشر شد. این اثر به ماجرای کشف حجاب در دوره پهلوی میپردازد.
در ایران ۱۱۵ سال است که انتخابات برگزار میشود؛ از انتخابات اولین دوره مجلس شورای ملی در سال ۱۲۸۵ شمسی تا امروز. خوبیاش این است که انتخابات از همان روز اول در ایران عکس هم دارد.
متولیان سینمایی کشور، بالاخصطیف بیسوادی که مجذوب سخنان شیرین برخی عناصر نفوذی شده باشند که فیلم سینمایی «دختر لُر» را به عنوان میراث سینمای ایران معرفی نموده اند.
روزگاری طولانی در ایران «پزشک» نبود و فقط «طبیب» بود و آنهم کمیاب بود؛ گاهی در شهری دیگر یا ولایتی دیگر. آن روزگاران یافتن طبیبی که درد را تشخیص دهد و دارویی تجویز کند به سفر نیاز داشت یا انتظار.
۱۸ آذر سال ۱۳۱۸ شمسی «ریدر ویلیام بولارد» وزیرمختار انگلستان در ایران شد؛ مردی که رضاخان را فرستاد تبعید! «بولارد» ۶ سال وزیرمختار و سفیر انگلستان در ایران بود.
مدیر گروه فیلم و سریال مرکز سیمافیلم از پخش قطعی سریال «زیرخاکی» ساخته جلیل سامان در ماه رمضان خبر داد.
شهرداری عمارت اقدسیه را به فروش گذاشت. آقای شهردار قول داد این عمارت رویداد محور را به افراد خاص بدهد تا آن را نکوبند. اما امروز خبر رسید که این عمارت به یک چهارم قیمت واقعی به مزایده گذاشته شده است.
حناچی تاکید کرد که عمارت گلستان را به خواص می فروشد تا بولدوزر زیر این خانه رویداد محور نیندازد. اما در آگهی مزایده این ملک با قیمت پایه ۸۱ میلیارد تومان و بدون پیش شرط به فروش می رسد.