حلقه وصل: یازدهمین همایش هیأتهای محوری و برگزیده کشور با موضوع هیأت و خانواده در روزهای ۱۷ و ۱۸ مردادماه در مجتمع یاوران مهدی(عج) قم برگزار شد. سخنرانی اساتید مطرح، برگزاری کمیسیونهای تخصصی و میزگرد با موضوع هیأت و خانواده، ارائه تجربه مانا و طرح کارا، برپایی مراسم هیأت و پخش فیلم و کلیپ از برنامههای اصلی این همایش دو روزه بود.
حجتالاسلام علیرضا پناهیان استاد سطوح عالی حوزه، حجتالاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، حجتالاسلام محسن عباسیولدی کارشناس مسائل تربیتی، حجتالاسلام احسان بیآزار تهرانی و دکتر امیرحسین بانکیپور از جمله سخنرانان این همایش بودند.
معرفی و رونمایی بستهتوانمندسازیمعرفتی محرم ۹۸، رونمایی از پوستر هشتمین سوگواره عکس و پوستر هیأت و تجلیل از خدایار بهرامی مؤسس هیأت عاشقان ولایت و رئیس هیأت امنای مسجد امیرالمؤمنین(ع) کهنز شهریار از دیگر بخشهای یازدهمین همایش هیأتهای محوری و برگزیده بود.
* نقش کلیدی هیآت مذهبی در حفظ نظام خانواده
رحیم آبفروش جانشین دبیر جامعه ایمانی مشعر در افتتاحیه یازدهمین همایش هیأتهای محوری و برگزیده کشور که در مجتمع یاوران مهدی(عج) قم برگزار شد، عنوان کرد: این عبارت زیبای السلام علیکم یا اهلبیت النبوة بیانگر این امر است که «خانواده» در عرض ارادت به اهلبیت نیز محور توجه و تاکید است و امروز باید بیشارقبل، موضوع خانواده در هیآت مورد توجه ویژه قرار گیرد.
وی افزود: ولی حکیم، در یک بحث تمدنی در آخرین دیدار با جامعه هیأتی، یک امر مستقیم را بر دوش هیآت گذاشتند و مسأله خانواده را در کانون توجه قرار دادند، ایشان سطح مسأله را در حد جامعه بشریت بالا بردند و اعلام کردند که دشمن بشریت، یعنی جریان سرمایهداری بینالملل و صهیونیسم، تصمیم گرفته تا نظام خانواده را در سطح بشریت از بین ببرد.
وی ادامه داد: نقطه کانونی و تمرکز دشمن هم، مسأله خانواده است و در این خصوص اقدامات بسیاری را به انجام رسانده است و اینجا است که نقش هیآت حسینی در حفظ نظام خانواده اهمیت مییابد.
آبفروش تصریح کرد: بنابر فرمایش رهبر عزیز انقلاب، ازدواجهای سخت و دیر، پایین آمدن نرخ فرزندآوری و ترویج ازدواج سفید که سیاهترین نوع ارتباط است، از راهکارهای دشمن برای برهمزدن نظام خانواده و از بین بردن آن است و باید برای مقابله با این توطئههای دشمن، اقدامات مناسبی را انجام داد. وی اضافه کرد: انقلابیبودن را نباید به مسائل جزئی تنزل داد و بر سر مسائل ابتدایی بین هیآت اختلاف ایجاد شود، انقلابیبودن در توجه به مسائل کلانی مانند موضوع خانواده و مقابله با دشمن خود را نشان میدهد.
جانشین دبیر جامعه ایمانی مشعر اظهار کرد: مقام معظم رهبری حفظ نظام خانواده را عامل حفظ و رشد انقلاب و نظام اسلامی میدانند و در این راستا وظیفه سنگینی بر عهده هیآت، بهویژه مدیران هیآت است و باید در این خصوص اقدامات اساسی انجام شود. وی خاطرنشان کرد: در راستای حفظ نظام خانواده، هیآت باید با تمام وجود اقدام کنند و شعار بنفسی انت و اهلی و مالی را در این خصوص عملیاتی کنند که قطعا اقدامات آنها درراستای حفظ نظام خانواده، طبق فرموده مقام معظم رهبری بر جامعه بشریت تأثیرگذار است.
جانشین دبیر جامعه ایمانی مشعر با بیان اینکه تمرکز و نقطه کانونی دشمن، مقابله با نظام خانواده است، گفت: هیآت مذهبی نقش کلیدی و بسیار مهمی در حفظ و استحکام نظام خانواده دارند.
* لزوم توجه ویژه به مسئله خانواده در گام دوم انقلاب
حجتالاسلام محمد قمی رییس سازمان تبلیغات اسلامی در افتتاحیه یازدهمین همایش هیأتهای محوری و برگزیده کشور که در مجتمع یاوران مهدی(عج) قم برگزار شد، عنوان کرد: موضوع محوری خانواده و اهل بیت در هیئات مذهبی نیاز به تأمل دقیق دارد و باید مورد توجه قرار گیرد. وی افزود: در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، هم یک توصیف و تحلیلی از گام اول انقلاب وجود دارد و نقاط ضعف و قوت مشخص شده است و هم گام دوم را تبیین و روشن شده است.
رییس سازمان تبلیغات اسلامی بیان کرد: یکی از حوزههایی که در گام اول انقلاب با وجود برخی اقدامات مناسب، عملکرد مناسبی نداشتیم و ضعف داریم، موضوع سبک زندگی و خانواده است و باید در این خصوص در گام دوم انقلاب اسلامی بسیار بهتر عمل کنیم. وی ادامه داد: اساس مجلس اهل بیت و هیئت، پیشبرد مکتب اسلامی است؛ دلیل ابقای نظام اسلامی همان دلیل تشکیل انقلاب اسلامی است و زمانی که امام خمینی فرمودند که محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است، قطعا در تحکیم نظام اسلامی نیز، هیئات مذهبی و توجه به نگاه اهل بیت بسیار اثرگذار است.
قمی با بیان اینکه قطعا میتوان بسیاری از مشکلات و معضلات اجتماعی را در هیئات مذهبی حل کرد، گفت: بیش از 110هزار هیأت ثبت شده در کشور وجود دارد و قطعا اثرگذاری بسیار در جامعه دارند و میتوانیم بسیاری از آسیبهای اجتماعی را در هیئات حل کنیم. وی اضافه کرد: خانواده عامل صیانت و حفاظت است و بر همین اساس دشمن بشریت با خانواده مبارزه میکند؛ در روایات داریم که شیطان در آخر الزمان با موضوعات فطری انسان مقابله میکند؛ خانواده موضوع فطری انسان است و اکنون دشمن به دنبال مقابله با این نهاد ارزشمند است.
رییس سازمان تبلیغات اسلامی کشور اظهار کرد: باید توجه هیئات مذهبی به موضوع خانواده ریشهای باشد؛ عاطفه در هیئت نقش کلیدی و اساسی دارد و عاطفه با هیئت گره خورده است و همچنین عاطفه رکن اساسی خانواده است و توجه به مسئله عاطفه در هیئات مذهبی، بر توجه بیشتر عاطفه در خانواده اثرگذار است. وی خاطرنشان کرد: با نگاه دقیق به زندگی اهل بیت متوجه خواهیم شد که مسئله تبلیغ دین و تبیین دین خانوادگی صورت گرفته است و در جریان کربلا، حضرت سیدالشهدا(ع) برای تبلیغ دین، خانواده را همراه خود کرد و بر همین اساس هیئات مذهبی در گسترش و تبلیغ دین باید مسئله خانواده را مورد توجه قرار دهند.
قمی تاکید کرد: در وضعیت کنونی، توجه به مسئله خانواده یک ضرورت برای هیئات مذهبی است و باید به این موضوع توجه ویژه داشته باشند تا بتوانیم در تقویت نظام خانواده به وظیفه خود عمل کنیم و دغدغههای مقام معظم رهبری در این موضوع را مرتفع کنیم.
* در حوزه خانواده باید آگاهانه و عالمانه عمل کرد
بهمن مشکینی کارشناس مسائل اجتماعی در افتتاحیه یازدهمین همایش هیأتهای محوری و برگزیده کشور عنوان کرد: جامعه اسلامی ایران و انقلاب اسلامی بسیار قدرتمند است و سرمایههای درونی بسیاری دارد و قطعا اگر این قدرت نبود، دشمن تا این حد به مقابله با انقلاب نمیپرداخت. وی افزود: سرمایه اجتماعی به معنای اعتماد و مشارکت اجتماعی است که از حوزه خانواده شروع میشود و به مراتب بالاتری میرسد و هرچه مشارکت و اعتماد بیشتر باشد، سرمایه اجتماعی بالاتر خواهد بود؛ پیروزی انقلاب اسلامی و موفقیت در دفاع مقدس نتیجه سرمایه اجتماعی در کشور بود.
کارشناس مسائل اجتماعی بیان کرد: در کشور ۸۰میلیونی ایران بیش از ۱۲میلیون حاشی نشین وجود دارد؛ افراد به دلیل کسب شغل به شهرهای بزرگ مهاجرت میکنند و به دلیل عدم تمکن مالی برای سکونت در داخل شهر، در حاشیه شهر به صورت قاچاق اسکان مییابد و به دستفروشی در سطح شهر میپردازند. وی ادامه داد: در کشور حداقل ۴میلیون معتاد وجود دارد و این به معنی ۲ الی ۳میلیون خانواده گرفتار است؛ همچنین سالانه حدود ۵۰۰هزار نفر در زندانها رفت و آمد دارند و خانواده آنها نیز درگیر این موضوع میشوند؛ سالانه طبق اعلام پلیس، حدود ۱۸هزار تلفات فوتی جادهای داریم که اغلب سرپرست خانوار هستند و باعث مشکلات بسیاری میشود.
کارشناس مسائل اجتماعی تصریح کرد: حدود ۲۲میلیون خانواده در کشور وجود دارد و میتوانیم بگوییم زندگی در ایران همچنان خانوادگی است؛ در سال ۹۵، حدود ۷۰۰هزار ازدواج و در سال ۹۶، حدود ۶۰۸هزار ازدواج ثبت شده است ولی در سال گذشته ۵۵۰هزار ازدواج ثبت شده است که نشان دهنده شیب کاهشی ازدواج است. وی اضافه کرد: در وضعیت کنونی کشور شاهد دو معضل کاهش آمار ازدواج و مشکلات طلاق هستیم؛ همچنین سن ازدواج پسران بالارفته است که باعث مشکلات بسیاری میشود.
مشکینی اظهار کرد:۱۴درصد طلاقها در سال اول ازدواج است و حدود ۴۰درصد طلاقها در سنینی زیر ۳۰سال است؛ میزان مخالفت با همباشیها در کشور بسیار زیاد است و حدود ۸۰درصد است ولی از سال ۹۵تا کنون، موافقت با همباشی، ۱۰درصد افزایش یافته است. وی خاطرنشان کرد: عوامل خوشبختی در سال ۹۵، پول و ثروت در رده ششم قرار داشته است ولی در سال ۹۸به رتبه اول رسیده است که نشان دهنده توجه جامعه به سرمایهداری است؛ همچنین طبق نظرسنجیها ۶۹درصد معتقد هستند که خیانت در خانواده افزایش پیدا کرده است؛ ممکن است آمارها تا این حد نباشد ولی این نشان دهنده تاثیر در اذهان مردم است.
کارشناس مسائل اجتماعی تاکید کرد: دشمن و جنود شیطان موضوع خانواده و نظام خانواده را مورد هدف قرار داده است؛ همچنین دشمن به دنبال فرد گرایی در جامعه شیعیان است و تا حدی در این امر موفق شده است؛ موضوع جمع و اجتماع بسیار با اهمیت است و مهم ترین جمع، خانواده است که دشمن به دنبال برهم زدن آن است. وی گفت: بالاترین نرخ طلاق در کشور مربوط به مناطقی است که از لحاظ مالی متمول هستند و این نشان دهنده این است که مسائل مالی در تحکیم خانواده زیاد تاثیرگذار نیست؛ باید برای تحکیم خانواده به دنبال سبک تفکر درست و تقویت ایمان جامعه باشیم.
مشکینی عنوان کرد: در حوزه مسائل خانواده باید آگاهانه و عالمانه عمل کنیم و انجام اقدامات غیر علمی تاثیر مناسب ندارد؛ باید متولیانی که در حوزه خانواده اقدام میکنند، ابتدا کاملا به مسائل خانواده اشراف داشته باشند. وی افزود: هیآت در کانون اجتماعات مردمی جای دارند و نیاز است همانطور که برای مراسمات مذهبی بانی جذب میشود، برای موضوع خانواده و مشاورههای خانواده و جوانان نیز بانی جذب شوند و آموزش داده شوند؛ در مدارس، دانشگاهها و صدا و سیما به طور مناسب در حوزه خانواده عمل نمیشود و لازم است هیآت با استفاده از افراد متخصص، متدین انقلابی در این حوزه کار کنند.
کارشناس مسائل اجتماعی بیان کرد: همچنین باید با ایجاد حساسیت مردمی، مشارکت اجتماعی را در تقویت نظام خانواده جذب کنیم؛ هیآت میتوانند شبکه مویرگی مردمی برای حل معضلات اجتماعی ایجاد کنند. وی ادامه داد: پرچم اهل بیت در خانواده بلند میشود و اگر نظام خانواده تضعیف شود، دین و دینداری نیز دچار آسیب میشود، از همین جهت باید هیآت مذهبی در حوزه خانواده اقدامات جدی انجام دهند.
* نقش اساسی هیآت در تسهیلگری ازدواج جوانان
امیرحسین بانکیپورفرد کارشناس مسائل خانواده و عضو هیأت علمی دانشگاه اصفهان در این همایش عنوان کرد: در سال ۹۱، یازده میلیون مجرد در سن ازدواج وجود داشت که در آن سال حدود ۹۰۰هزار ازدواج ثبت شده بود که در آن زمان زنگ خطر به صدا در آمده بود. وی افزود: از سال ۹۱تاکنون شیب ازدواج کاهشی بوده است و در سال جاری ۵۵۰هزار ازدواج ثبت شده است که نسبت به شش سال گذشته ۳۰درصد کاهش داشته است، در حالیکه جمعیت رو به افزایش بوده است و آمار جوانان در سن ازدواج نیز کاهش پیدا نکرده است.
کارشناس مسائل خانواده بیان کرد: طبق آخرین سرشماری، یک میلیون و ۴۰۰هزار دختر بالای سی سال در کشور وجود داشته است و همچنین ۷۰۰هزار زن مطلقه زیر ۵۰سال در کشور هستند که در معرض آسیب جدی هستند و مشکلات بسیاری دارند. وی ادامه داد: سال ۷۲درکشور معادل حدود هر ۱۶ازدواج یک طلاق ثبت میشد ولی در وضعیت کنونی معادل هر ۳ازدواج، یک طلاق ثبت میشود که نشان دهنده یک شیب افزایشی و وضعیت خطرناک است؛ البته این آمار بدین معنی نیست که ۳۰درصد ازدواجها به طلاق منجر میشود، آمار ازدواج برای سال جاری است ولی آمار طلاق ممکن است مربوط به ازدواجهای سالهای قبل باشد و با این حساب تنها ۳درصد ازدواجها به طلاق منجر میشود و نباید پیام غلط به جامعه داد.
بانکی پور فرد تصریح کرد: خانواده سلول بنیادی جامعه است و اگر آسیب ببیند کل نظام اجتماعی صدمه خواهد خورد، بر همین اساس حفظ و استحکام خانواده بسیار با اهمیت و اثرگذار است. وی اضافه کرد: برای حل مسائل جامعه بهترین راهکار استفاده از مشارکتهای مردمی است و مردمی ترین تشکیلات جامعه، هیأت است و بزرگترین شبکه در کشور هستند که میتوانند به بهترین شکل سرمایه اجتماعی را برای حل معضلات اجتماعی جمع کنند.
عضو هیأت علمی دانشگاه اصفهان اظهار کرد: هیچ تشکل مردمی به اندازه هیآت نمیتوانند قدرت تاثیرگذاری داشته باشند و از همین جهت مقام معظم رهبری هیآت را مامور به توجه و آگاه سازی در حوزه خانواده کرده است. وی خاطرنشان کرد: اولین گام برای حل معضلات خانواده، ایجاد حساسیت است اجتماعی است و نیاز است در این خصوص فرهنگ سازی مناسب با استفاده از ظرفیت هیآت، انجام شود؛ جامعه تا حد زیادی با مصائب و فضائل اهل بیت آشناست و اکنون نیز است اخلاق اهل بیت برای جامعه تبیین شود و به این موضوع بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
بانکی پور فرد تاکید کرد: عدم وجود اخلاق اهل بیت در جامعه باعث ایجاد مشکلات اجتماعی شده است؛ لازم است سخرانان و مداحان به نکات اخلاقی روایات و ادعیه توجه ویژه داشته باشند تا زندگی اهل بیت و روابط خانواده در این خاندان با عظمت، به عنوان یک الگو برای جامعه تبیین شود.
این استاد دانشگاه گفت: به دلیل فضای رسانه و وضعیت کنونی، سن بلوغ جنسی در جوانان کاهش پیدا کرده است و تنها راهکار برای جلوگیری از ایجاد مشکلات مختلف برای جوانان، کاهش سن ازدواج است و لازمه کاهش سن ازدواج، کاهش سن بلوغ عقلی است و با آموزش دادن به نوجوانان و افزایش مسئولیت پذیری در آنان، سن بلوغ عقلی کاهش پیدا میکند و برای ازدواج در سن پایین آماده میشود. وی افزود: همچنین باید به دنبال مدلهایی از ازدواج بود که ازدواج و تشکیل خانواده از هم تفکیک شود، جوان در سن پایین به دلیل مسائل مالی، شاید آمادگی برای تشکیل خانواده نداشته باشد، ولی برای ازدواج آمادگی دارد، جوانان میتوانند در سن پایین ازدواج کنند و بعد از مدتی با ایجاد شرایط مناسب، تشکیل خانواده دهند.
بانکی پور فرد عنوان کرد: هیآت مذهبی در فرهنگ سازی برای پایین آمدن سن ازدواج، معرفی گزینههای مناسب به خانوادهها و تسهیل گری ازدواج میتوانند اقدامات مناسبی را اجرایی کنند؛ خانوادهها و روابط فامیلی در جامعه کاهش پیدا کرده است و هیآت بهترین مکان برای روابط اجتماعی است و باید از این ظرفیت استفاده کرد. وی ادامه داد: هیآت مذهبی ظرفیت بسیار مناسبی برای تسهیل گری ازدواج جوانان دارند و باید از این ظرفیت بهره گیری مناسب شود؛ نمونههایی از تسهیل گری ازدواج در هیآت مذهبی ب طور موفق انجام شده است که باعث کاهش بسیار زیاد هزینهها میشود و موانع ازدواج بسیاری از جوانان رتفع میشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه اصفهان تصریح کرد: توزیع محصولات فرهنگی و ارزنده در حوزه ازدواج و خانواده در هیآت مذهبی برای فرهنگ سازی مناسب، بسیار اثر گذار است؛ همچنین ایجاد غرفههایی برای ارائه مشاورههای خانواده توسط متخصصان متعهد در هیآت مذهبی میتواند در رفع بسیاری از مشکلات خانوادهها، اثرگذار است. وی اضافه کرد: همچنین ایجاد صندوقهای قرض الحسنه برای ارائه وامهای ازدواج جوانان در هیآت مذهبی اقدام بسیار مناسبی در جهت تسهیل گری ازدواج جوانان است.
* لزوم اصلاح نگاه جامعه به مسئله زن و خانواده
حجت الاسلام رضا رؤیت رییس بنیاد ملی خانواده در یازدهمین همایش هیأتهای محوری و برگزیده کشور عنوان کرد: هیآت باید به صورت علمی و آگاهانه وارد مسائل خانواده شوند و اگر این اتفاق رخ ندهد، باعث ایجاد مشکلات خواهد شد.
وی افزود: ایجاد هیآت زنانه یکی از مسائل اساسی است که باید به آن توجه کرد؛ اگر هیأتی بخواهد در مسائل خانواده ورود کند، باید زنان را مورد توجه قرار دهد و لازم است جلساتی با حضور اساتید متخصص مختص بانوان و مسائل خانواده و زنان برگزار شود تا آگاهی بخشی صورت گیرد.
رییس بنیاد ملی خانواده بیان کرد: باید نگاه جامعه نسبت زن و خانواده تصحیح شود و بسیاری از مشکلات موجود در اثر نگاه غلط به زن و خانواده در جامعه است؛ هیآت میتوانند با استفاده از ظرفیتهایی همچون شعرهای مناسب، سخنرانیهای هدفمند و فضاسازیها، در تغییر نگرش به خانواده اثرگذار باشد.
وی ادامه داد: موضوع واسطه گری در ازدواج بسیار با اهمیت است و میتواند در رفع موانع ازدواج اثرگذار باشد؛ البته این کار باید با دقت بسیار زیاد و به صورت علمی انجام شود تا باعث ایجاد مشکلات دیگر نشود.
رؤیت تصریح کرد: در زمینه واسطه گری نیاز است که هیآت ورود داشته باشند و در این خصوص باید نمونههایی از هیآت موفق در این حوزه به عنوان الگو معرفی شوند.
* لزوم تقویت هیأتهای خانگی و خانوادگی
حجت الاسلام علیرضا پناهیان در یازدهمین همایش هیأتهای محوری و برگزیده کشور که در مجتمع یاوران مهدی(عج) قم برگزار شد، عنوان کرد: وقتی در قرآن کریم احترام به والدین بعد از عبادت خداوند مطرح میشود و تاکیدات بسیاری در خصوص رابطه زوجین مطرح شده است، نشان دهنده اهمیت موضوع خانواده است. وی افزود: موضوع خانواده به صورت خاص در منابع دینی پرداخته نشده است و علت آن این است که از صدر اسلام تا قرنها قوام جامعه به خانواده بود و نظام خانواده بسیار مورد توجه بود و به همین دلیل به صورت خاص به موضوع خانواده پرداخته نشده است.
این مدرس حوزه علمیه بیان کرد: اگر بخواهیم به صورت منطقی و با تدبر برخورد کنیم و تنها به دنبال سوره و آیه خاص در قرآن نباشیم، موضوع خانواده در دین بسیار با اهمیت است؛ همچنین نقش خانواده درست و سالم در محبت به اهل بیت بسیار اثرگذار است. وی ادامه داد: اخیرا دشمنان متوجه شدهاند که اگر بخواهند محبت و ایمان موجود در جامعه را از بین ببرند، باید خانواده را مورد هدف قرار دهند و برای اقدامات خود، ابزار کافی را نیز در اختیار دارد؛ بر همین اساس در شرایط کنونی موضوع خانواده و حفظو استحکام آن، بیشتر اهمیت پیدا میکند.
پناهیان تصریح کرد: سن بالای ازدواج، کاهش فرزند آوری، افزایش آمار طلاق و معضلات خانواده نشان دهنده این است که به طور درست اهمیت خانواده به جامعه منتقل نشده است.
وی اظهار کرد: یکی از دلایل عدم رغبت پسران به ازدواج، تاثیرات خانوادگی است و عدم رابطه مناسب پدر و مادر در خانواده و سلطه گری مادر در خانواده از دلایل عدم رغبت پسران جوان به ازدواج است؛ همچنین سلطه گری پدر در خانواده و سخت گیریهای بیجا پدر در خانواده باعث عدم رغبت جوانان دختر به ازدواج است و این باعث بالارفتن سن ازدواج میشود که آسیبهای بسیاری دارد.
استاد برجسته حوزه علمیه اظهار کرد: همچنین فرهنگسازی مناسبی در جامعه نسبت به ازدواج جوانان در سن پایین وجود ندارد و اگر دختری در سن 16سالگی ازدواج کند، از مدرسه روزانه اخراج میشود و مجبور است که در مدرسه شبانه درس بخواند و این قوانین باید اصلاح شود. وی خاطرنشان کرد: بسیاری از مسائل و معضلات اجتماعی به خصوص در موضوع خانواده، تنها راهکار حضور هیآت برای حل مشکلات است و با برنامه ریزی و اقدامات مناسب میتوانند بسیاری از مشکلات را رفع کنند.
پناهیان با بیان اینکه برخی از قوانین و ساختارها در جهت استحکام خانواده نیست و نیاز است که اصلاح شود تاکید کرد: تقویت نهاد خانواده ارتباط مستقیمی با هیآت حسینی دارد و در زندگانی اهل بیت نیز روابط خانوادگی بسیار مورد توجه است و باید در جلسات مذهبی، روابط خانوادگی اهل بیت مورد توجه قرار بگیرد و به عنوان الگو جامعه معرفی شود.
وی گفت: اگر بتوانیم محبت و روابطی که در بین امامان(ع) و اهل بیت وجود داشت را به جامعه منتقل و تبیین کنیم، یک الگوی بسیار مناسب برای جوانان و خانوادهها معرفی میشود و در استحکام روابط خانواده بسیار اثرگذار است.
مدرس حوزه و دانشگاه عنوان کرد: باید هیآت خانگی و خانوادگی تقویت شود، زیرا تاثیرگذاری بسیار زیادی دارد و این هیآت پایه هیآت بزرگ و عمومی هستند؛ همچنین برگزاری هیأت در خانه باعث نورانی شدن خانه و اثرگذاری مثبت در خانواده و کودکان میشود. وی افزود: در جهت تقویت روابط خانوادگی، هر هیأت بزرگی باید از چندین هیأت کوچک خانوادگی و خانگی تشکیل شده باشد؛ همچنین باید هیآت در ازدواج جوانان نقش تسهیل گر داشته باشند و باعث رفع موانع ازدواج جوانان شوند.
پناهیان بیان کرد: محبت به اهل بیت و هیأتی بودن مهم ترین وجه اشتراک زوجین جوان میتواند باشد و باید هیآت مشوقهایی را برای ازدواج جوانان فراهم کنند؛ همچنین هیآت حسینی برای افزایش فرزند آوری زوجین جوانان تشویقهایی در نظر بگیرند تا فرهنگسازی مناسب در این خصوص انجام گیرد.
* نظام سرمایهداری به دنبال کشیدن مرد و زن به خیابانهاست
حجتالاسلام حسین سوزنچی کارشناس آسیبهای اجتماعی در دومین روز همایش هیأتهای محوری و برگزیده کشور با اشاره به جدال تمدنی غرب با اسلام به ویژه در حوزه خانواده اظهار کرد: نظام سرمایهداری به دنبال این است که لذت مهمترین آرمان همه افراد باشند که اگر خوشی محور زندگی باشد خانواده نابود میشود خانواده بر اساس مسئولیت پذیری تعریف شده و نقطه مقابل آن لذت است.
وی با بیان اینکه هدف اسلام این است که مرد را از خیابان به خانه بکشاند، اضافه کرد: خانواده باید برای مردها موضوعیت داشته باشد تا بنیان خانواده حفظ شود، مرد موظف است شاغل باشد و تامین درآمد کند و اگر متوجه شود که این کار کردن فقط برای خانواده است به این عنصرهای خانواده از جمله فرزند توجه بیشتری میکند و به دنبال تربیت او خواهد بود.
این کارشناس آسیبهای اجتماعی خاطرنشان کرد: نظام سرمایهداری به دنبال این است که به بهانه شغل مرد و زن را به خیابان بکشاند و در این صورت است که آرامش و تربیت در خانواده محقق نمیشود و بنیان خانواده از بین میرود، هر چند شغل مقدس است اما این شغل بر اساس تعالیم اسلام به دنبال هویت بخشیدن به انسان و رشد اوست.
وی یادآور شد: در دوره مدرن به دلایل مختلف از جمله انقلاب صنعتی دیگر کسی قرار نیست با شغل و کار رشد کند چرا که در قبل از آن دوره افراد با صنایع دستی، دستاوردهای خود را به نمایش میگذاشتند اما در دوره مدرن با تقسیم میان کارها، دیگر دستاورد مشخصی برای یک نفر وجود ندارد و افراد برای رسیدن به درآمد به دنبال شغل هستند.
استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: در دوره سنتی یک زن با هنر خود به کسب درآمد میپرداخت و خود را نشان میداد اما امروزه زنان سرپرست خانوار در شمار آمار بیکاری شمرده میشود. وی با بیان اینکه اکنون در غرب موج علیه فمینیسم شکل گرفته است، مطرح کرد: در موج سوم فمینیسم که موج خانوادهگراست برخی از اندیشمندان غربی هم متوجه شدند که با طرح برخی از مباحث برای برابر نشان دادن زن و مرد در حقیقت به حقوق زن ظلم کردهاند.
سوزنچی با تاکید بر اینکه ثمره حضور جدی زن در خیابان این است که زن به یک کارگر و کالا تبدیل میشود، عنوان کرد: در نظام سرمایهداری زنان با فروختن خود به یک سرمایهدار جنسی تبدیل میشود که در این صورت فضای شهوت در جامعه گسترش مییابد و ارزشها و آرمانها از بین میرود و سرمایهداران اصلی به هدف خود که لذتگرایی و به قدرت رسیدن است میرسند.
وی از آرامش و تربیت بهعنوان مهمترین اهداف خانواده در نظام اسلام نام برد و افزود: در نظام سرمایهداری آرامش به لذت تبدیل میشود و افراد در این نظام به دنبال لذت هستند اما چون به آن نمیرسند افسرده میشوند، تربیت نیز به حکومت سپرده میشود درحالیکه حکومت فقط بخشی از آموزش فرزند را بر عهده دارد.
این کارشناس دینی خانواده را یکی از مهمترین ارکان رشد در اسلام دانست و گفت: هدف نهایی ما عبودیت است نه عدالت، این عدالت نیز یکی از آرمانهای اسلام است اما عدالت غیر توحیدی شدنی نیست چراکه عدالت باید در سایه عبودیت محقق شود.
وی از ولایت بهعنوان آرمان نهایی جامعه مهدوی نام برد و ادامه داد: اگر ولایت مستقر شود عدالت کف مطالبات است نه سقف آن، اینقدر به ما ظلم شده است که زمانی که عدالت مطرح میشود از دیگر عناصر غافل میشویم.
دانشیار دانشگاه باقرالعلوم(ع) با تاکید بر اینکه ولایت در خانواده به اوج میرسد، تصریح کرد: اگر در خانواده شاهد تحقق آرمانها باشیم به دنبال آن جامعه نیز به سمت آرمانها حرکت میکند.
* فرهنگسازی باید بهعنوان اولویت هیأتهای مذهبی دنبال شود
خدایار بهرامی از فعالان فرهنگی در این همایش با بیان اینکه مسئولان کمتر به موضوع فرزندآوری توجه دارند، اظهار کرد: امروز جمعیت ایران اسلامی باید بالغ بر بیش از ۱۰۰ میلیون نفر باشد اما ۸۳ میلیون نفر است و این نشان از توطئه دشمن است که به عبارتی موجب کشته شدن بیش از ۲۰ میلیون ایرانی شده است.
وی با تاکید بر اینکه شیعه نقش مهمی در ماندگاری آموزههای اسلام دارد، اضافه کرد: دشمن از مکتب تشیع هراسان است و قرأت و قدرت مقابله شدن با این قدرت را ندارد به همین علت زمانی که صحبت از شیعه میشود بدن آنها به لرزه میافتد.
این فعال فرهنگی بر لزوم افزایش فرزندآوری در میان خانوادههای مذهبی تاکید کرد و گفت: اگر برای رضای خداوند متعال رویکرد افزایش جمعیت خانواده خود را دنبال کنیم خداوند متعال نیز به تامین نیازهای این خانواده کمک خواهد کرد.
وی از تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی در مورد مبارزه با دشمن در حوزه فرهنگی یاد کرد و ادامه داد: مسئولان فرهنگی کشور نسبت به بسیاری از تهدیدها بیتوجه بوده و در خواب سنگین فرو رفتهاند اما ما تصمیم گرفتیم بیدار عمل کرده و در این شبیه خون فرهنگی مقابل دشمن ایستادگی کنیم.
بهرامی با تاکید بر اینکه هیأتهای مذهبی باید در حوزه رفع آسیبهای اجتماعی و فرهنگی ورود کنند، گفت: اگر فعالیتهای فرهنگی دنبال نشود داشتههای فعلی خود را نیز از دست خواهیم داد به همین علت موضوع فرهنگسازی باید در مرحله نخست بهعنوان اولویت دنبال شود.
مؤسس هیأت عاشقان ولایت با اشاره به اینکه افزایش امنیت اجتماعی فرهنگی منطقه موجب افزایش مخاطبان هیأت شد، خاطرنشان کرد: دشمن برای مزرعه خالی وجود نوجوان و جوان برنامهریزی کرده است و به دنبال کشت است به همین علت ما کارهای ویژهای را برای نوجوانان و جوانان دنبال کردیم که یکی از دستاوردهای این فعالیتها، تربیت ۱۵۰ پاسدار برای سپاه است که امروز در نقاط مختلف ایران اسلامی در حال خدمت به مردم هستند.
* برخی سریالهای خانگی مروج مدلهای غربی در جامعه هستند
حجتالاسلام خسروپناه در دومین روز یازدهمین همایش هیأتهای محوری و برگزیده کشور با اشاره به نقش رسانههای سنتی در تقویت بنیان خانواده اظهار کرد: امروزه رسانههای مدرن در جبهه مقابل رسانههای سنتی قرار گرفته و به دنبال تضعیف بنیان خانواده هستند.
وی از هیأت بهعنوان یک رسانه سنتی تاثیرگذار برای حفظ بنیان خانواده نام برد و اضافه کرد: هر چند امروزه بشریت سبک زندگی خود را از رسانههای مدرن دریافت میکند اما هیأت با رسیدن به تغییراتی میتواند خود را با نظام خانواده هماهنگ کرده و در سبک زندگی جامعه تاثیرگذار باشد.
این پژوهشگر حوزوی با اشاره به رسانههای مدرن نظام اسلامی نیز گاهی به دنبال الگوبرداری از رسانههای غربی هستند، مطرح کرد: رسانهها در جامعه الگوسازی میکنند و رفتارها و ادبیات افراد را شکل میدهند به همین علت مراقبت از آنها اهمیت بسیاری دارد.
وی از ترویج مدل لباسهای غربی در سریالهای خانگی گلایه کرد و گفت: هر چند شاید برخی از پوششها در جامعه عادی نباشد اما زمانی که چندین میلیون نفر یک سریال خانگی را تماشا و الگوی غربی را دریافت کنند در نتیجه عادیسازی مدلهای غربی رقم زده میشود.
خسروپناه ادامه داد: دشمن امروزه به میدان جنگ نرم آمده و با استفاده از بستر رسانه به دنبال حمله به بنیاد خانواده است اما اگر ما فرهنگ استفاده درست از رسانه را فراگیر کنیم نه تنها میتوانیم مقابله هجمه او ایستادگی کنیم و آسیبی نبینیم بلکه میتوانیم خواستهها و فرهنگ ناب اسلامی را در این فضا ترویج دهیم.
این استاد حوزه ما باید ظرفیتهای میدان جنگ نرم را شناسایی و به صورت تخصصی از قالبهای مختلف رسانهای استفاده کنیم، تصریح کرد: حضور تخصصی هیأت در حوزههای مختلف به ویژه فضای مجازی میتواند کارکردهای هیأت را افزایش دهد در این صورت است که هیأت میتواند در حوزههایی از جمله خانواده نیز حرف برای گفتن داشته باشد.
خسروپناه با بیان اینکه هیأتهای مذهبی در حوزه تربیت فرزند ظرفیتهای بسیاری را در اختیار دارند، تصریح کرد: این مجموعهها علاوه بر استفاده از ظرفیت منبر میتوانند در حاشیه هیأت نیز به برپایی نمایشگاه و کارگاههای آموزشی اقدام کنند.
وی با بیان اینکه برخی با رماننویسی به صورت آگاه یا ناآگاه درحال ضربه زدن به بنیان خانواده هستند، گفت: امروزه رمان بسیار از کتاب های تخصصی جلو افتاده و مخاطب بیشتری دارد و رماننویسی میتوان به عنوان یک شغل در میان هیأتیها آموزش داده شود تا هم حرکتی اقتصادی باشد هم موجب تقویت بنیان خانواده شود.