به گزارش حلقه وصل، «مارتین گریفیتس» فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن، چهارشنبه شب از افزایش تنش در شهر عدن ابراز نگرانی کرد.
گریفیتس با انتشار توییتی، توقف درگیریها در این شهر را خواستار شد و طرفین درگیر را به حل اختلافات از طریق گفتوگو فراخواند.
وی در توییتر نوشته است: «از درگیریهای نظامی امروز در یمن، از جمله گزارشهای منتشر شده مبنی بر درگیری در نزدیکی کاخ ریاستجمهوری، نگران هستم. همچنین عمیقا از اظهار نظرهایی که خشونت علیه نهادهای یمنی را تشویق میکند، نگرانم.»
به گزارش رویترز، درگیریها در عدن میان نیروهای مورد حمایت عربستان سعودی از یکسو و نیروهای تحت پشتیبانی امارات عربی متحده دیروز همزمان با برگزاری مراسم تشییع جنازه شبهنظامیانی که پنجشنبه گذشته در حملات پهپادی و موشکی یمن به پادگان «الجلاء» در این شهر کشته شده بودند، به وقوع پیوست.
«هانی بن بریک» معاون رئیس شورای تحت حمایت امارات موسوم به «شورای انتقالی جنوب یمن»، روز چهارشنبه در یک گفتوگوی تلویزیونی حزب اخوانی «الاصلاح»- که تحت حمایت عربستان و دولت مستعفی یمن است- را مسئول تیراندازی و حمله به شرکتکنندگان مراسم تشییع اعلام کرد و به طرفدارانش دستور داد به کاخ «المعاشیق» پیشروی کنند و آن جا را تحت کنترل خود درآورند و دولت منصور هادی را براندازند.. در نتیجه این دستور، میان نیروهای این شورا و گارد ریاستجمهوری یمن، درگیری نظامی رخ داده است.
برخی ناظران این دستور بن بریک را اعلام جنگ نیروهای تحت حمایت امارات علیه دولت مستعفی یمن با پشتیبانی ریاض، توصیف کرده است.
امارات در اولین واکنش به درگیریها در عدن، طرفین درگیر را به خویشتنداری دعوت کرد.
«انور قرقاش» وزیر مشاور دولت امارات در امور خارجه، در صفحه کاربری خود در توییتر نوشت: «حوادث کاخ ریاستجمهوری المعاشیق، نگران کننده است و برقراری هر چه سریعتر آتشبس میان دو طرف درگیر در عدن ضرورت دارد.»
قرقاش بر ادامه گفتوگوها و ایجاد راهحلهای سیاسی به جای درگیری و خشونت، تأکید کرد.
این در حالی است که موضع «ضاحی خلفان» رئیس پلیس سابق دبی درباره درگیریها میان نیروهای طرفدار امارات از یک سو و نیروهای مورد حمایت سعودی در سوی دیگر در عدن، گمانهزنیها درباره وقوع اختلافات جدی میان این دو شریک اصلی جنگ علیه یمن و تلاش طرف اماراتی برای تحت کنترل گرفتن عدن را برملا کرد.
خلفان در پیامی توییتری نوشت: «تضییع (حق) استقلال جنوب (یمن) تضییع امنیت ملی عربی و خلیجفارس است»، او خواستار «مشروعیت زدایی» از «عبد ربه منصور هادی» رئیسجمهور فراری و مستعفی یمن نیز شده و آن را «علاج واقعی برای استقلال جنوب» یمن خوانده است.
پیشتر نیز «عبدالخالق عبدالله» کارشناس مطرح اماراتی گفته بود که «یمن از امروز دیگر کشوری متحد نخواهد بود».
درگیری نیابتی میان ابوظبی و ریاض در عدن در حالی صورت میگیرد که امارات و عربستان از 25 مارس 2015 جنگ ویرانگری را علیه یمن با هدف بازگرداندن عبد ربه منصور هادی به قدرت آغاز کردهاند.