
حلقه وصل: مراسم بزرگداشت روز تبلیغ و اطلاعرسانی دینی معاونت فرهنگی-تبلیغی حوزههای علمیه خواهران پیش از ظهر امروز دوشنبه ۳ تیرماه با حضور حجتالاسلام عبدالکریم بهجتپور مدیر حوزههای علمیه خواهران، حجتالاسلام علیرضا پناهیان استاد حوزه و دانشگاه و برخی از مبلغین و مبلغات حوزه علمیه در مرکز مدیریت حوزههای علمیه قم برگزار شد.
در ابتدای این برنامه، حجتالاسلام بهجتپور گفت: این نگرانی رهبر انقلاب درباره تغییر سیمای شهر قم، نباید صرفا به مسئله پوشش زنان تقلیل داده شود، این نگاه یک جفای بزرگ بر این نظر رهبری است؛ به طور مثال ساختمانسازیها و تصاویر خیابانبندیها و غیره مشمول نگرانی ایشان است.
مدیر حوزههای علمیه خواهران مطرح کرد: مبلغان و بانوان مبلغه ما باید در نخستین اقدام توجه کنند که دشمن در کجا قرار گرفته و اگر موقعیت شناس خوبی نباشیم باز هم درست عمل نمیکنیم، دشمن در کف میدان بوده و کوچه به کوچه جلو میآید.
* پناهیان: دروسی که طلاب میخوانند، به درد تبلیغ نمیخورد
حجتالاسلام علیرضا پناهیان در این مراسم که به همت معاونت فرهنگی تبلیغی حوزه های علمیه خواهران کشور برگزار شد، اظهار داشت: نباید صحنه عمل از صحنه علم جدا باشد و لازم است مجموعه حوزه علمی صحنه علم و عمل را به هم نزدیک کند. وی افزود: ما می توانیم درس خارج هایی داشته باشیم که به هیچ وجه به معضلات جامعه نپردازد، ما می توانیم عالم دینی داشته باشیم که برای مشکلات اجتماعی گره گشا نباشد، اما در عرصه علم بسیار فعال باشد.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: تفکیک عرصه دانش و عمل در وزارت علوم تصریح میشود، اما در وزارت بهداشت و درمان و دانشگاه های علوم پزشکی این تفکیک دیده نمی شود، اگر در حوزه علمیه بین علم و عمل تفکیک صورت گیرد عملکرد مطلوبی را شاهد نخواهیم بود.
پناهیان بیان کرد: رهبر معظم انقلاب صریحا دو نکته را تصریح فرمودند، ایکه یک عالم دینی باید به امور مسلمین توجه داشته باشند؛ همچنین عالم دینی مسئولیت تحقق دین در جامعه را نیز بر عهده دارد. وی تصریح کرد: ما باید در حوزه ها صحنه علم و عمل را به هم نزدیک کنیم؛ حوزه های علمیه از تبلیغ فاصله دارند و دانش ها و گفتوگوهای رایج در حوزه علمیه با فضای تبلیغ بیگانه است.
این استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: دروسی که طلاب می خوانند، غالبا به درد تبلیغ نمی کند، یک تصور عوامانه در حوزه رایج است که فکر می کنند که طلبه همین دروس را بخواند و هنر تبلیغ و فن خطابه را نیز بداند کفایت می کند؛ در حالی که به هیچ وجه اینطور نیست و ما نیازمند تولید دانش هایی روانشناسی زن و زنان، روانشناسی اجتماعی و جامعه شناسی بر مبنای علوم اسلامی هستیم تا در تبلیغ توفیق داشته باشیم.
وی ادامه داد: وقتی طلبهای از ساختار روحی یک جوان خبر ندارد، چگونه می تواند با او درباره دین صحبت کند؛ متاسفانه در حوزه مطالب دینی برای تربیت خود طلاب نیز کافی نیست.
این استاد حوزه و دانشگاه ابراز کرد: امام صادق می فرمایند که انسان ها با یکدیگر متفاوت آفریده شده و اگر انسان ها این تفاوت ها را بدانند، کسی را سرزنش نمی کنند، مبلغان حوزه علمیه نیز باید نسبت به این تفاوت ها آگاه باشند تا حرفی نزنند که تاثیر عکس داشته باشد.
پناهیان تصریح کرد: عموم تبلیغات و آموزش های دینی غالبا موجب نفرت از دین می شود، به چند نفری که دور یک عالم دینی را گرفته اند نباید غره شد، ادبیات ما با ادبیات معصومین و سیره آنان سازگاری ندارد. وی خاطرنشان کرد: ما وقتی به مهندسی آموزش های دینی نگاه می کنیم، می بینیم که کاملا با قرآن مغایرت دارد، ما طلاب استدلال های کلامی و فلسفی را یاد می گیریم، اما قرآن کریم بیشتر به صورت توصیفی به بیان حقایق می پردازد.
استاد حوزه و دانشگاه مطرح کرد: اثبات حقانیت در بسیاری از مواقع نفرت زا بوده و هزاران برابر بیشتر از جدال احسن، توصیف لازم است تا حقایق دینی را بیان کنیم، ما توانایی توصیفی را در حوزه بدست نمی آوریم.
پناهیان اضافه کرد: ما می توانیم در توصیف حجاب کارهای عالمانه ای داشته باشیم، ما نمی توانیم صرفا با ادبیات کلامی اثبات کنیم که چون حجاب فرمان خداست، باید آن را رعایت کرد؛ قرآن و ائمه هدی(ع) با روش توصیف به شکل هنرمندانه ای به بیان حقایق دینی پرداخته اند. وی یادآور شد: ما امروز غرق در ولایت هستیم و هنوز یک کتاب در توصیف ولایت فقیه نوشته نشده، بلکه همه کتاب ها درباره اثبات حقانیت ولایت فقیه نوشته شده است.
این استاد حوزه و دانشگاه مطرح کرد: در قرآن کریم ولایت گریزان و ولایت پذیران توصیف می شوند، انبیا و مشرکان همگی توصیف می شوند، ما یک کتاب عالمانه نداریم که معاد را توصیف کنند، ما طلاب درکی درباره معاد نداریم از توصیف آن عاجزیم؛ بلکه صرفا به اثبات آن می پردازیم.
پناهیان عنوان کرد: در چنین شرایطی بخشی از تیپ های اجتماعی به ما جذب می شوند، ما باید نسبت به روش خود تردید کنیم؛ نمی توان گفت همه جامعه بیمار هستند؛ ما باید مانند مسئولان دانشگاه علوم پزشکی بالای سر بیماران برویم و آن ها را تکریم کنیم. وی یادآور شد: فعالیت های تبلیغی اگر چهره به چهره باشد و بازتاب های آن را ببیند، می تواند انسان را به اندیشه دعوت کند.
استاد حوزه و دانشگاه تاکید کرد: کسانی که سند 2030 برای این مملکت درست می کنند، دقیقا می دانند که کودک در سال های نخست زندگی چه نیازهایی دارد و وقتی کار از کار گذشت، تازه ما می گوییم که این نمونه گناه است.
پناهیان خاطرنشان کرد: ما با تبلیغ نابخردانه انسان های بسیاری را مایوس و مغرور کرده ایم؛ تبلیغ طلبه را مجتهد می کند و عموم مراجع تقلیدی که ما می بینیم، در گذشته از منبری های خبره و اهل فن بودند.
این استاد حوزه و دانشگاه ابراز کرد: ما اگر از روحیات مردم آگاهی نداشته باشیم، نمی توانیم به تبلیغ بپردازیم؛ به طور مثال ما در موضوع سبک زندگی بسیار درمانده هستیم.
پناهیان اضافه کرد: این علومی که در حوزه تولید می شوند به عنوان داروهای موردنیاز برای مردم ارزش بالایی دارند، اما ما نباید این داروها را به عنوان غذا به خورد مردم بدهیم؛ بدین معنی که مفاهیم دین را بخواهیم به زور به دیگران تحمیل کنیم.