
به گزارش حلقه وصل: کار و تلاش در دین و در فرهنگ ما ایرانیها جایگاه ویژهای دارد و از دیرباز افرادی که برای کسب رزق حلال کار میکردند احترام و جایگاه خاصی داشتند.
خداوند در سوره مبارکه نجم آیات ۳۹ تا ۴۱ به این موضوع اشاره کرده و میفرماید:
وَأَنْ لَيْسَ لِلْإِنْسَانِ إِلَّا مَا سَعَى ﴿۳۹﴾
و اينكه براى انسان جز حاصل تلاش او نيست (۳۹)
وَأَنَّ سَعْيَهُ سَوْفَ يُرَى ﴿۴۰﴾
و (نتيجه) كوشش او به زودى ديده خواهد شد (۴۰)
ثُمَّ يُجْزَاهُ الْجَزَاءَ الْأَوْفَى ﴿۴۱﴾
سپس هر چه تمامتر وى را پاداش دهند (۴۱)
برای انسان بهرهای نیست مگر آنچه خودش تلاش کرده است
حجتالاسلام محسن قرائتی معلم و مفسر قرآن کریم درباره این آیات میفرماید: براى انسان بهرهاى نيست مگر آنچه تلاش كرده باشد، در صورتى كه در آيات و روايات ديگر مىخوانيم كه انسان گاهى از طريق شفاعت هم به بهشت وارد مىشود.
آيه، نظر به عدل الهى دارد نه فضل الهى، يعنى طبق عدل، بايد كيفر و پاداش هر كس به مقدار تلاش او باشد، ولى خداوند از فضل خود مىتواند لطف كند و پاداش را بيشتر دهد و يا كيفر را كم كند. پس کار و تلاش نه تنها باعث آبادی دنیا میشود، بلکه اگر در مسیر حق باشد باعث رفتنش به بهشت میشود.
انسان هر چه تلاش و سعی کند خداوند نتیجهاش را میدهد، البته ما ضامن به انجام وظیفه و تکلیف هستیم، باید سعی و تلاش کنیم و نتیجه با خداست. چون گاهی سعی میکنیم اما نتیجه نمیدهد و این خواست خداست.
جهان هستی میدان تلاش و کار و نتیجهگیری است
جهان هستی میدان تلاش و کار و نتیجه گیری است. حال کسی که سعی و تلاش کند در همین دنیا جزای کافی دریافت میکند، اما جزای کامل و واقعی در قیامت است زیرا برخی حسنات قابل حساب در دنیا نیستند. پس هر کس به مقدار سعی و تلاشش نتیجه میگیرد و تلاشها هدر نمیرود و نتیجه آن در همین دنیا هم دیده میشود.
امام علی(ع): برشما باد تلاش و کار و سختکوشی
در اهمیت کار و تلاش آیات زیادی هم داریم. امام علی(ع) در این خصوص میفرمایند: «علیکم بالجدّ والاجتهاد والتأهّب والاستعداد» امام علی(ع): بر شما باد به تلاش و سخت کوشی و مهیا شدن و آماده گشتن. (نهجالبلاغه: خطبه ۱۳۰)
کار خوب اندوختهای ماندنی و میوهای پاکیزه و خوشگوار است
امیرالمؤمنین در جای دیگری میفرماید: «فعل الخیر ذخیرة باقیة وثمرة زاکیة» کار خوب اندوختهای ماندنی و میوهای پاکیزه و خوشگوار است. (غررالحکم: ۶۵۴۵)
پیامبر(ص): کار برای روزی حلال بر مرد و زن مسلمان واجب است
پيامبر صلى الله عليه و آله هم درباره اهمیت کار کردن میفرمایند: «طَلَبُ الْحَلَالِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ وَ مُسْلِمَة» کار کردن برای کسب روزی حلال بر هر زن و مرد مسلمان واجب است. (جامع الاخبار شعیری، ص ۱۳۹)