![](/themes/snn/image/iribmap_new.jpg)
به گزارش حلقه وصل: مقامات سیاسی و نظامی رژیمصهیونیستی طی سال اخیر به دفعات گفتهاند که با ضربه به قوهی اقتصادی حزبالله بهدنبال تضعیف این جنبش در جنگ کنونی و همچنین جلوگیری از بازسازی توانمندی آن پس از پایان جنگ هستند.
موسسهی مالی قرضالحسنه از جمله نهادهای مالی برجسته در لبنان است که بنابر ادعای رژیمصهیونیستی این موسسه مرتبط با حزبالله بوده و از اجزای اصلی قوه اقتصادی حزبالله است.
رژیمصهیونیستی در روز 30 مهر 1403 اقدام به بمباران تمامی شعب این موسسه مالی کرد و در بیانیهای اعلام کرد که این امر را با هدف ضربه زدن به قوهی اقتصادی حزبالله انجام داده است.
پس از حملهی رژیمصهیونیستی به شعبههای موسسه قرضالحسن، گزارشی در روزنامهی اورشلیم پست منتشر شد که ابعاد متعدد این واقع را مورد بررسی قرار داد.
نگارندهی این گزارش شلومیت واگمن است که در مناصبی چون ریاست سازمان مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم رژیم صهیونیستی، ریاست «کارگروه ریسک و رویکردها» و عضویت در «کارگروه مشورتی» در نهاد FATF فعالیت کرده است.
بهدلیل تخصص او در حوزه رهگیری فعالیتهای مالی و همچنین سوابق او در مناصب ذکر شده، گزارش نوشته شده توسط وی حائز اهمیت مضاعفی است.
ذیل این گزارش در ابتدا به ابعاد راهبردی و تاثیرات متعاقب حملهی رژیمصهیونیستی به شعب بانک قرضالحسن پرداخته شده و از انجام کنش سخت علیه قوهی اقتصادی حزبالله تمجید شده است.
شلومیت واگمن ذیل بخش دوم گزارش خود، راهبردی برای اقامهی جنگ اقتصادی علیه حزبالله حتی پس از پایان جنگ نظامی مطرح کرده است.
موثرترین شیوه مقابله با قوه اقتصادی حزبالله
بنابر راهبرد مطرح شده از جانب واگمن، دولت لبنان در موضع ضعف قرار دارد و شدیدا نیازمند حمایتهای خارجی برای تداوم کارکرد خود و همچنین بازسازی آثار جنگ است.
وی پیشنهاد کرده است که رژیمصهیونیستی و دیگر دولتهای خارجی از این فرصت حاصله بهرهگیری کرده و دولت لبنان را مجاب کنند تا علیه قوه اقتصادی حزبالله در لبنان به مقابلهی سخت بپردازد.
همچنین عنوان شده است که موثرترین طریقهی مقابله با قوهی اقتصادی حزبالله ذیل این راهبرد، استفاده از ظرفیت نهاد FATF است.
واگمن در خصوص استفاده از ظرفیت FATF برای جنگ اقتصادی علیه حزبالله پیشنهاد داده است تا این نهاد کشور لبنان را در فهرست خاکستری خود قرار دهد. با قرارگیری کشور لبنان در لیست خاکستری نهاد FATF، واگمن پیشبینی کرده است که رفتار دولت لبنان کنترل خواهد شد و در جهت منافع و خواست رژیمصهیونیستی اقداماتی علیه قوهی اقتصادی حزبالله انجام خواهد داد.
نکتهی قابل توجه آن است که این گزارش در زمانی منتشر شد که جلسهی مجمع عمومی FATF در ماه اکتبر در حال برگزاری بوده و در انتهای نشست مجمع، FATF لبنان را در فهرست خاکستری خود قرار داد و برنامهی اقدامی را به منظور خروج لبنان از لیست خاکستری برای این کشور ابلاغ کرد.
درخواست FATF از لبنان برای اشتراکگذاری اطلاعات مربوط به حزبالله
در بند 8 این برنامه به صراحت گفته شده است:
«پیگیری تحقیقات مرتبط با مسائل تامین مالی تروریسم و به اشتراکگذاری این اطلاعات با شرکای خارجی، همانطور که در گزارش ارزیابی متقابل درخواست شده است.»
در همین راستا، در دیگر بندهای این برنامهی اقدام نیز اقداماتی خواسته شده که بهطور طبیعی حزبالله را هدف قرار داده است. بهعنوان مثال به افزایش نظارتها در مرز برای نظارت بر حمل و نقل نقدی پول و یا نظارت بر مراکز غیرمالی مانند مراکز فروش طلا را میتوان در همین پازل تعریف کرد.
لازم به ذکر است که حزبالله به دلیل تحریمها نمیتواند از مجاری رسمی بانکی تراکنش داشته باشد، بههمین دلیل به جابهجایی پول نقد و یا طلا و سنگهای گرانبها به منظور تامین مالی خود روی آورده است.
در ارزیابی متقابلی که FATF از لبنان انجام داده و آخرین ورژن آن در دسامبر 2023، یعنی تقریبا 2 ماه بعد از عملیات طوفانالاقصی منتشر شده، آمده است:
«لبنان باید تحقیقات را دنبال کرده و اطلاعات مربوط به تحقیقات تأمین مالی تروریسم (TF) مرتبط با یک سازمان شبهنظامی محلی بزرگ که سابقهای مستند از ارتکاب اعمال تروریستی، طبق تعاریف FATF دارد، با شرکای خارجی به اشتراک بگذارد.»
طبیعتا بزرگترین گروه شبه نظامی بزرگ محلی در لبنان، حزبالله بوده و FATF، لبنان را بهمنظور اقدام علیه این گروه و اشتراکگذاری اطلاعات حاصل از تحقیقات از حزبالله، تحت فشار قرار داده است.
فشار بر حزبالله با ابزار FATF
دولت لبنان طی سالهای اخیر همکاری حداکثری با نهاد FATF انجام داده بود و اقدام ناگهانی این نهاد در قرار دادن لبنان ذیل فهرست خاکستری سبب ایجاد شگفتی در میان مقامات مرتبط لبنانی و همچنین کارشناسان این حوزه شد.
همچنین بنابر گزارشهای پیشین نهاد FATF و بهطور خاص گزارش «خطرات در حال ظهور تامین مالی تروریسم» منتشره طی سال 2015، حزبالله از سوی FATF به عنوان گروهی تروریستی شناخته میشود و باید اقدامات تعریف شده در زمینه مقابله با تامین مالی تروریسم علیه حزبالله نیز انجام شوند.
تطابق زمانی اقدام FATF علیه لبنان با تهاجم زمینی رژیمصهیونیستی به اراضی این کشور و همچنین مطرح شدن پیشنهادهایی در فضای سیاسی رژیمصهیونیستی در جهت استفاده از ظرفیت FATF، نشان میدهد که نهاد FATF ابزاری برای فشار به حزبالله در دستان رژیم صهیونیستی بوده است.