به گزارش حلقه وصل: در همان زمان که نتانیاهو و رهبران رژیم صهیونیستی سرمست از پیروزی تصادفی غلبه بر «یحیی السنوار»، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی «حماس» در نوار غزه در 17 اکتبر 2024 بودند، ارتش این رژیم برای مرحله بعد برنامهریزی میکرد.
در 18 اکتبر 2024 «دانیال هاگاری»، سخنگوی ارتش اسرائیل اعلام کرد که «این رژیم به دنبال محمد السنوار، برادر رهبر جنبش حماس است.»
اظهاراتی که روزنامههای عبری زبان نیز از آن تبعیت کرده و با عباراتی تحریکآمیز خواستار ترور برادر کوچکتر یحیی شدند، کسی که یکی از تلخترین شکستهای نظامی و اطلاعاتی تاریخ اسرائیل را به همراه برادرش به آنها وارد کرد.
در ادامه نویسندگان و سیاستمداران رژیم صهیونیستی به «محمد السنوار»، یکی از مهمترین و قدیمیترین فرماندهان گردانهای عز الدین القسام، شاخه نظامی جنبش حماس پرداختند.
اما محمد السنوار کیست؟ چه نقشی در نوار غزه بازی میکند؟ و چرا رژیم صهیونیستی به دنبال سر اوست؟
محمد السنوار
«محمد ابراهیم حسن السنوار» در 16 سپتامبر 1975 در اردوگاه آوارگان فلسطینی در شهر خانیونس در جنوب نوار غزه به دنیا آمد.
خانوادهاش بعد از آواره شدن از شهرک «مجدل» در عسقلان اوایل نکبت سال 1948 به خانیونس در نوار غزه مهاجرت کرده بودند.
محمد تحصیلات ابتدایی خود را در مدارس آژانس آنروا، وابسته سازمان ملل به پایان رساند و به موازات آن به یکی از فعالان مساجد تبدیل شد.
از همان کودکی تحت تأثیر برادر بزرگترش، یحیی قرار گرفت که 13 سال از او بزرگتر و یکی از مهمترین فرماندهان جنبش حماس بود.
به همین دلیل عجیب نبود که خیلی زود به صفوف حماس ملحق شود. در واقع محمد بیش از 13 سال نداشت که به صفوف حماس ملحق شد.
با وجود پایین بودن سنش، یکی از اعضای فعال حماس طی انتفاضه اول فلسطینیها 1993-1987 بود و خیلی زود به یکی از اعضای ثابت جنبش در همه فعالیتهایش تبدیل شد.
وی جزو اولین کسانی است که اوایل دهه 90 درحالی که بیش از 19 سال نداشت، به گردانهای عزالدین القسام، شاخع نظامی حماس ملحق شد.
در سال 1991 توسط ارتش رژیم صهیونیستی به اسارت گرفته شد و 9 ماه را در زندان «کتزیوت» در صحرای نقب، جنوب سرزمینهای اشغالی در حبس بود.
پس از آن محمد به یکی از افراد بسیار نزدیک به فرماندهان میدانی حماس تبدیل شد، کسانیکه بعدها شخصیتهای اصلی و ساختار نظامی حماس را تشکیل دادند، افرادی چون «محمد الضیف»، فرمانده کل القسام و «سعد العرابید»، از فرماندهان برجسته حماس و یکی از مؤسسان القسام.
در آن دوره، نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطینی بارها محمد را تحت فشارهای اسرائیل بازداشت کردند تا در مجموع سه سال را در زندانهای تشکیلات سپری کند.
وقتی در آوریل سال 2003 یک بالگرد ارتش رژیم صهیونیستی «سعد العرابید»، از دوستان بسیار نزدیک محمد را ترور کرد، او در القسام جانشین وی شد.
در سال 2005 به فرماندهی گردان خانیونس، در گردانهای القسام منصوب شد که مسئولیتی بسیار حساس و ویژه بود، به این جهت که گردان خانیونس یکی از قدرتمندترین و بزرگترین و اثرگذارترین گردانهای نیروی القسام محسوب میشود.
ترورهای نافرجام
محمد السنوار از جمله شخصیتهای حماس است که اطلاعات چندانی از وی وجود ندارد، چون از هرگونه حضور رسانهای امتناع کرده است، آنچه از او میدانیم، اینکه در غزه سکونت دارد، اما برای رسانهها معلوم نشده که چه مشخصاتی دارد.
از محمد السنوار تنها چند تصویر مربوط به سالهای قبل وجود دارد که از آنها برای پروفایلهای خود استفاده میکرد و تصاویر مبهم و غیرشفافی از او ارائه میدهند، به همین دلیل از وی به عنوان «مرد در سایه» نیز یاد میشود.
با همه اینها محمد السنوار طی دو دهه گذشته 6 بار در معرض ترور از سوی رژیم صهیونیستی قرار گرفته که آخرین آن به جنگ چهارم این رژیم در نوار غزه تحت عنوان نبرد «شمشیر قدس» باز میگردد که در ماه مه سال 2021 آغاز شد.
یکی از مهمترین تلاشها برای ترور محمد السنوار به 11 آوریل 2003 باز میگردد که بر اساس بیانیه گردانهای القسام، مزدوران رژیم صهیونیستی تلاش کرده بودند، با بمبگذاری دیوار خانهاش در خانیونس و منفجر کردن آن، وی را ترور کنند.
دقیقا بعد از آن ترور نافرجام بود که محمد از حضور در انظار اجتناب کرد، طوری که حتی از شرکت در تشییع جنازه پدرش که در 12 ژانویه 2022 در سن 90 سالگی فوت کرد، خودداری کرده بود.
مغز متفکر
یکی از مهمترین دلایل تلاشهای دیوانهوار اسرائیل برای ترور محمد السنوار این است که رهبران تلآویو او را مغز متفکر بسیاری از عملیاتهای گردانهای القسام میدانند.
عملیات «تونلهای بمبگذاریشده» یکی از این عملیاتهاست که پایگاههای نظامی ارتش اسرائیل را طی 5 سال بعد از آغاز انتفاضه الاقصی در سال 2000 تا عقبنشینی این رژیم در سال 2005 از نوار غزه مرتبا هدف گرفت و رژیم صهیونیستی تأکید داشت، مغز متفکر همه این عملیاتها «محمد السنوار» است.
همچنین، عملیات «الوهم المتبدد» (توهم فروپاشیده) که یکی از خطرناکترین عملیاتهای القسام، پیش از عملیات طوفان الاقصی بود و نام محمد السنوار به عنوان یکی از طراحان اصلی آن مطرح شد.
این عملیات یکی از جسورانهترین عملیاتهای تاریخ مقاومت فلسطین است که طی آن القسام یک پایگاه نظامی صهیونیستی را در نزدیکی گذرگاه کرم سالم در ۲۵ ژوئن ۲۰۰۶ در شرق شهر رفح در جنوب نوار غزه هدف قرار داد.
در نتیجه این عملیات دو نظامی صهیونیست به هلاکت رسیده و یک نظامی نیز به اسارت گرفته شد، نظامی به اسارت گرفته شده، کسی جز «گیلاد شالیت» نبود که به مدت ۵ سال در اسارت حماس ماند تا اینکه در سال 2011 در یک معامله تاریخی با 1027 اسیر فلسطینی، از جمله «یحیی السنوار» مبادله شد که در آن زمان به 451 سال حبس محکوم شده بود.
نکته مهم در این عملیات این بود که محمد السنوار تنها طراح بعد میدانی عملیات نبود، بلکه کوچکترین جزئیات عملیات را نیز طراحی کرده بود.
روزنامه عبری زبان «یدیعوت آحارانوت» درباره این عملیات میگوید که محمد السنوار عشیره «درموش» مسئول رساندن سلاح از صحرای سینا به نوار غزه را هم در این عملیات به خدمت گرفت و درموش نیز از این اری استقبال بسیاری به عمل آوردند.
فرماندهی أثرگذار
طی تجاوز اسرائیل به نوار غزه در تابستان سال 2014 دو فرمانده برجسته القسام، «رائد العطار» و «محمد ابو شماله»، معاونان «محمد الضیف» ترور شده و به شهادت رسیدند.
ترور العطار و ابو شماله در حالی انجام شد که هریک از آنها قرار بود، در صورت ترور الضیف یا تغییر مسئولیت وی، جای او را در گردانها بگیرند، به همین دلیل شهادت آنها ضربهای سنگین برای گردانهای القسام بود، اما محمد السنوار با تعهد و مسئولیتپذیری خود خیلی زود جای این خلاء را پر کرد.
روزنامه عبری زبان «جروزالیم پست» به نقل از یکی از ژنرالهای ارتش رژیم صهیونیستی درباره محمد السنوار میگوید: «بسیاری نمیدانند، محمد السنوار واقعا کیست. او شخصا از مزدوران و جاسوسان فلسطینی بازجویی میکرد تا با نحوه عمل ارتش اسرائیل و دستگاه امنیت داخلی آن، شاباک آشنا شود.»
این ژنرال اسرائیلی میافزاید: «شناخت محمد السنوار از ما اکنون به حدی است که میتواند، از روی صدای هواپیماهای ما نوع آنها را تشخیص دهد.»
او تأکید میکند: «در میان فرماندهان حماس هیچ یک به اندازه محمد السنوار با شیوههای عملیات سری اسرائیل آشنا نیست، او همه چیز را از ابتدا تا انتها میداند، او در این زمینه یک دایره المعارف است.»
به گفته منابع نظامی صهیونیستی، محمد السنوار بسیار خطرناکتر از برادر بزرگترین، یحیی السنوار به شمار میآید، چون به همه نقشهها و برنامههای میدانی، نظریهها و تئوریهای جنگی، آموزش و فرماندهی فعالیتهای عملیاتی متمرکز در همه جبههها آگاه است و به آنها اشراف کامل دارد.
این موضوعی است که «یوفال بیتون»، رئیس پیشین دایره ضد جاسوسی سازمان موساد رژیم صهیونیستی پیشتر مورد تأکید داده و گفته بود: «محمد همیشه برای ما بیش از برادرش، یحیی اهمیت داشت.»
هدف شماره دو
یکی از ویژگیهای شخصیتی محمد السنوار که برای رژیم صهیونیستی حائز اهمیت بسیار زیاد است، اینکه وی از جمله مهندسان تونلهای غزه به شمار میآید.
وی علاوه بر اینکه مجری اغلب طرحهای تونلهای زیر زمینی نوار غزه بوده، نقشه شبکه پیچیده تونلهای نوار غزه را در اختیار دارد.
رژیم صهیونیستی بر این باور است که محمد السنوار یکی از مهمترین طراحان و مجریان عملیات «طوفان الاقصی» در روز 7 اکتبر 2023 به عنوان سنگینترین و خفتبارترین شکست نظامی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی در طول تاریخ این رژیم است.
محمد السنوار نیز همانند برادر شهیدش یحیی السنوار تحت پیگرد رژیم صهیونیستی قرار دارد و این رژیم برای کسی که درباره او اطلاعاتی در اختتیار این رژیم بگذارد، پاداش 80 هزار دلاری در نظر گرفته است.
بعد از شهادت «یحیی السنوار» حالا «محمد السنوار» مرد شماره 2 تحت پیگرد رژیم صهیونیستی به مرد شماره یک تبدیل شده است.
«امیر آویوی»، سرهنگ ذخیره ارتش رژیم صهیونیستی محمد السنوار را آخرین تکه دومینوی ترور فرماندهان حماس توسط این رژیم میداند و تأکید میکند، سرویسهای امنیتی اسرائیل به شدت به دنبال او هستند.
وبگاه عبری زبان «واینت» در روز 17 اکتبر 2024 ساعاتی پس از شهادت یحیی السنوار، در مقالهای به قلم «آوی عیساخاروف»، کارشناس اسرائیلی تأکید کرد: «تا وقتی کسی چون محمد السنوار وجود دارد که به راحتی میتواند، جای یحیی السنوار را بگیرد، خوشحالی برای کشتن یحیی السنوار معنایی ندارد.»
این کارشناس اسرائیلی از محمد السنوار به عنوان مانعی بسیار سخت و بزرگ در مسیر تحقق طرحهای اسرائیل در نوار غزه یاد میکند، چون کسی است که یگانهایی از هزاران رزمنده مقاومت فلسطینی را فرماندهی میکند که همچنان در میدان ایستادهاند و مبارزه میکنند.
وی با اشاره به اینکه قدرت حماس در داخل آن نهفته است، تأکید میکند: «محمد السنوار همه تلاش خود را به کار خواهد گرفت که مسیر برادرش و عملیاتهای حماس علیه ارتش اسرائیل در نوار غزه را ادامه دهد.»
به همین دلیل عیساخاروف به رهبران اسرائیل از جمله فرماندهان ارتش این رژیم توصیه میکند که چشم انتظار عقبنشینی و تضعیف حماس و دستیابی به توافق برای آزادی اسرای نباشند.