به گزارش حلقه وصل: مجید شاکری با اشاره به اینکه کریدورها ایجاد همبندی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی به وسیله سرمایهگذاری کلان هستند، اظهار داشت: بخشی از کریدور به حمل و نقل اختصاص دارد ولی دارای سطوح مختلفی است؛ کریدور در واقع یک روایت توسعه است نه مسیرهای کوتاه جغرافیایی.
این اقتصاددان گفت: کریدور IMEC به معنای ایجاد یک مسیر انتقال از هندوستان به اروپا و اراضی اشغالی است تا جایگزین مسیر چینیها برای اتصال به اروپا باشد؛ این مسئله در ادامه رقابت چین و هند هم هست و در این بین آمریکاییها تلاش میکنند برای مهار چین، از هند هم استفاده کنند.
هفت اکتبر چه ربطی به جنگ اوکراین دارد؟
وی افزود: تصور ما از جنگ سوم لبنان و هفتم اکتبر، منطقهای است ولی آمریکا و صهیونیستها تصوری بینالمللی از آن دارند و به عنوان بخشی از جنگ قدرت جهانی و حتی جنگ اوکراین به آن نگاه میکنند؛ در این بین عربستان و امارات هم هزینه بدنامی عادیسازی رابطه با اسرائیل را پذیرفتهاند چون به دنبال معامله امنیت در برابر رابطه با رژیم صهیونیستی هستند.
شاکری تصریح کرد: منظور اعراب از امنیت، ایران و جمهوری اسلامی نیست چون مشکلات بین آنها جدیتر از آن چیزی است که مثلا بین ایران و عربستان وجود دارد، مشکلات آنها مسائل بین عربستان و مصر و قطر است بنابراین نمیتوان گارانتی امنیتی از طرف ایران به آنها را جایگزین ارتباط با اسرائیل دانست.
خطر IMEC برای ایران از موشک بیشتر است
این اقتصاددان تاکید کرد: مدتها قبل از هفت اکتبر، کارشناسان بسیاری راجع به IMEC هشدار میدادند، اینکه این بار «توسعه» به جای «موشک» به عنوان سلاح مورد استفاده قرار گرفته ولی بسیاری تا ششم اکتبر آن را جدی نگرفتند.
وی تاکید کرد: اقدام حماس حداقل یک سال برای ما وقت خریده است چون IMEC به معنای توسعه جنوب خلیج فارس به قیمت تخریب شمال آن است.
دلیل تحریم نفت ایران همان دلیل ناامنی در افغانستان است
این کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: جهان جدید، جهانی است که آمریکا تلاش میکند کانونهای سرمایهگذاری را فقط در نقاطی که از نظر امنیتی قابلیت ارتباط با ایالات متحده را دارند متمرکز کنند؛ در این بین توسعه تجارت آزاد و امنیت سرمایهگذاری اولویت ندارد چه اینکه میبینیم آمریکا تلاش میکند سرمایهگذاری در چین کاهش یابد.
شاکری ادامه داد: در تمام کشورهای شمال خلیج فارس رقم سرمایهگذاری نسبت به تولید ناخالص داخلی کاهش چشمگیری یافته که حاصل تلاش غرب و رژیم صهیونیستی برای ایجاد ناامنی در این کشورهاست.
وی افزود: ️برخی در داخل ایران به جنگ غزه همان نگاهی را دارند که به جنگ ۳۳ روزه و ۲۲ روزه داشتند ولی دیدیم آمریکا یک سال کاملا پشت اسرائیل ایستادند چون مسئله آنها پرونده ایران، فلسطین یا اسرائیل نیست، مسئله آنها مهار چین است.
گزینهای جز توسعه در مقابل آمریکا نداریم
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: آمریکا به جای اینکه عسلویه را بزند، از سلاح توسعه استفاده کرده و با اجرای کریدور IMEC درصدد مهار چین و ایران است؛ در این بین هیچ راهی جز «توسعه» نداریم، اگر کشورمان را دوست داریم گزینهای جز این وجود ندارد که این امر نیازمند سیاست داخلی و خارجی متفاوتی است.
شاکری ادامه داد: باید تعریف سیاسی خود از توسعه را ارائه کنیم و در ارتباط با عربستان و دیگر کشورهای عربی، همکاری فعالانه و نه منفعلانه داشته باشیم آن هم در مقابل تلاشهایی که آمریکا و اسرائیل برای نا امنی مرزهای شرقی ما و عدم سرمایهگذاری در حوزه مکران دارند.
شاکری خاطرنشان کرد: هر مسیر توسعه در ایران باید نسبتی با مسیرهای خارجی داشته باشد؛ مکران و محور زیر البرز در این بین اهمیت زیادی دارند ولی باید دید برنامهای برای این مسیرها داریم؟ کارهایی باید انجام شود و کارهایی هم نباید که با این نقطه فاصله زیادی داریم.