به گزارش حلقه وصل: عباس ناصری استاد برجسته کاریکاتور،این روزها عهدهدار کارگاه کاریکاتور سیویکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران است.
این هنرمند معتقد است کیفیت کلی جشنواره راضیکننده است اما در سالهای اخیر در تمام رویدادها آثار و شرکتکنندگان رو به تنزل حرکت کرده و آینده هنر را به خطر انداخته است. ما هنرمندان برای آینده بسیار نگران هستیم، زمانی که به گذشته نگاه میکنم شرکتکنندگان در تمام رویدادها بسیار بهتر میدرخشیدند.
وی افزود: با ورق زدن کاتالوگهای سالهای پیشین به این نتیجه میرسید که در سالهای اخیر کیفیت کارهای هنرمندان جوان بسیار متفاوت شده و خروجی آثار در گذشته بسیار راضی کنندهتر بود. جشنواره در گذشته یک کلاس دانشگاه بود اما الان متاسفانه هنرمندان حرفهای کمتر کار میکنند.
ناصری در ادامه خاطرنشان کرد: دلایل مختلفی را میتوان برای این اتفاق نام برد؛ انتخاب موضوعات در دنیا سیاسی شده و از ماهیت هنر خارج شده است. از سویی تعدادی از افراد در جایگاهها و رویدادهای مختلف ثبات دارند و جایی برای هنرمندان جدید باز نمیشود، زمانی که ثبات افراد را شاهد هستیم ناداوریهایی انجام میشود که برخی از هنرمندان نورچشمی همیشه در اولویت جایزهبگیران قرار میگیردند. این اتفاقات معظلات هنرهای تجسمی است که باید به آن رسیدگی شود.
این هنرمند یادآور شد: در بیشتر رویدادها دبیران داورهای خوبی انتخاب نمیکنند که شاهد تکرارهای متعدد هستیم. به جایی این موضوع برای هنرمندان دغدغه شده است که حرفهایها میگویند اول داور رویداد مشخص شود تا ما تصمیم برای شرکت بگیریم.
وی در ادامه توضیح داد: این معضل مربوط به تمام رویدادهای هنری است و ربطی به این جشنواره ندارد اما هنرمند حرفهای در این میان در حال کمرنگ شدن است. این که عدهای در کنار یکدیگر در حال فعالیت هستند اتفاق خوب و مثبتی است اما نسل جوان و جدید تشنه آموزش نیستند. تشنگی آموزش در میان هنرمندان نسل جوان دیده نمیشود و فکر میکنند دیگر چیزی برای یادگیری وجود ندارد، در حالی که نسل ما با این مقدار از آموزش بازهم علاقه به یادگیری دارد و هنوز در حال آموزش دیدن است.
ناصری با اشاره به مسئله تمرکز زدایی جشنوارهها از تهران تصریح کرد: با توجه به این که در حال حاضر همه چیز در تهران بر قرار است و در شهرستانها به ندرت رویدادها و اتفاقات مهم برگزار میشود، هنرمند انگیزهای برای کار و فعالیت هنری ندارد چون در نهایت کار و فعالیتش دیده نمیشود و باید برای نان شب خود کار دیگری انتخاب کند.
این کاریکارتوریست ادامه داد: من استاد وقتی میبینم فعالیت هنری در ایران آینده مالی و حرفهای ندارد، زمانی که هنرجو برای یادگیری مراجعه میکند آن را ترغیب میکنم ابتدا شغلی انتخاب کند و بعد به یادگیری هنر بپردازد.
وی با اشاره به حال بد هنر کاریکاتور افزود: یک زمانی به قدری جشنوارهها پشت هم برگزار میشد و ترافیک جشنواره بود که هنرمند نمیدانست کدام را شرکت کند و تا مدتها با آنهاامرار معاش میکرد. امروزه همان معدود جشنوارهها هم با حضور نورچشمیها برگزار میشود.
ناصری افزود:اگر استانی انتخاب میشود و جشنواره برگزار میکند باید صفر تا صد برگزاری را به دست آن استان بسپارند نه اینکه استان فقط تشریفات جشنواره باشد؛ باید در این خصوص تمرکززدایی انجام شود. فضای کلی هنر باید در دولت جدید کمی تغییر کند و به آن رسیدگی شود وگرنه آنطور که شاهد هستیم این فضا را از دست میدهیم. ما چند سال گذشته چشماندازی داده بودیم تا 5 سال آینده کشوری نباشد تا بر خلاف اهداف ما کار کند اما متاسفانه انقدر راه را اشتباه رفتیم که در اتفاقات و تلخیهای کشور هرطور که به صلاحشان باشد مورد تمسخر قرار میدهند و ما کاری برای آن انجام ندادیم.
لازم به ذکر است سیویکمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران به دبیری مینا صدری در رشتههای تصویرسازی، خوشنویسی، طراحی، عکاسی، کاریکاتور، گرافیک، مجسمهسازی، نقاشی، نگارگری، هنر سرامیک و رسانههای هنری جدید با حضور ۱۷۷ هنرمند از ۱۹ تا ۲۳ شهریورماه در خراسانی شمالی(بجنورد) در حال برگزاری است.