
به گزارش حلقه وصل؛ کانون دانش پژوهان نخبه مجموعه ای علمی و تربیتی است که بصورت غیرانتفاعی، مردمی و آتش به اختیار تاسیس شده و فعالیت میکند.
شناسایی و جذب دانش آموزان مستعد مدارس برتر جنوب شهر تهران و ارتقای توانمندیهای علمی آنها در کنار تلاش برای بالابردن بینش اعتقادی در بستری فرهنگی و انقلابی خلاصه فعالیت کانون است. این مجموعه در طول بیش از ربع قرن سابقه فعالیت خود توانسته افتخارات فراوان علمی و تربیتی کسب کند. موفقیت دانش آموزان در آزمونهای ورودی مدارس نمونه و قبولی در رشته ها و دانشگاهی برتر کشور و همچنین کسب دهها مدال المپیادهای علمی کشوری و جهانی ازجمله این افتخارات علمی است.
اعضای کانون نخبه تاکنون طی ۴ نوبت این مدالها را به محضر مقام معظم رهبری اهدا کردهاند تا نشانگر اعتقاد و ارادت قلبی آنها به انقلاب اسلامی باشد. در زمینه تربیتی نیز تالیف چندین جلد کتاب در این حوزه که با استقبال افراد و مجموعه های تربیتی واقع شده است، یکی از دستاوردهای کانون دانش پژوهان نخبه است.
بعد از چند بار تماس و پیگیری، موفق شدیم در یک روز آخر هفته، بعد از نماز صبح، از حجتالاسلام جواد داور، مسئول شعب کانون دانشپژوهان نخبه، برای گفتگو وقتی بگیریم! کانونی که از زیرزمین مسجدی در عبدلآباد کار خود را آغاز کرد و امروز، دانشپژوهان دوره سیام خود را آموزش میدهد. پیش از این در شماره پنجم گزارشی مفصل از این کانون در حلقه وصل منتشر شده بود و امروز، به عنوان یکی از مجموعههای فرهنگی برگزیده کشور، همزمان با انتشار شماره صدم مجددا گفتگویی درباره آن به مخاطبان عرضه میشود.
لطفا درباره رویدادهای مهمی که در چند ساله اخیر در کانون رخ داده است توضیح بفرمایید، به خصوص بعد از سال 92 که پرونده معرفی کانون در حلقه وصل منتشر شده بود.
در این مدت دو بار مدالهای اعضای کانون به مقام معظم رهبری تقدیم شد: یک بار در سال 94 و یک بار در سال 98. سال 94 این مدالها که تعداد آن به 16 میرسید، در حاشیه دیدار 14 تن از اعضای کانون با ایشان، تقدیم شد. سال 98 هم به واسطه اعضای کانون، مجموعا 135 مدال از افراد مختلف که شمار آنان به 115 نفر میرسید، برای اهدا جمعآوری شد.
انتقال برنامه هیات به مسجد لولاگر تهران هم یکی از اثرگذارترین تحولات مجموعه در سالهای اخیر بوده است. پیش از این برنامهها در چهار شعبه کانون (نازیآباد، سیدالکریم، امام رضا(ع) در منطقه 14 و امام علی(ع) در عبدلآباد) به صورت جداگانه برگزار میشد. یکی از اهداف این کار بهرهگیری از محضر یک عالم متخلق و ربانی بود، زیرا معتقد بودیم حیات و تداوم کار مجموعه، بستگی به این دارد که از سلوک معنوی برخوردار باشد. در کنار این، کانون به این وسیله میتوانست برای خود یک مرکز تعیین کند تا مخاطبان جوان نخبه در صورت لزوم به آن مراجعه کنند. مسجد لولاگر هم در مرکز شهر قرار داشت و به مراکز علمی و دانشگاهی هم نزدیک بود، از این رو بهترین محل برای برگزاری برنامههای کانون به شمار میرفت.
در کنار برنامههای محرم و فاطمیه و سایر برنامهها، به صورت ماهانه برنامه شط شراب هم برگزار و در آن رهنمودهای مرحوم آیتالله بهجت تشریح میشد.
چند کتاب هم در این سالها منتشر شد: «نخبگان و تمدن اسلامی»، «تربیت ماندگار» و «بانوان و تمدن اسلامی» که جمعآوری بیانات مقام معظم رهبری در این حوزههاست. کتاب اخیر را دفتر خواهران کانون دانشپژوهان نخبه گردآوری کرده است. تاسیس این دفتر هم یکی از دستاوردهای سالهای اخیر کانون به شمار میرود.
بازبینی و اصلاح کتابچههای «برنا» که تشریح عملکرد و الگوی کانون محسوب میشود و پیش از سال 92 به چاپ رسیده بود، در این چند سال به اجرا درآمد. خلاصه این کتاب در نرمافزار جامع کانون دانشپژوهان جوان که رونمایی از آن تا چند ماه آینده صورت خواهد گرفت، ارائه خواهد شد.
پیش از این کانون اقداماتی در زمینههای جهادی و رسانهای انجام میداد. در سالهای اخیر هم این اقدامات ادامه پیدا کرده است؟
گروه جهادی بعد از ادغام با مجموعه خیریه، فعالیت خود را گسترش داده است. این گروه در شرایط مختلف مثل سیل اهواز یا زمینلرزه کرمانشاه، در صحنه حاضر شد. در همهگیری کرونا هم با توزیع ارزاق به امدادرسانی نیازمندان مشغول شد.
فعالیت رسانهای و هنری کانون پیش از این به صورت خاص دنبال میشد، ولی امروز فعالیتهای تخصصیتر مدنظر است و در این راستا، کارگروهی تشکیل شده است. اعضایی هم که تمایل دارند در این حوزهها فعالیت کنند، به مجموعههای تخصصی معرفی میشوند.
کانون در زمینههای فناورانه چه دستاوردهایی داشته است؟
مرکز علم و فناوری شتاب که دو سال پیش به بهرهبرداری رسید، به عنوان یکی از دستاوردهای کانون به شمار میرود. این مرکز ادامه راه کانون در بین دانشجویان است که ایجاد هستههای نخبگانی دانشجویی در بستر حل مساله را دنبال میکند. در این مرکز فرایند عملی خاصی دنبال میشود تا اعضا بتوانند با طی آن، با یک مساله جدی انقلاب اسلامی روبرو شوند و آن را حل کنند.
از سال 92 با تصمیماتی که گرفته شد، چرخشی در رویکردهای کانون به وجود آمد، به این شکل که تلاش شد اعضایی که به دانشگاه وارد میشوند، در مسیری قرار بگیرند که به دستاوردهای نوآورانه دست یابند، نه این که کانون برای خودش طرحی تعریف کند و به اجرای آن بپردازد.
رابطه کانون با مجموعههایی که در زمینههای مشابه آن در استانهای دیگر فعالیت میکنند چگونه است؟
کانون به صورت مستقل در استانهای دیگر فعالیت ندارد، ولی در قالب طرحهایی مثل طرح شهید آقاسیزاده یا طرح کانونهای امام رضا(ع) تلاش شده است الگوی کانون در مناطق مختلف شهر تهران یا استانهای دیگر پیاده شود. در این دو طرح افراد مستعد شناسایی و مجموعههایی که قصد تربیت نخبگانی آنان را داشتند، از نظر نرمافزاری حمایت میشدند. این برنامهها در استانهایی نظیر خوزستان، کرمان و لرستان به اجرا درآمده است.
رابطه شما با حلقه وصل چگونه است؟ آن را مفید ارزیابی میکنید؟
حلقه وصل را دنبال میکنم و به نظرم معرفی مجموعههایی که به صورت جهادی در برخی زمینهها که در آن توانایی دارند، خدمات ارائه میدهند، یکی از بهترین و مفیدترین فعالیتهای آن است. البته میتوان این کار را با مستندسازی تجربههای خاص هر مجموعه، ارتقا بخشید. مثلا کانون دانشپژوهان نخبه در دل فعالیتهای خود، الگویی برای برگزاری هیات دارد، این الگو را باید برجسته کرد و برای همه توضیح داد؛ یا اصول و مبانی نظام تربیتی خاصی که در کانون مورد استفاده قرار میگیرد، به صورت جزئی تبیین شود. این نظام تربیتی قاعدتا در بسیاری از مجموعههای دیگر هم وجود دارد، ولی با مختصات خاص همان مجموعه. اشتراک این الگوهای تربیتی میتواند به تدریج یک نظریه تربیتی ایجاد کند که همگان بتوانند از آن بهره ببرند.
حلقه وصل باید به دنبال الگوهای کلان فرهنگی باشد؛ میتواند جایی باشد که مجموعههای مختلف الگوهای مورد استفاده خود در زمینههای خاص را مطرح و الگویی جامع استخراج کنند.
توقع شما از رسانههای جبهه فرهنگی انقلاب و به صورت خاص، حلقه وصل چیست؟
بسیاری از توقعات ما از با آن چه رسانهها به عنوان ماموریت خود تعریف کردهاند، تفاوت دارد. ولی به طور خاص حلقه وصل، بهتر است ضمن معرفی مجموعههای فرهنگی، نگاه تخصصیتری به آنها داشته باشد و تشریح کند که فعالیت بومی آنها با توجه به شرایط و اقتضائات محیطی، برای بهرهبرداری دیگران چه الگوهایی میتواند ارائه دهد. یک مثال خدمت شما عرض کنم: گروههای جهادی در سراسر کشور با مشکل مالی مواجه هستند، یک گروه که این مشکل را با ظرفیتهای خاص خود، با ایدهای خاص برطرف کرده است، باید مورد بررسی قرار گیرد و الگوی آن برای دیگران تشریح شود.
حلقه وصل میتواند میزهای تخصصی برای حوزههای مختلف فعالیتهای فرهنگی تعریف کند و به موضوعات بپردازد، مثلا میز اردوهای جهادی یا میز هیاتهای عزاداری...
سالهای آینده به نظر سالهای پر چالشی به نظر میرسد، چه در زمینههای فرهنگی و چه در زمینههای اجتماعی. دیدگاه شما نسبت به آینده کانون چیست؟
با توجه به هدف و ماموریتی که کانون برای خود تعریف کرده و در عرصه تولید علم و تاثیرگذاری بر فضای دانشگاه به میدان آمده است، مهمترین چالشهای پیش رو را در این زمینه میبینم. کشور ما در شرایط امروز خود در حوزههای متفاوتی دچار چالش است و به تعبیر مقام معظم رهبری، در جنگی ترکیبی به سر میبرد که تمام حوزههای سیاسی، فرهنگی، علمی و اجتماعی را فرا میگیرد.
کانون با درک این فضا در حوزه علمی برای خود ماموریتهایی تعریف کرده است که لزوما در حوزههای علوم پایه و فناوری محدود نیست. شناخت تواناییها و علاقمندیهای نخبگان و هدایت آنان در حوزههایی که کشور در آن زمینهها دچار چالش است، چالش مهم کانون به شمار میرود. متاسفانه فضای مجازی هم تمرکز را از اعضای کانون گرفته و مدام آنان را درگیر مسائل مختلف میکند، به طوری که رسیدن آنان به مرز حل چالشهای مهم را به تاخیر میاندازد.
دشمن در پی ایجاد ناامیدی در بین مردم است، این ناامیدی در بین بسیاری از نخبگان به شکلی مشهودتر وجود دارد، به طوری که خیال میکنند در داخل کشور، جایی برای تاثیرگذاری آنان وجود ندارد. فقدان مجموعهای که بتواند مسائل را به آنان معرفی و نقاط تاثیرگذاری آنان را مشخص کند، به شدت احساس میشود. کانون قصد دارد با نشان دادن این نقاط، حس امید را در نخبگان تقویت و به تدریج در جامعه منتشر کند.