
حلقه وصل: نشست هم اندیشی جمعی از فعالین مردمی حوزه تولید محتوای رسانهای با تهیه کنندگان و معاونتهای صدا و سیما به همراه دکترافشارنیا مدیرکل صدا و سیما استان چهارمحال و بختیاری با محوریت برنامه های دهه فجر در صدا و سیما استان برگزار شد.
در این نشست دکتر افشارنیا مدیرکل صدا و سیما استان چهارمحال و بختیاری با اشاره به ظرفیتهای مغفول مانده در استان و کشور گفت: استفاده از ظرفیت جریانهای فرهنگی و رسانهای جهت احصا کارهای مفیدی که میتواند در آستانه سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی صورت بگیرد، ضرورت دارد. به همین خاطر شبکه استانی جهانبین و رسانههای در اختیار ما آمادگی استفاده از تولیدات و طرحهای هنرمندان استانی را دارد.
در ادامه این جلسه حجت الاسلام و المسلمین کاظمی نیا دبیر جبهه فرهنگی استان چهارمحال و بختیاری با اشاره به دهه فجر و پیروزی انقلاب اسلامی در هفتههای آینده گفت: ده تا دوازده مولفه به عنوان اصلیترین کار در دهه فجر در راستای امید آفرینی میتواند در دستور کار صدا و سیما قرار بگیرد. رسانهای کردن و انتشار مواردی مرتبط با بهبود شاخصهای اقتصادی، برخورد با مفاسد اقتصادی و اداری، کاهش تعارضات سیاسی، نمایش وحدت و همدلی مسئولان، تغییر شیوههای حکمرانی، بیان فتوحات مردم، دستاوردهای انقلاب، مراوده مردم و مسئولان و ایجاد سازوکارهای لازم برای شنیدن حرفهای مردم از جمله این مولفههای است.
کاظمی نیا در ادامه افزود: استفاده از ظرفیت کسانی که خارج از استان هستند و در حال حاضر ساکن خارج از کشور میباشند و در مسئولیتشان هم نسبتا موفق بودند، میتواند به عنوان یک دیگر از برنامههای پیشنهادی در دستو کار مسئولین صدا و سیما استان قرار بگیرد.
وی در ادامه اشاره کرد: در راستای ضرورت مردمی کردن فعالیتها به نظر میرسد اگر بتوان از ده مجموعه شاخص انقلابی که در طول این سالها فعال بودهاند و خوب هم فعالیت کردهاند، برنامههای کوتاهی در قالبهای مختلف درباره آنها تولید کرد تا دستاوردهای انقلاب به مسایل مادی تقلیل پیدا نکند و هم نمونههای موفق فرهنگی منتشر شوند؛ به نظر میرسد اقدام خوبی صورت گرفته است.
حجت الاسلام محمد کریمیان مسئول قرارگاه تحول اجتماعی استان در این نشست با اشاره به اینکه استان چهارمحال و بختیاری به لحاظ مناطق آسیب اجتماعی و حاشیه نشینی، کمترین درصد کشور را دارا می باشد؛ گفت: لازم است صدا و سیما استان از این موقعیت استفاده نموده و در جهت امیدبخشی به جامعه اقدام لازم را به عمل آورد. همچنین کشور ما در بعضی آسیبهای اجتماعی نسبت به کشورهای پیشرفته جهان آمار مناسبتری را دارا میباشد که این خود امیدبخش است و جای کار دارد.
وی تاکید کردند: نسبت به اقدامات صورت گرفته در مناطق آسیب اجتماعی صدا و سیما باید برای الگوسازی و مستند سازی کار کافی و لازم را انجام دهد.
مهدی صادقی خواننده، مدرس موسیقی و آواز و فعال در حوزه موسیقی در این نشست گفت: برای اینکه دهه فجر در اذهان عمومی و در جامعه بتواند ماندگار باشد نیاز دارد که به یک رویداد فرهنگی هنری در سطح جامعه تبدیل شود و از اقدامات کلیشهای و تکراری و بیثمری که در طی همهی این سالها برای این ایام انجام شده، گذر کند و این ایام را به یک رویداد مهم فرهنگی هنری تبدیل کند. وی ادامه داد: تنها در این صورت است که میتوان نتایج مهم و موثر را از این فضا دریافت کرد.
صادقی در ادامه گفت: اگر بخواهیم هماند سالهای گذشته با این ایام روبهرو شویم همان نتیجهای را میگیریم که در تمام این سالها گرفتهایم. به عنوان مثال یکی از اقدامات خوبی که در این ایام برگزار میشود، جشنواره فیلم فجر میباشد که میتوان چنین تشکیلات و برنامه ریزی فرهنگی را در سطوح مختلف فرهنگ و هنر از جمله موسیقی، تئاتر، نقالی، شاهنامه خوانی و ... در سطوح استانی برگزار کرد.
مرتضی کیانی مسئول گروه سرود مردمی آوای باران در ادامه این جلسه گفت: در صدا سیما استان متاسفانه چیزی به نام انجمن شعر و موسیقی به معنای واقعی وجود ندارد و این باعث میشود دوستانی که در حوزه موسیقی فعالیت میکنند یک مقدار خسته شوند که این میطلبد با تغییرات به وجود آمده این موارد هم اصلاح شود.
کیانی در ادامه افزد: یک سرود که تولید میشود حداقل و در کمترین حالت ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان هزینه دارد در صورتی که مسئولین به این موضوعات توجه چندانی ندارند و از هنرمندان به صورت مناسب حمایت نمیکنند. وی در ادامه گفت: ضرورت دارد از کارهای جزیرهای که در میان اصحاب هنر و صدا و سیما رایج است و باعث دیده نشدن کارها میشود دور کرد.
قائدی از فعالان حوزه فیلم و سینما گفت: بر خلاف تصور رایج که انقلاب اسلامی در استان ما کمرنگ بوده؛ با بررسی اسناد و مدارک تاریخی به این نتیجه میرسیم که بلکه برعکس فضای انقلاب در استان ما پررنگ بوده است. و این میطلبد از شخصیتهایی استانی که در انقلاب نقش داشتند و هنوز شناخته نشدهاند همچون شهید حسینعلی ترکی مستند و کارهای هنری تهیه شود. بیعت بختیاریها با امام خمینی در ۱۹ بهمن ۵۷ هم از آن دسته اتفاقاتی است که هنوز دیده نشده و باید به آن پرداخته شود.
قائدی در ادامه افزود: میتوان به مناسبت دهه فجر ده فیلم صد ثانیه مفهومی در مورد انقلاب تهیه کنیم و آمادگی آن را هم داریم.
سجاد خالقی از فعالان فرهنگی استان و نویسندگان حوزه دفاع مقدس گفت: اگر بتوانیم به چند سوال جواب بدهیم میتوانیم تا حدی اعتماد عمومی را جلب کنیم. وی افزود: صدا و سیما میتواند با ورود به برخی قضایایی که در حال حاضر بری مردم استان مسئله است، به ایفای نقش بپردازد؛ مسائلی چون قضیه آب و ابهامات و سردرگمیهای مرتبط با آن از این دسته است.
دکتر افشارنیا مدیرکل صدا و سیما استان چهارمحال و بختیاری در ادامه با تشکر از حضور فعالان مردمی و فرهنگی در صدا و سیما استان اعلام کرد که آمادگی کامل برای استفاده از ظرفیت های مردم را دارد و در ان خصوص با تمام توان فعالیت خواهد کرد.
در ادامه این نشت فاروق حفیظی عضو ستادی جبهه فرهنگی استان و فعال فرهنگی گفت: میتوان در این زمان باقی مانده از برنامههای مطرح و موفق در سطح ملی چه در رسانه ملی و چه در سطح فضای مجازی برای تولید محصولات خوب و مورد پسند استفاده و الگو برداری شود. در همین راستا میتوان در جهت مقابله با روایات و تلاش دشمن در راستای تطهیر پهلوی و با الگوگیری از برنامه کبریت مدیا؛ به مقایسه قبل و بعد انقلاب در مسائلی چون: فناوری، تکنولوژی و پیشرفت علم و تولید علم، حفاظت از تمامیت ارضی، استقلال و ایستادگی در برابر سایر کشورها، خاطرات خود درباریان و اطرافیان شاه درباره وابستگی و فساد حکومت پهلوی، زیرساختهای حمل و نقلی، نیروگاهی (برق، گاز و...)، انشعابات آب، گاز و برق و....، شاخصهای توسعه اقتصادی بر اساس آمارهای بین المللی و مستند جهانی، تعداد و میزان نیروی متخصص، صنعت نظامی، فعالیتهای فرامرزی نظامی و دستاوردهای آن و تقابل مصدق و رضاشاه در تاریخ پرداخت.
حفیظی در ادامه افزود: یکی دیگر ازبرنامههایی که میتوان از آن الگوبرداری کرد برنامه مسابقه محله است که بر اساس آن میتوان اعلام برنامه جشن در پارکها و اماکن تفریحی در شهرها و روستاهای مختلف شود و مسابقه و برنامههای متنوع و جذاب به مناسبت پیروزی انقلاب برگزار شود و برنامهها در صداوسیما پخش شوند.
فاروق حفیظی در پایان افزود: در آستانه انقلاب میتوان در قالبهای متفاوتی به تبیین و بازخوانی نظر اندیشمندان غربی در مورد ایران و غرب و انتقادات نسبت به فرهنگ و تمدن غربی و جایگاه بالای انقلاب اسلامی و گفتمانآن پرداخت. اندیشمندان مکتب فرانکفورت، میشل فوکو، نوام چامسکی و آبراهیمیان نویسنده مارکسیست ارمنی تبار از جمله این نویسندگان و اندیشمندان هستند که بسیار میتوان بر روی آنها مانور داد.
پوریا رئیسی معاون راهبردی ستاد جبهه فرهنگی در صدا و سیما روایت فتوحات حکومت بیان شده ولی در مورد روایت فتوحات مردمی کوتاهی شده. باید فتوحات مردم نیز بیان شود چون اساسا انقلاب اسلامی، انقلابی اساسا مردمی بوده و باید فتوحات مردمی در زمینهها مختلف مورد توجه و تبیین قرار بگیرد.
رئیسی در ادامه افزود: مسئله در زمان حال حاضر عدم فهم و عوض شدن فکرهاست. ما باید به سمت نشستهای تخصصی مردم محور حرکت کنیم تا به نتایج خوب برسیم. برنامههایی هم میتوان با محوریت تجربه نگاریهای مردم در ایفای نقش در انقلاب اسلامی و تداوم آن در جنبههای مختلف تهیه و پخش شود.
آقای شاهین از مجموعه سراج در سخنانی گفت: مردم در زمان حال بیشتر میل به فضای مجازی گرفتهاند و رسانه ملی باید در راستای پر کردن این خلا و ایجاد مودت بیشتر با فضای مجازی اقدام کند و یکی از راه های رسیدن به این موضوع، پرداختن صداوسیما به پویشهای مردمی است که در بستر فضای مجازی شکل گرفته اند. وی در ادامه افزودک نشان دادن محرومیت قبل از انقلاب و مقایسه آن با وضعیت حال حاضر در روستاها میتواند از دیگر برنامههای مناسب برای صدا و سیما در این ایام باشد.
علی مهرپرور عضو ستادی جبهه فرهنگی و معاون عملیات جبهه فرهنگی گفت: با نگاه به برخی برنامهها در صداوسیمای ملی میتان مواردی را یافت که صدا و سیما توانسته یک فکر را در جامعه جا بیاندازد و یا حداقل انگارهاش را مطرح کند و این اخیرا در سطح رسانه ملی دیده شد و صدا و سیما استان هم باید به این سمت برود.
مرتضی کریمی از شاعران و فعالان فرهنگی شهرستان شهرکرد گفت: صدا وسیما حداقل تا قبل از زمانی که فضای مجازی به معنای و گستردگی الان مطرح بشود، داشت مردم را راهبری میکرد و الان باید در همان راستا و با شناخت وضع موجود گام بردارد و صدا و سیما باید با منطق و گفتگو واقعی جایگاه قبلی خودش را به دست بیاورد و برای رسدن به اینجایگاه باید واقع گرایانه به شرایط موجود نگاه و اقدام کند.
محمدی فعال فرهنگی استان گفت: مسئله شناساندن انقلاب به مردم از طریق جایگاه دادن به جوانان و کار رسانه ای کردن برای آنها حائز اهمیت است. صدا و سیما باید به سمت برنامههای گفتگو محوری برود که در آن دیالوگ میان نسل دهه هشتاد و هفتاد با نسلهای قبلی صورت بگیرد.
محمدحسن سلیمی فعال فرهنگی شهرستان شهرکرد گفت: اشاعه روایتهای ناصحیح از پهلوی و تطهیر چهره آنان و لزوم ورود و رسالت صدا و سیما در این زمینه بسیار مهم است. جریان مهدویت جدا از جریان انقلاب نیست و باید به آن توجه شود و از آن مغفول نماند.
سلیمی در ادامه افزود: در هر شهرستان یک مورد یا اتفاق شاخص انقلابی که مورد توافق و پذیرش اکثریت مردم است میشود و در موردش رسانه استانی میتواند وارد کار شود.
عباس اسدی فعال فرهنگی استان گفت: صدا و سیما باید به سمت برنامههای گفتگو محور برود و از ظرفیت کامل بچهها فعال در عرصه فرهنگ و هنر استفاده کند.