به گزارش حلقه وصل، هفتم آذر یکی از یوماللههای استکبارستیزی در تاریخ انقلاب اسلامی با رشادت غیور مردان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است.
پبرو موفقیت دلاورمردان نیروی دریایی ارتش، بهویژه مقاومت ناوچه پیکان در برابر حمله دریایی و هوایی رژیم بعث در هفتم آذر ۵۹، این روز توسط امام راحل بهعنوان روز نیروی دریایی نامگذاری شد.
به بهانه سالروز هفتم آذر، روز نیروی دریایی ارتش، با ناخدا فرامرز نصری معاون تربیت و آموزش نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران به گفتوگو نشستیم.
نیروی دریایی ارتش، نیرویی دانشی و تجهیزات محور است
* برای شروع بحث، مایلم مقداری درباره شرح وظایف و حوزه کاری معاونت آموزش نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران بفرمایید؟
نصری: عرض سلام و ادب دارم به پیشگاه بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی و فرمانده معظم و معزز کل قوا، تربیت و آموزش بهعنوان یک بخش مهم در مدیریت منابع انسانی و اهمیت فوقالعاده آن، طی سالهای گذشته این حوزه از دل معاونت نیروی انسانی خارجشده و به عنوان یک معاونت ساختار مستقلی پیداکرده است و در تمام شئون کاری، عملیاتی و فنی نیروی دریایی قرار دارد.
نیروی دریایی ارتش، نیرویی دانشی و تجهیزات محور است
نیروی دریایی ارتش، نیرویی دانشی و تجهیزات محور است، نقش نیروی انسانی در گرداندن این تجهیزات و بهرهبرداری از آن کاملاً بیبدیل است و این معاونت در همین راستا تشکیل و اقدام میکند. تعبیر ما از نیروی انسانی، سرمایه است تعبیر ما از نیروی انسانی، «سرمایه» است، زیرا عمیقاً اعتقاد داریم که یک امر اثباتشده در دنیاست، امروز نیروی انسانی برای یدکشی واژه سرمایه، نسبت به فضا و تجهیزات، اولویت اول و مهم است.
با توجه به تأکید فرمانده معظم کل قوا بر بحث برخورداری از نیروی انسانی توانمند بهعنوان زمینه تولیدکننده تجهیزات و بهرهبرداری لازم از آن، اگر نیروی انسانی متخصص نباشد، پیشرفتهترین تجهیزات را در اختیار داشته باشیم، ولی نیروی متخصص نداشته باشیم، توانمندی استفاده از آن تجهیزات را نداریم، اهمیت این سرمایه مهم در این شرایط مشخص میشود.
تربیت، عنصری برجسته و مقدم بر آموزش است
آموزش و تربیت، دو رکن مهم در این معاونت نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران است و تربیت، عنصری برجسته و مقدم بر آموزش است، زیرا با توجه به قوانین ایدئولوژیک و قانون اساسی حاکم بر کشور اهمیت ویژهای دارد، تفکری که انقلاب ما با آن بهعنوان انقلابی فرهنگی مطرح شد، از لحظه جذب نیرو فعالیت تربیت و آموزش تا لحظه بازنشستگی به شکل جریان مستمر ادامه دارد.
دوره و آموزشهای پایه، طولی و عرضی حین خدمت و ارتقاء سطح کارکنان از ابعاد مختلف تربیت و آموزش در نیروی دریایی راهبردی است، حتی یک سوم دوران خدمت نیروهای مسلح، باید با آموزش سپری شود، تا بتوانند در دوران خدمت نقشی مؤثر داشته باشند.
التزام به ولایتفقیه، انقلابی بودن، آمادگی جسمانی از مؤلفههای گزینش در نداجا
* مایلم درباره نحوه استخدام کارکنان خدوم نیروی دریایی ارتش بفرمایید؛ اینکه با چه سازوکاری انتخاب میشوند؟ و در صورت امکان از حجم ورودی سالانه هم بفرمایید.
نصری: بحثهای آموزشی باید پیشگام و دید آیندهنگرانه داشته باشند، نیازسنجی از مؤلفههای مهم در سیستم مدیریت منابع انسانی است، نیازهای آینده نیروی دریایی ارتش با روندی منطقی و نگاه به پیشرفتها و ساخت تجهیزات در آینده مطرح است.
زمینه استفاده از تجهیزات ساختهشده و حتی وارداتی، باید از مدتها قبل به نیروها آموزش داده شود، تا مشکلی برای تأمین نیروی انسانی متخصص جهت استفاده از آن تجهیزات نداشته باشیم، بهطور مثال وقتی ناو یا دیگر محصولات دفاعی ساخته شد، دنبال نیروی انسانی متخصص نگردیم.
موضوعاتی مانند «تدین به دین اسلام» از مؤلفههای استخدام داوطلبان عضویت در نیروی دریایی راهبردی ارتش است، اما در کنار این شرایط برای استخدام نیروهای دفاعی، شاخصهای دیگری مانند آمادگی جسمانی مناسب، دانشی، علمی و مهارتی مطرح بوده و از طرفی هم آمادگی ذهنی، جسمی و روحی و روانی نیز موردتوجه است.
سیستم گزینش نیروی دریایی، دارای شاخههای گزینش عقیدتی، امنیتی و تخصصی است، بخش تخصصی ما به شکل کنکور اختصاصی برگزار میشود، هدف از این نوع گزینش، پرورش و معرفی مدیران و فرماندهان خوب و متخصص برای سامانه دفاعی کشور بهویژه نیروی دریایی راهبردی ارتش است.
آموزش رزم مقدماتی در تمام دانشگاههای پایه آجا
میزان: کسانی که مایل به خدمت در نیروی دریایی ارتش باشند باید از چه مسیرهای اقدام کنند؟ آیا مسیر خاص مثل دانشگاه امام علی (ع) است یا مسیرهای دیگری هم وجود دارد؟
نصری: جذب دانشجو در دانشکده افسری برای طی دوره کارشناسی افسری، سالی یک بار آن هم از طریق کنکور اختصاصی دانشگاههای آجا، انجام میشود، دانشجویان پس از قبولی در این آزمون وارد مرحله گزینش و گذراندن مراحل آن و درنهایت دانشگاه افسری میشوند.
آموزش رزم مقدماتی در تمام دانشگاههای پایه آجا، اعم از «فارابی، امام علی (ع)، شهید ستاری و... »انجام میشود، دانشجویان هشت هفته آموزش نظامیگری و یا به تعبیر دیگر سپاهی گری و جامعهپذیری را آموزش میبینند، یعنی زمینه برای پذیرش یک جامعه نظامی فراهم میشود، بعد از طی این مراحل وارد دانشگاههای تخصصیشده و بعد از رسته بندی، تحصیلات خود را تا مقطع کارشناسی ادامه خواهند داد.
گزینش درجهداری، دو تا سه مرحله در سال برگزارشده و جذب نیرو در این بخشداریم، فراخوان جذب نیرو بهویژه در این حوزه در آجا بهویژه نیروی دریایی راهبردی ارتش، از طریق «روزنامههای کثیرالانتشار، تبلیغات رسانهای و فضای مجازی» اعلام میشود، این عزیزان کنکور به آن شیوه ذکرشده ندارند، ولی برای جذب نیرو در حوزه درجهداری آزمون برگزارشده و خواهد شد.
آموزش و رزم مقدماتی در مراکز آووزش و تربیت نیرو در شاخه درجهداری
آموزش و رزم مقدماتی در مراکز آووزش و تربیت نیرو در شاخه درجهداری در همه سطوح ارتش جمهوری اسلامی (نیروی زمینی، دریایی، هوایی، پدافند هوایی) انجام میشود.
دانشکده آموزشی نیروی دریایی ارتش در شهرهای رشت و منجیل
دانشکده آموزشی نیروی دریایی ارتش در شهرهای رشت و منجیل، رسالت تربیت و آموزش افسران و دانشجویان را بهویژه در رسته تفنگداری آنهم در مرکز آموزشی منجیل و همچنین آموزش رستههای مختلف دیگر را در مرکز آموزش رشت انجام میدهند.
استخدام نیرو در مشاغل مختلف و شاخههای فنی استخدام کارمندی شاخه دیگری از سیستم استخدامی در آجابه ویژه نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران است که بنا به نیاز مناطق خدمتی این امر صورت میگیرد، طبقهبندی کارمندان به علمی و حرفهای با جذب نیرو بهطور مثال در مشاغل آشپزی، نجاری و دیگر شاخههای فنی انجام میشود.
جذب نیرو در حوزه کارمندی در یخش هیئتعلمی در یک سری رستههای غیرتخصصی نیروی دریایی راهبردی ارتش هم داریم، غیرتخصصی یعنی رستههایی که جزء شاخههای اصلی تخصصی نیروی دریایی نیست، بهطور مثال در حوزههای مکانیک دریایی، ناوبری و ... از بدنه افسران جذبشده این نیرو استفاده میشود.
دو نوع جذب نیرو هم طبق مادههای ۳۸ و ۵۲ داریم، در جذب ماده ۵۲ آموزش نظامی به دانشجویان داده میشود و در طبقهبندی افسران نیروی دریایی ارتش قرار میگیرند، وری در ماده ۳۸، جذب در هیئتعلمی است، که از دانشگاههای معتبر فارغالتحصیل شدند، این نوع جذب نیرو بنا به نیاز انجام میشود.
تربیت نیروی متخصص برای سازمانهای دریانوردی در نداجا
میزان: عموماً سن نیروهای در حال جذب چه سال است؟ و آیا محدودیت سنی وجود دارد؟ (مثلاً یک فوقلیسانس ۲۹ ساله که مایل به همکاری با نداجاست امکان حضور دارد؟).
نصری: دانشگاههای ارتش، جز دانشگاههایی است که متقاضی، خواهان و کاربر فارغالتحصیلان خود است که در دانشگاههای افسری تربیتشدهاند و از تخصص آنها در حوزههای مختلف ارتش، بهویژه نیروی دریایی راهبردی استفاده میشود.
فارغالتحصیلان دانشگاههای افسری آجا به امنیت وصلاند
دانشگاههای آجا برای سازمانهای دیگر هم نیروی متخصص تربیتکرده است و بروی این موضوع حساسیت داریم، هرچقدر نیروها متخصصتر، مهارت محورتر و کیفیتر باشند، قطعاً توانمندتر خواهند بود. فارغالتحصیلان دانشگاههای افسری آجا به استراتژیک کشور، یعنی امنیت وصلاند دانشجویان و فارغالتحصیلان دانشگاههای افسری در آجا و بهویژه نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، به موضوع استراتژیک کشور یعنی امنیت وصل هستند، قاعدتاً هیچ کشوری بروی امنیت خود کوتاهی نمیکند، ما این نیروها را نه تنها برای تقویت سازمان خود تربیت میکنیم، بله ارتش در راستای تأمین امنیت، نیروهای متخصص تربیت میکند.
فرمانده معظم و معزز کل قوا توجه ویژهای به دانشگاههای نیروهای مسلح دارند
فرمانده معظم و معزز کل قوا توجه ویژهای به دانشگاههای نیروهای مسلح دارند واین موضوع مهم را رصد میکنند و برای آن حساسیت ویژه قائل اند، زیرا این نیروها امنیت ملی را تأمین میکنند و منافع ملی وابسته به توانمندی این سرمایههای ارزشمند است، به همین منظور ما در دانشگاه ها، آموزش پژوهش محور را دنبال میکنیم.
بازنگری مستمر متون و محتوای آموزش در راستای کیفی سازی آموزش در نداجا
اساتید مجرب در دانشگاههای آجا به ویژه نیروی دریایی راهبردی ارتش تربیت و آموزش نیروها را بر عهده دارند، بازنگری مستمر متون و محتوای آموزش در راستای کیفی سازی آموزش در راستای تربیت نیروها در دانشگاههای آجا در جهت آموزش پژوهش محور انجام میشود و خروجی آن ساخت شبیه ساز، تجهیزات مدرن است.
جلسات مختلف ارزیابی را در جهت رفع نقاط ضعف و تبدیل آنها به توانمندی و نقطه قوت برگزار میکنیم، زیرا جایی برای سهل انگاری و کوتاهی در این عرصه وجود ندارد.
امنیت، تعطیل بردار نیست
* مطلع هستید که نظام تقریبا ناکارآمد آموزشی کشورمان در دو سال گذشته به دلیل همه گیری کرونا تقریبا تعطیل شده بود. مایلم فرمایید وضعیت آموزش نیروی دریایی ارتش چگونه بود؟
نصری: امنیت تعطیل بردار نیست، دورههای آموزشی آجا به ویژه نیروی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران طی دو سال اخیر بخاطر شیوع بیماری کرونا، تعطیل نبود، دستورالعملهای بهداشتی را صفت و سخت انجام دادیم و تجربیات جدیدی در فضای کرونایی در بحث مدلهای جدید آموزش مانند سیستم خوابگاهی و کلاسهای درس کسب کردیم.
مراکز آموزشی افسران و کادر وظیفه آجا، با کمترین آسیب کرونایی
مراکز آموزشی افسران و کادر وظیفه آجا، کمترین آسیب کرونایی را دارند، به طور مثال یک کلاس را به چند کلاس تقسیم کردیم و فاصله اجتماعی را مورد توجه قرار دادیم، این موضوع بروی سیستم آموزشی ما فشار وارد میکرد، ولی خروجی خوبی داشتیم، آجا یه ویژه نیروی دریایی راهبردی ارتش در حوژه آموزش افسران و نیروهای وظیفه، کمترین آسیبها و تلفات را در بحث کرونا داشت.
ما این سرمایهها را برای شرایط سخت، پیچیده و متلاطم تربیت میکنیم و باید نسبت به این مدل جریانات انعطاف پذیر باشیم، تا از هدف خود بازنمانیم.
تبدیل دانشگاههای افسری به دانشگاه مرجع دریایی در غرب آسیا، چشم انداز نداجا
میزان: مایلم بفرمایید آیا از کشورهای دیگر هم دانشجو دارید؟
نصری: تجربه جذب دانشجو خارجی را در آجا به ویژه نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران داریم، ولی در این حوزه هنوز به نفطه ایده آل مد نظر مان نرسیده ایم، البته در دورههای دافوس و درجه داری این تجربه را داریم، ولی دنبال پیگیری این جریان به شکل قویتر هستیم.
هدف ما در آینده دست یابی به تبدیل دانشگاههای نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران به عنوان دانشگاه مرجع دریایی در غرب آسیاست، جایگاه دانشگاههای ما به این لحاظ در داخل کشور محرز و مشخص است، اما ظرفیت لازم برای تحقق این هدف بین المللی را داریم و این مهم چشم انداز پنج ساله نیروی دریایی ارتش است.
نداجا، دارنده کرسی قطب علمی دریایی در نقشه جامع علمی دفاعی کشور دانشگاههای نیروی دریایی ارتش، قطب علمی دریایی در چند رشته است و کرسی قطب علمی دریایی را در چند رشته در نقشه جامع علمی دفاعی کشور کسب کردیم و هدف ما پرورش و گسترش دامنه این قطبیت در رشتههای دیگر است.
اقدامات تولیدی و آموزشی به خاطر محدودیتهای بودجهای در آجا نخوابیده است
میزان: با توجه به بودجه محدود حوزه دفاعی درگذشته، مشکل خاصی به لحاظ محدودیتهای بودجهای در حوزه تربیت و آموزش نیروی دریایی ارتش نداشتید؟
نصری: کشور از لحاظ بودجه، محدودیتهایی دارد، ما هم از قاعده این مشکلات مستثنا نیستیم، ولی اقدامات و کارهای ما در آجا و بهویژه نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران بهواسطه مشکلات و محدودیتهای بودجه ای، نخوابیده و توقفی نداشته است.
کارهای بزرگی زیر سایه محدودیتها در آجا اتفاق افتاده است
علیرغم این محدودیتها کارهای بزرگی مانند ساخت محصولات دفاعی مدرن انجامشده است و محدودیتها کار را در حوزههای آموزشی، سلامت و دانشی آجا و بهخصوص نیروی دریایی راهبردی ارتش و حتی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران تعطیل نکرده و همافزاییهایی هم در این شرایط ایجادشده است.
آمادگی نداجا، برای پذیرش دانشجو از تمام ارگانهای دریایی کشور
نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، آماده پذیرش دانشجو و تربیت نیروهای متخصص برای تمام ارگانهای دریایی کشور است، این موضوع پدیده جدیدی در نداجا نیست، سالها برای نهادهایی مانند شرکت ملی نفتکش، شیلات، کشتیرانی و سازمان بنادر نیروی متخصص تربیت کردیم، که الآن در رأس سازمانهای خود فعالیت داشته و بهنظام جمهوری اسلامی ایران خدمت میکنند.
ما در نیروی دریایی راهبردی ارتش بهواسطه تحریمهای ظالمانه دشمن، برای تحقق راهبرد «ما میتوانیم»، از طریق ارتباط با مراکز دانشبنیان و دانشگاههای معتبر کشور با جذب و همکاری نخبگان، امروز توانستیم نه تنها ساخت شبیهساز را انجام دهیم، جالب است بدانید دانش آن را هم بومی کردیم، الآن به مرحلهای رسیدیم که برای شرکتهای دیگر، این دانش را تولید کنیم.
تحریمها، سرعت نیروهای مسلح بهویژه آجا و بهخصوص نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران را برای حرکت بروی ریل ما میتوانیم و گذر از ایستگاههای پیشرفت و تعالی افزایش داده و این روحیه را باورپذیرتر و از قالب شعار خارج کرده است.
ما در مسیر خودکفایی، توقف نداریم و در تفکر و مرام ما نمیگنجد تلاش ما در آجا به ویژه نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، باروحیهای خستگیناپذیر، شبانهروزی است، اما نافی نبود مشکلات و محدودیت نیستیم، مشکلاتی در حوزههای مختلف نظیر سازمانهای بزرگ داریم، از طرفی هم شرایط دنیا پیچیده و رقبا توانمند هستند، ولی ما توقف نداریم و در تفکر و مرام ما نمیگنجد.
انقلاب اسلامی راه را برای ما مشخص کرده که میتوانیم و توانمندیم، نوآوری و خلاقیت را موردتوجه قراردادیم و نخبگان را درمییابیم، امیدواریم با کمک حقتعالی این راه را قویتر بپیماییم، با تدابیر حکیمانه مقام معظم رهبری که روشنگر این راه است، و استفاده از ظرفیت نخبگانی کشور در این راه اهمیت ویژهای دارد، خودمان باید روی پایمان بایستیم.
موفقیت بیش از ۹۰ درصد فارغالتحصیلان دانشگاههای آجا در آزمونهای بینالمللی
امروز بیش از ۹۰ درصد فارغالتحصیلان دانشگاههای آجا و بهویژه نیروی دریایی راهبردی ارتش در آزمونهای بین المللی، سیستم تجاری و تحت لوای سازمان جهانی دریانوردی قبول میشوند، خود سازمانهای دریایی بر این نکته اذعان دارند، که فارغ التحصیلان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) که جذب بدنه سازمان ما میشوند، توانمند و از بهترین افسران ازلحاظ دانشی و تحمل مسائل مختلف در حوزه دریانوردی هستند.
رایزنی نداجا برای جذب دانشجوی خارجی
نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، در رسته برای پذیرش دانشجو درجهداری با کشورهای مختلف رایزنی کرده است.
نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، برای اعزام افسران و دانشجویان جهت ادامه تحصیل در کشورهای دوست، برای کسب دانشهای جدید و مواردی که آنها به قطبیت رسیدند و در این زمینه فعالیت دارد و به شکل موازی در حال انجام است، زیرا علم جهانی است و کسب علم در هر جا از دنیا، توصیه پیامبر اسلام (ص) است و مقام معظم رهبری نیز بر این مهم تأکید دارندو ما برای کسب دانش کوتاه نمیآییم.
آجا در دورههای تربیت و آموزش دافوس دانشجو خارجی دارد
آجا در دورههای تربیت و آموزش دافوس دانشجو خارجی دارد، تعدادی از دانشجویان ما در دانشگاههای نظامی کشورهایی مانند، هند، پاکسان و... مشغول ادامه تحصیل هستند، تبادل علم با کشورها در دستور کار ما بوده و همافزایی با سازمانهای داخلی نیز از برنامههای ماست.
ارگانهای دریایی داخلی نیازمندیهای خاصی دارند و در بحث امنیت به نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران وابستهاند، ما با شرکت ملی نفت کشور در بحث اقتصادی همکاری داریم و نقش نداجا در این راستا محرز است.
نقش نداجا در تأمین امنیت برای کشتیهای تجاری کشور
* در پایان اگر نظر و مطلبی دارید بفرمایید؟
نصری: حضور و نقش نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران در راستای تأمین امنیت برای کشتیهای تجاری کشور و در راستای حمایت و حراست از منافع ملی در مرزهای دریایی تحت حاکمیت ایران و بهویژه در خلیج عدن لحظهای و مقتدرانه است.
اجرای برنامهها و رزمایشهای مشترک با نیروی دریایی سپاه
ارتباط نیروی دریایی راهبردی ارتش با برادرانمان در نیروی دریایی سپاه پاسداران، بسیار خوب است، برنامه، مانور مشترک و تبادل اساتید داریم.
تمام تلاش ما این است که با توجه به قوانین و اسناد بالادستی، بتوانیم وظایف خود را انجام دهیم و به توفیقی برسیم که انجاموظیفه ما مرضی خداوند متعال. فرمانده معظم کل قوا و ملت بزرگ ایران قرار بگیرد.