به گزارش حلقه وصل، هنوز قصه برنج و مافیای واردات و نقشه شومشان به پایان نرسیده که این نسخه برای مرکبات استان نیز رقم خورده است، دلالانی تاجرنما تیشه برداشته و به ریشه باغات و درختان مرکبات میزنند تا بلای شوم شالیزارها را در باغات تکرار کنند.
دست دلالا ن و برخی سودجویان سورتینگ دار و مافیای واردات همه در یک کاسه است، سبز می خرند و رنگ میکنند تا زر به جیب زنند، این کارشان هم به تولید و هم به باغدار ضربه میزند و سبب میشود تا باغدار با تیشه و تبر به جان درختان چندساله مرکبات بیفتد.
محمدرضا شعبانی رئیس اتحادیه باغداران مازندران با بیان اینکه از خردادماه تا کنون پیگیر مسائل مرکبات استان هستیم، از برپایی میز مرکبات در رامسر خبر داد و افزود: همچنین در جلسه استانداری مقرر شد برداشت نارنگی از اول مهرماه و صادرات آن از دهم مهرماه آغاز شود.
جلوی صادرات میوههای نارس را میگیریم
وی افزود: همچنین برای اینکه جلوی برداشت مرکبات و نارنگیهای نارس را بگیریم قرار شد، بارنامه مرکبات از سوی حمل و نقل صادر نشود و جلوی صادرات میوه نارس گرفته شود.
وی گفت: از اینکه میوه سبز وارد بازار شود، نگران نیستیم و مانعی ایجاد نمیشود وقتی میوه سبز وارد بازار شود، مصرف کننده ظاهر میوه را می بیند و نسبت به خرید آن اقدام میکند زیرا میداند میوه نوبرانه ممکن است ترش و یا کم آب باشد و با سلیقه خود خرید میکند.
برخی سورتینگ داران سودجو سبززدایی میکنند
رئیس اتحادیه باغداران مازندران با عنوان اینکه برخی از افراد سودجو و سورتینگ دار اقدام به سبززدایی میوههای نارس میکنند، گفت: سبززدایی و رنگ افزایی حتماً باید در واحدهای سورتینگ انجام شود، گاز اتیلین به خودی خود ضرری برای میوه ندارد اما مصرف زیاد آن سبب فسادپذیری میوه شده و طعم آن را تغییر میدهد.
باغداران از فروش و برداشت زودهنگام پرهیز کنند
وی یه باغداران توصیه کرد محصول مرکبات را به فروش نرسانند و گفت: اگر هم قصد برداشت و فروش دارند، خودشان برداشت و مستقیم به فروش برسانند نه آنکه رنگ افزایی کنند زیرا رنگ افزایی میوه دارای تبعاتی خواهد بود و در بازارهای جهانی سبب کاهش قیمت میوه ماه خواهد شد.
شعبانی تصریح کرد: باغدار باید صبوری کند تا میوه به قند مناسب برسد زیرا عمده مصرف کننده ها میوه شیرین میطلبند.
در حالی که میوههای نارس بر برند صادراتی کشور و استان ضربه میزنند اما برخی سودجویان و دلالان برای خرید نوبرانه ها و سردرختیها خیز برداشته و با رنگ افزایی آن را به بازارهای مصرف داخلی و خارجی میرسانند.
حسینقلی قوانلو رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران با اشاره به تولید بیش از ۲.۵ میلیون تن مرکبات در استان، بازار این محصول را خوب توصیف کرد و گفت: هدف این است که بازار صادرات مرکبات را توسعه دهیم.
وی با اظهار اینکه هر سال صادرات مرکبات انجام میشود و هر سال نسبت به سال قبل رشد دارد، گفت: عمده صادرات از طریق مرزهای زمینی انجام میشود و عمدتاً از مرز آستارا و یا غرب کشور و به نام دیگر استانها صادر میشود.
برداشت و صادرات زودهنگام تهدیدزا است
وی با تاکید بر اینکه تلاش داریم پایانه صادراتی روماک را به بهره برداری برسانیم، برداشت و صادرات زودهنگام را تهدید مرکبات استان ذکر کرد و گفت: اتفاقی که سالهای قبل برای محصول کیوی رخ داد سبب شد کل بازار کیوی ایران خراب شود.
قوانلو گفت: عدهای محصول کیوی را نارس خریداری، بسته بندی و صادر کردند در حالی که اگر قند کیوی به حد مناسب نرسد، سبب میشود تا محصول در بازار پلاسیده شود و کیفیت لازم را نداشته باشد.
رئیس سازمان صمت مازندران گفت: اگر شیرینی مرکبات تکمیل نشود و نارس چیده و عرضه شود، به بازار صادرات لطمه خواهد زد و این مسئله به کیفیت میوه استان ضربه میزند.
وی گفت: برخیها با رنگ زدن و گرمادهی و فعل و انفعالات شیمیایی، رنگ سبز را زرد میکنند ولی نمیتوانند در اصل کیفیت میوه تغییری ایجاد کنند.
قوانلو یادآور شد: اتحادیه باغداران تلاش دارد صادرات و عرضه مرکبات را منوط به تاریخ مشخصی کند اما تحقیقات کشاورزی و باغداری نشان میدهد که نمیتوان تاریخ مشخصی برای برداشت یا عرضه تعیین کرد زیرا بسته به گرما و رطوبت هوا این زمان تغییر میکند.
وی گفت: همچنین یکسری اهرمهایی در دست ما است و نباید اجاره برداشت میوه نارس را داد اما ممکن است برداشت برای تازه خوری باشد که مشکلی ندارد.
قوانلو گفت: دنبال آن هستیم از طریق کارگروه صادرات کشور فرهنگ سازی داشته باشیم تا هر سال محدوده زمانی خاصی را برای صادرات مرکبات در نظر گیریم.
رئیس سازمان صمت مازندران به افزایش بیش از ۳۰ درصدی صادرات مرکبات در سال قبل اشاره و اضافه کرد: صادرات بستگی به میزان تولید دارد زیرا اولویت اول مصرف داخل است اما درباره مرکبات اعتقاد داریم صادرات باید همواره در جریان باشد.
وی گفت: طی یکی دو سال اخیر که دلار رشد یافت، میزان صادرات مرکبات افزایش داشته است.
سالانه بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن مرکبات در مازندران تولید میشود و برنامه ریزی برای صادرات به هنگام محصولات با کیفیت سبب میشود تا مرکبات استان روی سفره جهانیان قرار گیرد.
امروز و در اقدامی دیرهنگام، ممنوعیت رنگ آوری و برداشت زودتر از موعد مرکبات از جمله نارنگی، پرتقال و لیمو اعلام شد! اما باید این این ممنوعیت چه میزان ضمانت اجرایی دارد و تا چه اندازه جلوی فعالیت سودجویان گرفته میشود.