پاتوق کتاب به عنوان واحدی برای توزیع محصولات نشر معارف از سال 1386 فعالیت خود را آغاز کرد و از سال 1388 در راستای پخش کتابهای انقلاب اسلامی اقدام کرد.
پاتوق کتاب در سالهای 88 تا 91 اقدام به شناسایی، خرید و توزیع کتاب های مرتبط با جبهه انقلاب کرد و درصدد بررسی و فهم علل کم توجهی به مبحث کتاب و کتابخوانی برآمد و آنچه به عنوان مهمترین عامل مورد تایید اصحاب نشر بود، چیزی جز فقدان توزیع مناسب کتاب در سطح شهرها و روستاهای کشور نبود. به همین خاطر پاتوق کتاب درصدد برآمد با تشکیل فروشگاه زنجیرهای کتابهای جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی در سراسر کشور در پی جبران این آسیب شناسی بربیاید.
سیدسراج الدین جزایری مسئول سابق پاتوق کتاب شهرکرد و مدیرعامل فعلی پاتوق کتاب کشور ازجمله افرادی است که با صرف وقت و انرژی فراوان در پاتوق کتاب شهرکرد، کارنامه خوبی ازخود به جای گذاشت و کتابفروشی پاتوق کتاب شهرکرد رتبه دوم به لحاظ تعداد کتاب فروخته شده در بین ۳۱ استان در طرح پاییزه سال۹۹ کتاب را کسب کرد.
در این بین به بهانه انتصاب سیدسراج الدین جزایری به مدیرعاملی پاتوق کتاب کشور حلقه وصل گفتگوی مختصری با وی انجام داده است.
حلقه وصل: برای شروع بفرمایید مجموعه پاتوق کتاب ازچه زمانی و چه طور فعالیت خود را آغاز کرد؟
شرکت پاتوق کتاب از سال 92 به صورت یک سری فروشگاه توسط دفتر نشر معارف اسلامی راه اندازی شد ولی ماهیت مستقل شرکتی پیدا نکرد و زیرمجموعه همان نشر معارف بود. بعد از سال 93 و با افزایش شعب پاتوق کتاب و با حضور 5 نفر از این فروشگاه دارها و انتخابات داخلی، هسته اصلی و هیئت موسس شرکت تشکیل شد و بعد از آن اساسنامه شرکت تنظیم شد و فروشگاههای زنجیرهای پاتوق کتاب به صورت سهامی خاص به ثبت رسید.
بعد از آن شرکت با همکاری نشر معارف کار را پیش میبرد تا اینکه در سال 97 شرکت مستقلا از نشر معارف اسلامی جدا شد و نشر معارف اسلامی صرفا یک سهامدار جز آن بود. این شرکت با یک ماهیت مستقل، با مجمع عمومی، هیئت مدیره و سیستم شرکتی سهامی خاص پیش رفت و امروز پس از سه سال استقلال توانسته یکی از جدیترین مراکز توزیع کتاب جبهه فرهنگی کتاب کشور باشد.
حلقه وصل: در خصوص گستردگی و حجم فعالیتهای پاتوق کتاب توضیح بدید.
پاتوق کتاب در سطح کشور 36 شعبه فعال دارد و چندتایی هم در دست راه اندازی است که ان شاالله به زودی به 40 شعبه خواهد رسید. پاتوق کتاب در سطوح مختلف مبحث کتاب جبهه فرهنگی انقلاب، حرف اول را در بحث فروش میزند و این هم به جهت فروشگاهها در سراسر کشور و هم به جهت تعدد مرکز پخش کتاب است. در مجموع حدودا 200 نفر مستقیما در مجموعه پاتوق کتاب کشور مشغول به کار هستند.
حلقه وصل: جایگاه فروشگاه پاتوق کتاب در سهم بازار فروش و در زمینه ایجاد اشتغال در حال حاضر چکونه است؟
شرکت پاتوق کتاب در طرحهای فصلی کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معمولا در ده فروشگاه اصلی، بین سه تا پنج شعبه پاتوق کتاب حضور دارند و این عمق حضور در بازار و سهم شرکت پاتوق کتاب در بازار را نشان میدهد. در عین حال فروشگاههای پاتوق کتاب مستقلا و با شخصیت حقیقیشان عضو مجموعهی کتاب فروشان انقلاب اسلامی (خوشه) هستند و این هم افزایی جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی را افزایش میدهد با وجود اینکه تحت یک برند شخصی و جدا هستند.
درحال حاضر پاتوق کتاب، شامل دفتر مرکزی و فروشگاههای زنجیرهای در سرتاسر کشور است و نزدیک به 200 نفر ایجاد اشتغال مستقیم کرده و این 200 نفر از نفرات برتر منطقه خودشان در حوزه کتاب هستند. به خاطر همین هم در هر استانی بروید، پاتوق کتابیها حرف اول یا دوم درحوزه توزیع و فروش کتاب جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی را در استان خودشان میزنند.
حلقه وصل: با توجه به شرایط سخت اقتصادی کنونی و مسائلی چون کرونا و تاثیر آن بر حوزه کتاب و کتابخوانی، چه طرح و برنامهای برای به حداقل رساندن تاثیر این موارد دارید؟
رکود که متاسفانه چندین سال در اقتصاد ما هست و این موضوع در مورد سبد کالاهای غیرضروری همچون کتاب که اوضاعش بدتر است. ولی برهر جال در دل چالشها و تهدیدها همیشه فرصتهایی هست از جمله در همین مبحث کتاب میشود در همین شرایط با استفاده از ظرفیتهای چون فضای مجازی تا حدی موفقتر عمل کرد.
اعتقاد شخصی من این هست که پاتوق کتاب دوران اقتصادی سختی را طی کرده و دوران تثبیتش هم تقریبا رو به اتمام است و ثابت کرده در این بازار سهمی دارد و الان زمان توسعه شرکت است.
مجموعه کتاب در جبهه فرهنگی انقلاب نیاز به یک وفاق و همدلی دارد که با دست به دست هم دادن میتوان بر بسیاری از مشکلات فائق آمد. ما باید تلاش کنیم با تقویت ظرفیتهای نوین فروش و تکمیل زیرساختها و فرایندها و توسعه مجموعه پاتوق کتاب بتوانیم مجموعه را رشد بدهیم، پویا کنیم و به جبهه فرهنگی خدمتی کنیم. استراتیژی ما بر مبنای تعامل و تقویت بدنه جبهه انقلاب اسلامی (چه همکاران حوزه کتاب و چه همراهان حوزه فرهنگ) است. بالاخره ما یک هدف را دنبال میکنیم (خارج از رقابت در بازار که داریم) و یک هدف بالاتر داریم که اعتلای فرهنگ انقلاب است.