
مسئول مجموعه فرهنگی صراط تبریز در گفتگو با حلقه وصل پیرامون برنامههای این مجموعه فرهنگی تربیتی بیان داشت: حدود سال ۸۴ پس از دوران دانشآموزی به حوزه علمیه رفتیم و یک طرح تابستانی را در یکی از بزرگترین مساجد تبریز که مهدیه تبریز نام داشت شروع کردیم که باسواد و سن کم ما نتیجه خوبی حاصل شد. این فعالیتها یکی دو سال ادامه پیدا کرد و به مجموعهای تبدیل شد که تداوم برنامه داشت و میشد به آن مجموعه تربیتی اطلاق کرد.
وی افزود: از حدود سال ۹۰ به بعد این مجموعه تبدیل به مجموعه «صراط تبریز» شد که سر و کار آن با دانشآموزان ممتاز است. این نوجوانان برای ورود به مجموعه صراط باید آزمون داده و با والدین آنها و همچنین خود آنها مصاحبهای صورت پذیرد تا کلیت شخصیت دانشآموزان برای شروع فعالیت در مجموعه مشخص شود.
حجت الاسلام شه منظری ادامه داد: در مجموعه صراط در قالب یک دوره پنج ساله تربیتی از حدود سنی پنجم دبستان تا دهم دبستان باعنوان «طرح تربیتی جوان نخبه موفق» با بچهها در ارتباط هستیم. در این طرح سعی میشود در طول سال و بیشتر در ایام فراغت تابستان مهارتهای کلی و اوّلیات تربیتی، علمی، مشاوره روانشناسی و مخصوصاً مباحث معرفتی دینی را با آنان طی کنیم.
وی گفت: در این ۵ سال برنامههای آنها واحد بندی میشود، مثلاً ما احساس میکنیم که یک دانشآموز مومن باید خوشخط باشد، هنر دستورزی خوبی داشته باشد یا .. ، پس برای آنها دوره خطاطی یا دست ورزی(در قالب سفالگری حرفهای) و .. برگزار میکنیم.
مسئول مجموعه فرهنگی صراط عنوان کرد: طبیعتا چون دانشآموزان ما ممتاز هستند، متناسب با آن باید به مباحث علمی آنها هم پرداخته شود که در این زمینه دورههای تابستانی با اساتید تراز اول درسی برای آمادگی پایه بعد تحصیلی آنها نیز برگزار میشود. کلاسها و برنامهها با عناوین مختلف تغییر پیدا میکنند چون باید نسبت به شرایط روز و ذائقه مخاطب برنامهریزی داشت.
وی ادامه داد: قسمتی از برنامهها توسط خود بچهها به صورت خودگردان انجام میشود. الان ۴ سالی است که هیئت دانشآموزی داریم و برنامههای آن مستمر پیش میرود، همچنین موکبهای مناسبتی که در بعضی از ایام سال برپا میشود. اخیرا اجتماع سربازان وطن را در مصلای اعظم تبریز برگزار کردیم که با اقدامات صورت گرفته حدود ۲۰۰۰پرچم با عنوان خونخواهی سردار سلیمانی چاپ شد و در محلات و بازار تبریز از طرف خود مردم نصب شد.
شه منظری با بیان اینکه یکی از مزیتهایی که مجموعه فرهنگی صراط نسبت به دیگر مجموعهها دارد تاکید اساسی به ارتباط بیشتر با والدین است، گفت: ما خودمان را مربی نمیدانیم، ما بازوی حمایتی و دست قوتی هستیم برای والدین در تربیت فرزندانشان، یعنی هر کاری انجام میشود باید توسط آنها باشد، به همین دلیل جلسات مستمر تربیتی برای والدین برگزار کرده و تاکید داریم که هنگام ثبت نام بچهها حتما با خود والدین نیز مصاحبهای انجام شود.
مسئول مجموعه فرهنگی صراط خاطرنشان کرد: در بحث ارتباط با والدین وقتی شما ارتباط با آنها را کم میکنید آنها فکر میکنند متکفل تربیتی فرزندانشان شما هستید و به صورت ناخودآگاه و آرام آرام کنار میکشند و شما هم این اشتباه را میکنید که به آنها میگویید ما در خدمت شما و بچه شما هستیم در صورتی که خود آنها باید در خدمت فرزندانشان باشند و نتیجه این میشود که نوجوان در دوره راهنمایی باتوجه به شرایط بلوغ نسبت به خانواده پرخاش دارد و به شخص ثالث که مربی تربیتی است تمایل دارد اما این دائمی نبوده و زمانی که این بچه به یک دوره جدید دیگری مثل دبیرستان رسید در ناخودآگاه او این است که اگر فضای خانواده مهیا بود از خانواده تاثیر بپذیرد و اگر فضای خانواده توسط شما برای او حذف شده باشد به خاطر اینکه او را از خانواده بیرون کشیدهاید، همان بچهای که در دوره راهنمایی به خاطر شما با خانواده بر سر ماهواره دعوا کرده بود در این دوره جدید با خانواده مینشیند و ماهواره تماشا میکند. به همین دلیل به والدین تاکید میکنیم که اگر میخواهید بچه شما در این مجموعه باشد حتما خودتان باید در نشستهای تربیتی شرکت کنید.
وی گفت: مجموعه صراط از هیچ جا حمایت نشده و وابسته به جایی نیست. مکان مجموعه هم اجارهای است و ماهی ۶ میلیون تومان اجاره پرداخت میکنیم. ما به یک قاعده پایبند هستیم که وقتی شما مطالبه امام زمان(عج) را پیگیری مینمایید هزینههای مورد نیاز خود به خود باید تامین بشود. شاید خیلی هم سختی کشیده باشیم، البته حمایتهایی از طرف خیرین بوده و انشاءالله خواهد بود.
ما و امام رضا(ع) دو نوع تعامل میتوانیم داشته باشیم یکی اینکه پول برسان تا بروم کار کنم و دیگر اینکه کار میکنیم و چون برای امام رضا(ع) کار میکنیم حتما ایشان حمایت میکنند و نیازها برطرف میشود.
شه منظری پیرامون جذب دانشآموزان برتر تصریح کرد: علیرغم روال مرسوم آموزش و پرورش که از مجموعههای فرهنگی حمایت نکرده و اطلاعات نمیدهد، در چند سال اخیر طی رابطهای که با این اداره داشتهایم لیست دانشآموزان ممتاز را از آنها دریافت کرده و با آنها ارتباط میگرفتیم؛ اما امسال چون شرایط کرونا بود فراخوان زدیم و تعدادی آمدند و بعد از مصاحبه عضو مجموعه شدند. طبیعتاً خود این بچه ها برای ورود به مجموعه کمی هزینه پرداخت میکنند اما نه مثل مجموعههای غیرانتفاعی که دنبال سود هستند. دوبرابر شهریهای که بچهها پرداخت میکنند خرج خودشان میشود.
وی اظهار داشت: بعد از این دوره پنج ساله ارتباط ما تحت عنوان هیئت و دورهمی هفتگی ادامه پیدا میکند و کتابخانه مجموعه در اختیار دانشآموزانی قرار میگیرد که در حال آماده شدن برای کنکور هستند. در نهایت از خود این بچهها بعضیها به عنوان کادر مجموعه انتخاب میشوند.
وی گفت: قاعده تربیت دینی این است که برای هر قشر باید بستر مناسب خودش را ایجاد کنیم، برای سلمان یک بستر و برای عمار یک بستر دیگر و برای عموم یک بستر جداگانه دیگر. ما دیدیم بعد از انقلاب مساجد پایگاههای تربیتی بودند اما نگاه عام داشتند. بعد متوجه شدیم افرادی که رتبه می آورند در اینجا نیستند، پس آنها کجا به کلاس میروند؟ کجا هیئت رفتهاند؟ کجا تربیت شدهاند؟ طبیعتاً خانوادههای آنها میگویند بچههای ما خاص هستند و نمیگذارند در این شرایط که برای همه بچهها و عموم فراهم شده است شرکت کنند. ولی ما در این مجموعه برای آنها کلاس برگزار میکنیم که این برنامه همان برنامه عموم بچههاست اما به صورت خاص برای این افراد.
شه منظری با بیان اینکه ما در یک فضای بیتربیتی محض به سر میبریم تاکید کرد: نتوانستیم سیستم های تربیتی متمرکز را جا بیندازیم. با جامعهای مواجه شدیم که فکر میکردیم خیلی در حال رشد است اما دیدیم که در نمازجمعه فقط خودمان هستیم در هیئت فقط خودمان هستیم. ما که فقط خودمان هستیم پس چطور میخواستیم رشد و عمق بدهیم؟ کاری که باید میشد را انجام نداده ایم، بعد مواجه میشویم با دخترانی که سگ به دست گرفته و نمی دانند سگ نجس است در حالی که ۱۲ سال نان آموزش و پرورش ما را خوردهاند!! اینها در مدرسه دین و زندگی خواندهاند اما ذرهای از دین نمیدانند فقط این کتاب را خواندهاند. در هر صورت هر شخص و هر مجموعه و هر ارگان باید تلاش خود را مضاعف کند تا از به شرایط بهتری برسیم.