
حلقه وصل: نشست تخصصی «رفتار و تربیت سیاسی در سیره شهید بهشتی» چهارشنبه نهم تیرماه در سرای هنر و اندیشه اصفهان (سها) برگزار شد، در این نشست مجازی مصطفی نباتینژاد و علی صالحی درباره ابعاد شخصیتی به گفتوگو پرداختند.
نباتینژاد در ابتدای این برنامه گفت: درباره سیره سیاسی شهید بهشتی، ایشان پیش از هر چیز خودشان را در رابطه طولی با امام خمینی تعریفی میکرد، یعنی تمام حرکات خود را در راستای امر ولایت انجام میداد و لو آن که در این مهم نفع شخصی ایشان نباشد.
مدیر رصدخانه فرهنگی اجتماعی اصفهان ادامه داد: در اصفهان هیچ شخصیتی به اندازه مرحوم استاد پرورش تحت تأثیر سیره و تربیت شهید بهشتی نبود و به نوعی امتداد ایشان تا زمان ما به حساب میآمد و بنابراین من به یک واسطه شهید بهشتی را درک کردهام؛ بارها از زبان استاد پرورش شنیدم که در بعد از غائله ۱۴ اسفند و اوج بی انصافیها نسبت به شهید بهشتی از ایشان میخواستیم که از خود دفاع کنند اما ایشان به این آیه قرآن اشاره میکردند که «ان الله یدافع عن الذین آمنوا» یعنی وظیفه ما دفاع از خودمان نسبت بلکه این کار خداست که از کسانی که ایمان آوردهاند دفاع کند.
وی خاطرنشان کرد: بهشتی به راحتی و با توجه به جو سالهای ابتدای انقلاب میتوانسته است خود را نماینده قشرهای مستضعف نشان دهد اما چنین راهی را در پیش نگرفته زیرا معتقد بوده این کار به شکافهای اجتماعی دامن میزند؛ در عوض او به دنبال آن بوده که قشرهای تحصیل کرده و دانشگاهی را مورد خطاب قرار دهد و با نوع ادبیات خود کسانی که با انقلاب توجه از آنان برداشته شده را نیز مورد توجه قرار دهد.
نباتینژاد در پایان گفت: شهید بهشتی به ظرفیتهای گوناگون افراد توجه ویژهای داشته است، او دفترچه معروفی داشت که همواره پس از مواجه با افراد خصلتهای آنان را یادداشت میکرده است؛ هنگامی که نظام جمهوری اسلامی تشکیل شد خیلیها میگفتند که ما نیروی انسانی لازم را نداریم اما شهید بهشتی با استناد به دفترچه خود میگفته که ما نیروهای فراوانی برای تخصصهای مختلف داریم.
در ادامه این نشست علی صالحی با اشاره به اهمیت حزب در فعالیتهای سیاسی گفت: متاسفانه به دلیل سابقه بد فعالیتهای حزبی در ایران نگاه مثبتی به آن در میان عموم مردم وجود ندارد و حتی امروز این جمله که من متعلق به هیچ حزبی نیستم به صورت یک جمله ایدهآل بیان میشود، این در حالی است که شهید بهشتی تمرکز خود را بر آن گذاشت که بگوید حزب برای اداره کشور لازم است و تلاش کرد با ادبیات پردازیهای مخصوص خود مبتنی بر اخلاق تصویر مثبتی از حزب به یادگار بگذارد؛ نگاهی که میگوید افق حفظ و ارتقای اسلام است و نه خود حزب.
جوانترین عضو منتخب شورای اسلامی شهر اصفهان ادامه داد: کادرسازی از مهمترین رسالتهای کار تشکیلاتی است و وصیت شهید بهشتی در مورد جوانان بوده است؛ به همین خاطر بوده است که او در ابتدا دبیرستانی در قم تأسیس میکند و از همان زمان کادرسازی را شروع میکند؛ او معتقد بوده است اگر میخواهیم کادر جوان مناسبی تربیت کنیم باید اشکالات و نواقص آنان در کار را بپذیریم زیرا در غیر این صورت نیرویی ساخته نمیشود.
وی افزود: اگر ما میخواهیم سیر انقلاب اسلامی ادامهدار باشد، حتما باید سبک شهید بهشتی در زیرمجموعههایش را ادامه دهیم، ما باید از خود بپرسیم یا میخواهیم به جوانها میدان بدهیم یا نه؟ واضح است که در ادامه نمیتوان کارها را همچنان به نسلهای گذشته داد؛ اگر میخواهیم میان مردم و مسؤولان شکاف ایجاد نشود و فهم مشترک ایجاد شود، باید به کادرسازی و میدانسازی به جوانها توجه کنیم؛ این روش شهید بهشتی جواب داده است.
صالحی در پایان تصریح کرد: باید از کلیشه دور شویم، وقتی به خوبی میتوانیم حق شهید بهشتی را ادا کنیم که بتوانیم گفتمان شهید بهشتی را در اجرا پیاده کنیم، هم در بعد تشکیلاتی، کادرسازی و جوانگرایی و هم در بعد الهی و اخلاق؛ خاطرهای هست که در مناظرهای طرف مقابل ایشان روایتی را اشتباه میخواند و آقای بهشتی شیوه درست آن را به طور غیر آشکار برای آن شخص مینویسد تا درستش را بخواند، یکی دیگر از ابعاد آن شهید باید احیا شود بعد گفتوگو و تلاش برای مفاهمه است.