
سرویس حاشیه نگاری سی و ششمین دوره جشنواره بین المللی تئاتر فجر با شعار «جشن گفتگوی تئاتر ایران» از 28 دی تا 9 بهمن میزبان هنرمندان و علاقه مندان به هنرهای نمایشی خواهد بود
کمتر از 20 روز به برگزاری بزرگترین رویداد سالانه تئاتر کشور باقی مانده و این دوره از جشنواره ، با شعار «جشن گفتگوی تئاتر ایران» به دبیری فرهاد مهندس پور از 28دی الی 9 بهمن برگزار شود و قرار است منتخبی از آثار نمایشی که سال گذشته به صحنه رفته اند در قالب بخش های مختلف در این جشنواره به نمایش در آیند.
دبیر این دوره جشنواره از جمله هنرمندان و مدرسان شناخته شده این عرصه به حساب می آید که با پذیرفتن دبیری جشنواره مسئولیت حساسی را عهده دار شده و مسلما شاهد انتقادات و اظهار نظرها در رابطه با تیم اجرایی خواهیم بود و از جمله انتقاداتی که تا امروز مطرح شده اعتراض کانون نمایشگران تئاتر خیابانی به سازوکار انتخاب آثار خیابانی،نحوه انتخاب آثار بخش مرور و پروسه انتخاب و بازبینی برگزیدگان جشنواره های استانی برای حضور در این دوره از جشنواره است.
جشنواره بین المللی تئاتر فجر در این دوره توسط اداره کل هنر های نمایشی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی، هنرهای نمایشی ایران و موسسه بین المللی تئاتر برگزار می شود و شامل بخش های مرور تئاتر ایران،تئاتر ملل،مهمان، خارج از صحنه، به علاوه فجر،مسابقه تئاتر ایران،مسابقه تئاتر بین الملل،پوستر و هویت بصری و مسابقه عکس و جایزه ادبیات نمایشی می شود.
در ادامه به معرفی بخش های مختلف جشنواره و آثاری که تا امروز برای حضور در بخش های خارج از صحنه، مرور و مهمان معرفی شده اند می پردازیم.
بخش مرور تئاتر ایران
این بخش شامل سه قسمت؛تولیدات اجرا شده در تالارهای نمایشی کشور، برگزیدگان جشنواره های تئاتر استانی و آثار دانشجویی می شود.
نمایش هایی که در بخش تولیدات اجرا شده در تالارهای کشور حضور دارند باید در محدوده زمانی یکم آذر ۹۵ تا یکم مهر 96 به صحنه رفته باشند. همچنین نمایش های این بخش نباید پیشتر در جشنواره های استانی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها شرکت کرده باشند.
در بخش برگزیدگان تئاتر استانی، بعد از برگزاری جشنواره های تئاتر استانی حداکثر 2 اثر نمایشی از طرف هر یک از داوران جشنواره ها برای حضور در این بخش معرفی می شوند. در بخش آثار دانشجویی نیز چهار نمایش صحنه ای و یک نمایش از طرف بیستمین جشنواره تئاتر دانشگاهی در جشنواره تئاتر فجر حضور خواهند یافت.
بخش مهمان جشنواره
آثاری که در بخش مهمان جشنواره تئاتر فجر حضور پیدا می کنند براساس پیشینه و توانایی های کارگردان در نظر گرفتن گوناگونی فرم های اجرایی و نمایشی، دراماتورژی و مطالعات اجرایی و تاکید بر متن های ایرانی توسط دبیر جشنواره دعوت به حضور می شوند.
بخش خارج از صحنه
این بخش شامل هرگونه اجرا در خارج از صحنه و فضاهای تئاتری متعارف با رویکرد تغییر در قراردادهای اجرایی، مکان اجرا و شکل ارتباط با مخاطب است که آثار این بخش در 4 گرایش «تئاتر خیابانی»، «مرور خارج از صحنه»، «کاربردی» و «مهمان خارج از صحنه» معرفی شدند.
بخش به علاوه تئاتر فجر
بخش به علاوه تئاتر فجر سومین سالی است که جزو بخش های مختلف جشنواره تئاتر فجر محسوب می شود. در این بخش که به عنوان بخشی در حاشیه برگزاری جشنواره شناخته می شود دبیرخانه جشنواره با همکاری مدیران تماشاخانه های خصوصی تعدادی از نمایش های شهر تهران را برای حضور در این بخش معرفی می کنند.
بخش ملل
بخش تئاتر ملل با هدف ایجاد فرصتی برای دیدن آثار دیگر ملل جهان و زمینه سازی برای تعاملات میان فرهنگی برگزار می شود. در این بخش آثاری از گروه های نمایشی غیر ایرانی حضور خواهند داشت و امکان تولیدات مشترک گروه های ایرانی با گروه های و کمپانی های غیر ایرانی وجود دارد اما بنا به اعلام دبیر جشنواره در این دوره تولیدات مشترک نخواهیم داشت
تا لحظه نگارش این گزارش آثار بخش بین الملل اعلام نشده است و تنها در خبرهای جداگانه ای عنوان شده که پروژه های «شهرهای نامرئی» به کارگردانی پینو دی بودوا از ایتالیا و «ریموت تهران» از سری اجراهای «ریموت ایکس» یکی از چندین تجربه شهری کمپانی «رمینی پروتکل» با همکاری بخش بینالملل و خارج از صحنه جشنواره سی و ششم تئاتر فجر در طول ایام جشنواره اجرا خواهند شد.
جایزه ادبیات نمایشی
دبیرخانه جشنواره تئاتر فجر با هماندیشی هیات مدیره کانون نمایشنامهنویسان خانه تئاتر، جایزه ادبیات نمایشی فجر را به صورت تخصصی و در ۲ بخش «حرفه ای» و «تولید» برگزار میکند.
طبق اعلام اصغر نوری دبیر این بخش در پایان فرآیند ثبتنام، ۱۸۳ اثر در ۲ بخش حرفهای و تولید به دبیرخانه رسیده که این آثار برای داوری در اختیار داوران هر بخش قرار گرفته است. وی همچنین اعلام کرد که امسال مراسم بزرگداشت سه نمایشنامهنویس برگزار میشود.
نامزدهای هر بخش در تاریخ سیزدهم دی امسال معرفی میشوند و مراسم اختتامیه در تاریخ شانزدهم دی برگزار خواهد شد.
بخش مسابقه تئاتر ایران و بخش مسابقه بین الملل
آثار بخش مسابقه تئاتر ایران شامل آثار بخش های سه گانه مرور و بخش مهمان خواهند بود.
آثار بخش مسابقه بین الملل نیز شامل آثار بخش سه گانه مرور، مهمان و ملل است که هنوز اسامی آثار راه یافته به هیچ کدام از این ۲ بخش اعلام نشده است.
بخش پوستر و هویت بصری و مسابقه عکس
امسال بخش «پوستر و هویت بصری» شامل سه رویداد و برنامه خواهد بود که یکی از رویدادها مسابقه پوستر است که به روال همیشگی، جزییات و مقررات آن در فراخوان مشخص شده است همچنین نمایشگاهی از آثار انتخاب شده توسط هیات داوران، برگزار میشود و کتابی از آثار برگزیده منتشر خواهد شد.
رزیدنسی
رزیدنسی فرصتی (آزمایشگاهی – تعاملی) است که جشنوارهها و سازمانهای فرهنگی معتبر دنیا با هدف ایجاد شبکههای ارتباط فرهنگی و هنری و آشنایی بیشتر هنرمندان با دانش روز برگزار میکنند.
امسال اولین دوره این رزیدنسیها زیر نظر آروند دشت آرای مدیر بخش بین الملل جشنواره در چهار حیطه تئاتر محیطی، بینارشتهای، طراحی صحنه و کار روی متن برگزار خواهند شد و به همین دلیل سی و ششمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر از هنرمندان و متخصصان ایرانی برای شرکت در این برنامه دعوت کرده است.
رزیدنسی تئاتر محیطی با موضع هنر شهر، رزیدنسی بینارشتهای با موضوع بحران آب، رزیدنسی طراحی صحنه با موضوع بررسی استفاده از تکنولوژیهای جدید برای طراحی فضا - طراحی صحنه نمایش «در مصر برف نمیبارد» از محمد چرمشیر و رزیدنسی کار روی متن با موضوع استراتژی انتخاب تمرین برای متنهای مختلف برگزار می شود.
سی و ششمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر از 28 دی تا 9بهمن ماه در تالارهای مختلف نمایشی شهر تهران برگزار می شود که امید می رود در این دوره شاهد ارتقای نظم و کیفیت اجرایی جشنواره و البته آثاری که در بخش های مختلف به صحنه می روند، باشیم چون جشنواره ای که سی و شش دوره از آن سپری شده است دیگر جای آزمون و خطا نیست و اهالی تئاتر در انتظار دیدن ثبات و مشخص بودن چارچوب کلی و به دور از سلیقه رویدادی هستند که مهمترین اتفاق تئاتری کشور به حساب می آید.