به گزارش حلقه وصل، نشست تخصصی بایستههای مقاومت حقوقی و تکلیف جامعه حقوقدانان، پنجشنبه شب به همت مجمع حقوقدانان انقلابیِ جبهه فرهنگی انقلاب و با حضور دکتر اصغر عربیان رییس دانشگاه علوم و تحقیقات، دکتر ابوالقاسم خدادای عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد، دکتر نصرالله ابراهیمی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، دکتر طلابکی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، سید مصطفی خوش چشم کارشناس مسائل بین الملل و جمعی از اساتید دانشگاه و حقوقدانان در مجتمع فرهنگی سرچشمه برگزار شد.
در ابتدای این نشست ، اصغر عربیان گفت: امروز تشکیل جبهه مقاومت حقوقی در عرصه داخلی و بین الملل ضرورت دارد و برای دشمن تولید هزینه میکند و بالا رفتن هزینه، نوعی باز دارندگی بوجود می آورد
رییس دانشگاه علوم و تحقیقات گفت: مقاومت حقوقی از الزامات حتمی پایان دوران بزن در رو در کلام مقام معظم رهبری است، این نشست نیز آغازی است بر تشکیل جبهه حداکثری مقاومت حقوقی.
* دشمنی امریکا با ما ذاتی است
در ادامه این نشست، ابوالقاسم خدادی گفت: در پروندههایی نظیر ترور جنایتکارانه سردار حاج قاسم سلیمانی، پاسخ سیاسی، نظامی و... لازم است اما کافی نیست. ضرورت پاسخ حقوقی انکار ناپذیر است.
عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد گفت: اساساً چون دشمنی آمریکا با ما ذاتی است و استمرار دارد، نباید به موضوع ترور سردار سلیمانی به چشم یک پرونده موردی نگاه کنیم.
وی گفت: یکی از الزامات دستیابی به مقاومت حقوقی، تولید ادبیات حقوقی متناسب است و برای این منظور میبایست از ظرفیت حداکثری پژوهشگران و نشریات تخصصی در قالب پایان نامه، رساله و مقالات علمی بهره برد.
استاد حقوق دانشگاه شاهد گفت: همانطوری که از سویی دشمنیهای آمریکا با ما تمامی ندارد، جریان سردار سلیمانی هم در کشور ما استمرار دارد. لذا ما باید خودمان را برای یک مواجهه حداکثری و مستمر در عرصههای مختلف از جمله عرصه حقوقی با التزام به ادبیات مقاومت حقوقی آماده کنیم.
خدادادی گفت: به عنوان یک مصداق، کشورهایی که سرزمین خود را در اختیار پایگاههای نظامی آمریکا قرار میدهند، ضمن اینکه باید نسبت به تجاوز آمریکا به کشورهای دیگر از آن پایگاهها پاسخگو باشند، نسبت به تهدیدات منطقهای از طرف پایگاههای آمریکایی در خصوص مستشاران نظامی و دیپلمات ها نیز باید مسئولیت بپذیرند.
* نهادهای مردمی از ظرفیت شکایت علیه تحریمها استفاده نمیکنند
در ادامه این نشست، سید مصطفی خوش چشم با تاکید بر اهمیت مطالبه مردمی در پیگیری حقوقی ترور شهید سلیمانی گفت: نفس مطالبهگری مردم پایه بسیار حائز اهمیت است و جایش در کشور ما بسیار خالی است. در برخی از کشورها جریانهای مردمی، با ارسال صدها هزار و بلکه میلیونها ایمیل و نامه، مطالبات خود را تبدیل به اولویتهای مسئولین مینمایند در حالی که در کشور ما وقتی به عنوان مثال پانصد نفر به بعضی از مسئولین پیامک میزنند، از طرف آن مسئول و اطرافیانش مورد مواخذه قرار میگیرند.
وی گفت: متاسفانه نهادهای مردمی از ظرفیت شکایت علیه تحریمها استفاده نمیکنند در حالی که آمریکا به طور پیش فرض هر شکایتی که نسبت به ما در کشورش طرح بشود بواسطه عدم واکنش متناسب حقوقی از طرف ما، حکم به محکومیت ما صادر میکند.
کارشناس مسائل بین الملل گفت: تداوم و استمرار چنین نشستهایی میتواند به فعال کردن جریانهای حقوقی مردمی در راستای ایجاد جبهه مقاومت حقوقی کمک به سزایی کند.
* نیاز به یک تحول نهضتگونه در عرصه بینالملل
نصرالله ابراهیمی با تشریح معنای مقاومت در عرصه حقوقی گفت: مقاومت حقوقی به مثابه مقاومت در حوزه اقتصاد که همان تعبیر دقیق اقتصاد مقاومتی است، میباشد و یکی از شاخصههای مقاومت حقوقی درون زایی و برون گرایی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: تحقق مقاومت حقوقی در عرصه بین الملل نیازمند ایجاد یک نهضت است. ما به یک تحول نهضت گونه در این حوزه نیاز داریم.
طلابکی با اشاره به چالشهای حقوق بشری گفت: چالشهای حقوق بشری ما سه عرصه دارد: در حوزه مبانی، در حوزه قوانین و در حوزه رویهها. اقدامات ما در حقوق بین الملل از نوع آفندی، پدافندی، تبیینی و هنجارسازی است که در هر یک از چهار مدل خلاء سازمانهای مردم نهاد مشهود است.
وی گفت: در عرصه بین الملل، سازمانهای مردم نهاد میتوانند به اندازه دولتها نقش ایفا کنند. مانند آنچه در بمباران ایمیلی به گزارشگران حقوق بشر صورت پذیرفته است. ما امروز در حوزه تولید محتوای حقوق بشر مبتنی بر قواعد خود، نیازمند کار جهادیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: یکی از اولویت دارترین الزامات رسیدن به مقاومت حقوقی شناسایی حداکثری فعالان و کنشگران حقوق بشر است.