حلقه وصل، روند ساخت و پخش سریالهای ایرانی در تلویزیون، حتی در شرایط کرونایی به روال همیشگی ادامه دارد و هماکنون چندین مجموعه در حال ساخت هستند تا بهتدریج وارد برنامه پخش شبانه شبکههای سیما شوند. ساعات مشخص تلویزیون برای پخش سریالهای ایرانی نیز همچنان بیوقفه این تولیدات را نمایش میدهند.
این محصولات قرار است با قصههای ایرانی اما با روایتهای متفاوت در قاب سیما رونمایی شوند؛ اما به نظر استفاده مکرر و عجیب از بازیگران تکراری شکل و شمایل این سریالها را یکنواخت کرده است. کافی است سریالهای «شرم»، «بیگانهای با من است» و «خانه امن» مروری شود تا باز هم کاراکترهایی نسبتاً مشابه و البته بازیگرانی پرکار اما تکراری را شاهد باشیم.
۱۱ سریال با ۱۱ بازیگر تکراری!
سوگل طهماسبی (خانه امن، بیگانهای با من است، نجلا)، رحیم نوروزی (خانه امن، بوم و بانو، سرزده، دخترم نرگس)، شیوا ابراهیمی (خانه امن، بیگانهای با من است، زمین گرم)، فاطمه گودرزی (شرم، ایلدا)، سیاوش طهمورث (۰۲۱، شرم)، شهروز ابراهیمی (خانه امن، بوم و بانو)، سپیده خداوردی (خانه امن، بیگانهای با من است)، نگار عابدی (۰۲۱، بیگانهای با من است)، الهام طهموری (پرگار، شرم)، میلاد میرزایی (شرم، بیگانهای با من است)، مهرداد ضیایی (شرم، نجلا) و ... از این قبیل بازیگران هستند که روی دور تکرار در سریالهای تلویزیونی افتادهاند.
بهویژه اینکه در عمده موارد نقش و کیفیت بازی این بازیگران نیز تغییر خاصی نمیکند و به مراتب در بازیها در قدوقواره همیشگی جلوی دوربین میروند. همزمانی نقشآفرینی برخی از اینها در سریالهای شبانه نیز به زعم مخاطبان جلوه خوبی به این زمان نمیدهد بهطوری که انگار قرار نیست بازیگر جدیدی معرفی شود و یا حتی از بازیگرانی که سالهاست کاری نکردهاند، استفاده گردد.
تجربه همکاری کارگردانان نیز با جمع خاصی از بازیگران، به این یکنواختی و گعدهای شدن هنرمندان کمک بیشتری کرده به نحوی که انگار این دسته از سریالسازان ترجیح میدهند صرفاً با بازیگران خود کار کنند مگر اینکه شرایط طور دیگری رقم بخورد!
بدون هرگونه گمانهزنی در مورد کیفیت این مجموعهها، چنین رویهای البته در سریالهای شبکه نمایش خانگی هم ادامه دارد؛ با این تفاوت که شبکه خانگی به اجبار دست روی بازیگران اسم و رسمداری میگذارد تا به هر شکل ممکن ولو با قصه و فیلمنامه ضعیف، سود خود را به جیب بزند. همچنانکه در بسیاری موارد ضعف قصهها و کارگردانی بیکیفیت صدای مخاطبان این بخش را درآورده است.
با این حال تلویزیون با وجود مواجهه با مخاطبان گسترده و علیالخصوص عام و همهگیرتر که شاید سر و کاری با تولیدات پلتفرمهای پخش فیلم و سریال هم نداشته باشند، درحال حاضر به دام این کرختی و یکنواختی افتاده است. بررسی کامنتها و نظرات مردمی در فضای مجازی نیز حکایت از این ماجرا دارد که اتفاقا همین رویکرد اسباب شوخیها و کنایات به این طیف از مجموعهها و هنرمندان هم شده است.
انتقاداتی که قدیمی هم هست
اگر کمی به عقبتر برگردیم بارها شاهد گلایه طیف بسیاری از چهرههای بازیگری ازجمله بازیگران زن به این دورهمیها در عرصه فیلم و سریالسازی هم بودهایم؛ انتقادهایی که یک سر آن متوجه عملکرد مدیریت شبکههاست و سمت دیگر به گروههای سریالسازی و البته مسئول انتخاب بازیگر مربوط میشود که انگار کمتر نبوغ و خلاقیتی در آنان به چشم دیده میشود.
در روزهایی که مجموعههای نمایشی متنوعی در سیما در حال ساخت و پخش است، دست گذاشتن روی طیف قلیلی از بازیگران که بیشتر متوجه بانوان است، جای تعجب دارد. این درحالی است که هماکنون بسیاری از هنرمندان خانهنشین هستند که هم کیفیت کاری بالایی دارند و هم کمتر شاهد حضور آنان جلوی دوربین بودهایم.
همین دسته از بازیگران نامبرده همچنان نیز در تولیدات فعلی و یا آتی تلویزیون، حضوری فعال دارند و گویا باید آنان را در روزهای آینده نیز روی آنتن دید!
منبع: خبرگزاری آنا