
کتاب، همان یار مهربانی که همه ما از کودکی با آن آشنا هستیم این روزها تا حد زیادی از زندگی هایمان دور شده است. با گسترش علم و تکنولوژی و باز شدن پای شبکه های اجتماعی به زندگی ما، کتاب و کتابخوانی این روز ها به دست فراموشی سپرده شدند و متاسفانه آمار مطالعه در کشور ما به طرز وحشتناکی کاهش یافته است.
اما هنوز هم هستند افرادی که دغدغه ی ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی دارند و در این راستا نیز قدم هایی هر چند کوچک بر می دارند و امید به آینده ای روشن دارند.
مجموعه ی مردمی «کتاب بخوانیم» در زنجان توسط عده ای از همین دغدغه مندان فرهنگ کتابخوانی آغاز به کار کرده است.
محمد مهدی مکی مسئول مجموعه ی مردمی «کتاب بخوانیم» در زنجان با حلقه وصل به گفتگو نشست.
وی بیان داشت: مقام معظم رهبری در یکی از سخنرانی هایشان فرمودند که «در منزل خودِ من، همه افراد، بدون استثنا، هرشب در حال مطالعه خوابشان میبرد. خود من هم همینطورم. نه اینکه حالا وسط مطالعه خوابم ببرد. مطالعه میکنم؛ تا خوابم می آید، کتاب را میگذارم و میخوابم. همه افراد خانه ما، وقتی میخواهند بخوابند حتماً یک کتاب کنار دستشان است. من فکر میکنم که همه خانوادههای ایرانی باید اینگونه باشند. توقّع من، این است. باید پدرها و مادرها، بچهها را از اوّل با کتاب محشور و مأنوس کنند. حتّی بچههای کوچک باید با کتاب اُنس پیدا کنند». خوب با توجه به اهمیت کتاب و کتابخوانی از منظر بزرگانی همچون مقام معظم رهبری، تصمیم بر تشکیل این گروه گرفته شد.
وی ادامه داد: اینطور بگویم که در سال 96 به همراه گروهی از نوجوانان و جوانان که در حلقه صالحین مسجد محله مان فعالیت می کردیم تصمیم به راه اندازی این مجموعه گرفته شد.
مکی تصریح کرد: خلاء ای که در ارتباط با کتاب و کتابخوانی با توجه به فعالیتی که بین نوجوانان و جوانان در تعدادی دیگر از مساجد محل داشتم جرقه ای را در ذهن من ایجاد کرد که باید قدمی در این مسیر برداشته شود.
این فعال فرهنگی خاطر نشان کرد: با همراهی برخی از دوستان گروه «کتاب بخوانیم» تشکیل و فعالیت در حوزه ی کتاب و کتابخوانی در همان مساجد با برگزاری مسابقه های کتابخوانی شروع شد و با استقبال خوبی که صورت گرفت هم امیدی از اثرگذاری این فعالیت در ما زنده شد و هم تصمیم گرفتیم که کار را گسترش دهیم.
وی اضافه کرد: به همین خاطر مجموعه ی مردمی «کتاب بخوانیم» فعالیت خود را گسترش داد و اقدامات ما چهره عمومی و استانی به خود گرفت. فعالیت ها با معرفی کتاب و راه اندازی سیر مطالعاتی برخی از آثار ادامه یافت.
مسئول مجموعه ی مردمی «کتاب بخوانیم» در زنجان با اشاره به شیوع ویروس کرونا اظهار داشت: عمده ی فعالیت مجموعه به صورت حضوری در مساجد و یا مجموعه هایی که درخواست برگزاری طرح های کتابخوانی را داشتند انجام می شد و با شیوع این ویروس فعالیت مجموعه متوقف نشد و کار را به صورت گسترده در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی پیگیری کردیم.
مکی در ادامه گفت: مسئله ی دیگری که برای ما اهمیت داشت معرفی آثار خوبی بود که متأسفانه در مهجوریت مانده بودند و برای بسیاری از نوجوانان و جوانان ناآشنا بود گرچه کتاب بسیار خوبی محسوب می شد بنابراین معرفی آثار خوب را هم در دستور کار قرار دادیم و در قالب همان فعالیت هایی که داشتیم تلاش کردیم که محوریت را این کتاب ها قرار دهیم.
این فعال فرهنگی یادآور شد: در طول این فعالیت 50 عنوان کتاب معرفی شده است از جمله کتاب «ادواردو»، «اوسنه گوهرشاد»، «سه دقیقه در قیامت»، «عارف 12 ساله»، «ناقوس ها به صدا در می آ ید»، «شرح دعای افتتاح»، «بیانیه گام دوم انقلاب»، «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن» و ... .
وی افزود: همان طور که اشاره کردم توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری یکی از دلایل اصلی اقدام مجموعه برای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی بود به همین خاطر خوانش پیام ها و کتاب های حضرت آقا نیز شروع شد.
مسئول مجموعه ی «کتاب بخوانیم» در زنجان تصریح کرد: در این راستا در سال جدید بخش جدیدی به مجموعه اضافه شد با عنوان گفتار خوانی که فرمایشات و محتوای ارائه شده توسط رهبری مورد بررسی و کنکاش قرار می گیرد و در قالب پادکست یا کلیپ در فضای مجازی بارگذاری می شود و یا در قالب مسابقه اجرا می گردد. یکی از مسابقه هایی که در این رابطه برگزار شد متن سخنرانی رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با هنرمندان و مسئولان فرهنگی کشور در سال 73 بود.
مکی ضمن اشاره به برگزاری مسابقات کتابخوانی بیان داشت: تمام اهدافی که دنبال می کنیم در قالب فعالیت های مجموعه مثل سیرمطالعاتی، گفتارخوانی و برگزاری مسابقه های کتابخوانی پیگری می شود و به مناسبت های مختلف دینی و ملی هم کتاب های خوبی در قالب مسابقه معرفی می شود.
این فعال فرهنگی خاطر نشان کرد: همچنین سلسله جلسات مطالعاتی جهت خوانش تحلیلی بیانات رهبری را با محوریت کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن» برگزار کردیم.
مکی هدف اصلی از این جلسات را آشنایی با منظومه فکری رهبر معظم انقلاب دانست و گفت: کتاب طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن بیشتر به اصول دین در بعد اجتماعی میپردازد که توسط اساتید تحلیل شد. حجتالاسلام اسماعیل فخریان از قم، محسن محمدی استاد دانشگاه، حجتالاسلام سعید احمدی، رئیس تبلیغات اسلامی استان زنجان و حجتالاسلام سعید غفاری به تحلیل و بررسی این کتاب پرداختند.
وی اضافه کرد: شیوع کرونا نحوه اجرای فعالیت های مجموعه را تغییر داد و فعالیت در فضای مجازی به ویژه اینستاگرام گسترش یافت و در آخرین فعالیت مجموعه فراخوان مسابقه کتابخوانی غدیر با همکاری بنیاد بین المللی غدیر زنجان کلید خورده است.
مسئول مجموعه مردمی «کتاب بخوانیم» در زنجان ادامه داد: این مسابقه به سه شکل آنلاین، پیامکی و مجازی برگزار می شود، یعنی دوستان شرکت کننده در مدل آنلاین کتاب را مطالعه و بلافاصله به سوالات مطرحه به صورت آنلاین پاسخ می دهند اما در مجازی فرصت برای پاسخگویی و شرکت وجود دارد که در صفحه اینستا مجموعه(@ZnBook.ir) به صورت کامل توضیحات داده شده است.
مکی افزود: همچنین مسابقه نقاشی با موضوع غدیر ویژه کودکان 5 الی 12 سال در حال برگزاری است و علاقه مندان تا 18 مردادماه فرصت شرکت در این مسابقه را دارند.
وی در پایان گفت: در حال حاضر با حضور 27 عضو از متشکل از خانم و آقا در حال فعالیت هستیم و امیداورایم که با برگزاری مسابقات کتابخوانی تخصصی و عمومی و دیگر فعالیت های مجموعه حداقل مردم شهرمان را با کتابخوانی بیشتر آشنا کنیم و مروج این اتفاق حسنه باشیم.