حجتالاسلام والمسلمین عابدین کاظمنیا دبیرستاد مردمی جبهه فرهنگی استان چهارمحال و بختیاری به حلقه وصل گفت: با توجه به لزوم تجمیع و شبکهای کردن نیروهای مردمی درشرایطی مانند ایام شیوع ویروس کرونا، قرارگاه مردمی مدافعان سلامت در شهرکرد و سایر شهرستانهای استان تشکیل شد.
وی اظهار داشت: طی جلسه ای با مسئولان دانشگاه علوم پزشکی استان مجموعههای مردمی برای حضور در جبهه سلامت استان اعلام آمادگی کردند. این مجموعهها متشکل از هیئات مذهبی، مراکز قرآنی استان، جامعه روحانیون و در مجموع، ۳۵ مجموعه است که در حیطه فرهنگی، قرآنی، مذهبی و تربیتی فعال هستند.
مسئول ستاد مرکزی قرارگاه مردمی مدافعان سلامت چهارمحالوبختیاری تصریح کرد: مجموعههای مردمی استان در فعالیتهای گوناگون اعم از ضدعفونی اماکن و معابر عمومی، تولید ماسک و سایر اقلام بهداشتی مورد نیاز مردم و مراکز درمانی، قرنطینه شهرها در ایستگاههای ایست و بازرسی، غسل اموات مبتلا به کرونا، تهیه بستههای معیشتی و بهداشتی در راستای رزمایش کمک مومنانه، پخت روزانه هزاران پرس افطاری در ایام ماه رمضان در تمام شهرستانها، نذر قربانی و دهها خدمت دیگر وارد عمل شدند.
این فعال فرهنگی با اشاره به اینکه کرونا سبک زندگی مردم را تغییر داد، بیان کرد: جلسات مفصلی با کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی و دفتر امور اجتماعی استانداری و سایر مجموعههایی که در حوزه سبک زندگی فعال هستند برگزار و چند پروتکل روانشناسی و محتوای آگاهیرسانی تهیه شد تا از طریق صدا و سیما و فضای مجازی در اختیار مردم قرار گیرد.
کاظمنیا با طرح این پرسش که تغییر سبک زندگی مردم در ایام کرونایی دقیقا شامل چه مواردی است و نوع مداخله کارشناسان چگونه باید باشد؟ گفت: اینها پرسشهایی بود که برای پاسخ به آنها اسناد و محتواهایی با درنظر گرفتن شرایط و ظرفیتهای استان تهیه و تولید شد.
وی مطالبه و پیگیری را رویکرد دیگر مجموعههای مردمی دانست و افزود: از جمله رایزنی با بهزیستی استان برای فعالتر کردن بخش مشاوره تلفنی انجام شد که خوشبختانه مورد استقبال مردم قرار گرفت.
کاظمنیا با یادآوری اینکه کرونا توانست زمینههای معنوی را در افراد ایجاد یا تقویت کند، افزود: ترویج رویکردهای معنویتمحور و تلاش برای حمایتهای عاطفی و روانی از خانوادهها در دستور کار مجموعههای مردمی قرار داشته و دارد.
مسئول قرارگاه مردمی مدافعان سلامت استان گفت: بر اساس آمار رسمی نظام روانشناسی، با شیوع کرونا، معضلات و مشکلات روانشناختی در برخی کشورها تا ۳۶ درصد افزایش دارد و در استان ما نیز زمینههای بسیار جدی وجود داشت که با بروز این بیماری، تشدید شدند.
دبیرستاد مردمی جبهه فرهنگی استان چهارمحال وبختیاری تصریح کرد: در واقع، شیوع کرونا باعث شد که برخی اختلالات روانی خفیف و نهفته در افراد به تعبیر روانشناسان «راهاندازی» شود و در دوران پسا کرونا باید منتظر ظهور گستردهتر این مشکلات در زمینههایی مانند افسردگی، اضطراب، تعارضات خانوادگی و ... بود.
این فعال جهادگر با بیان اینکه فضای مبهم و نامعلوم سبب ایجاد اضطراب میشود، تصریح کرد: کرونا به دلیل ناشناخته بودن و ایجاد مشکلات جدید که هیچگاه تجربه نشده بودند، انواع ابهامات را در ذهن عموم مردم ایجاد کرد که این امر منجر به تولید یا افزایش اضطراب در جامعه شد که در واکنشهایی نظیر وسواس، فضای مجازیزدگی، خرید فراتر از نیاز و انبار اقلام مورد نیاز و ... نمود یافت.
کاظمنیا گفت: با رصد این معضلات تلاش شد که اقدامات حمایتی و توصیه به امید به آینده، نگاه مثبت به زندگی، پذیرش واقعیت و موقعیت، ارتقای معنویت، تابآوری، صبر و ... در دستور کار قرار گیرد.
مسئول قرارگاه مردمی مدافعان سلامت استان ادامه داد: در راستای حل مشکلات روانی ایجاد شده در جامعه تلاش شد با گفتوگو، بارش فکرها و تجمیع قوای فکری، محتواهایی در جهت مقابله با مشکلات روانی و ناامیدی حاکم شده بر جامعه تهیه و به کمک مجموعه فعالان مجازی سراج، صدا و سیما و سایر فعالان رسانهای به اشتراک گذاشته شود.
کاظمنیا به کار خوب جمعی از فعالان مردمی در ارائه طرحی برای شاد کردن کودکان در خانه اشاره و بیان کرد: این طرح مورد استقبال برنامهسازان کودک در تهران قرار گرفت و بر مبنای آن یک برنامه شاد و موفق برای کودکان تهیه و در شبکه سراسری صدا و سیما پخش شد.
وی با اشاره به اینکه در خصوص مشکلات روانی ایجاد شده در جامعه در پی شیوع کرونا، نمیتوان گفت کدام مشکل بارزتر است، ادامه داد: بهداشت روانی جامعه بهصورت جدی دچار مشکل شده و قشر آسیبپذیر که زمینه اختلالات روانی دارند، بیشترین ضربه را متحمل شدهاند.
این فعال فرهنگی بیان کرد: در کنار این بههم ریختگیها و آسیبهای روانی سبکی جدید از زندگی به ما تحمیل شد چرا که آزادیهای معمول مانند خروج از خانه، مراوده با دیگران، دید و بازدید و ... محدود شدند و این امر سبب ناامیدی، بیحوصلگی، فرسودگی، بروز خشم، استرس و اضطراب و دهها اختلال روانی دیگر شد که سبک زندگی را تغییر داد.
مسئول قرارگاه مدافعان سلامت استان با بیان اینکه در دوران پسا کرونا باید منتظر خودنمایی گسترده و جدی مشکلات روانی و عاطفی جامعه بود، تاکید کرد: در حال حاضر حادثه هنوز تمام نشده و پس از حادثه، آثار و پیامدها ظهور بیشتری خواهد داشت، لذا میطلبد که مطابق با فرهنگ و آموزههای ایرانی و اسلامی و با در نظر داشتن نیاز عمومی مردم در شهرهای مختلف، یک سبک زندگی مناسب ترویج یابد.
کاظمنیا تاکید کرد: باید بتوان سبک زندگی تحمیل شده را با یک سبک زندگی فکر شده و مناسب جایگزین کرد تا میزان آسیبها تقلیل یابد. برای نمونه، مردم در ایام کرونایی مشاهده و باور کردند که بدون تعاملات خانوادگی و اجتماعی هم مشکل بزرگی ایجاد نمیشود و میتوان زندگی کرد، حال آنکه این باور کاملا غلط و غیر منطقی است و باید اصلاح شود. غرق شدن در فضای مجازی و دور شدن از ارتباطی واقعی با دنیای اطراف نیز نمونه دیگری از تغییر در سبک زندگی مردم است.
دبیر جبهه فرهنگی استان خاطرنشان کرد: متخصصان و کارشناسان امر باید بتوانند با همفکری و همافزایی الگوهای مناسبی را برای جایگزینی با سبک زندگی تحمیلی استخراج و ارائه کنند تا مردم از این فضا خارج شوند و کمتر آسیب ببینند.