
جذب بچهدرسخوانها
تا آن جا كه بنده اطلاع دارم، جذب نيرويهای بنياد با شرايط خاصي اتفاق ميافتد. دوستان بنیاد طبق تفاهمنامهاي كه با آموزش و پرورش شهر اردبیل امضا کردهاند از بين دانشآموزان تيزهوش و استعدادهاي درخشان آنهايي را كه زمينه مساعدتري براي كارهاي فرهنگي دارند، جذب میکنند. از جمله این شرایط مساعد، داشتن خانواده با بستر مناسب از لحاظ اعتقادي و ديني است. خود بچهها هم از لحاظ شرايط درسي، درسخوان و دارای معدل بالا هستند. بنیاد با این شرایط در قالب برنامههاي مختلف اين بچهها را سازماندهي میکند. چون رسالت بنیاد، تربيت نيروهاي تخصصي و انقلابي است سعی میکند از نيروهايي استفاده کند كه كمتر نياز به سرمايهگذاري داشته باشند و بستر براي آنها بيشتر فراهم باشد. (محمد حسین جعفری)
دوستان بنیاد مهدویت در اولين قدم، بحث شناسايي نخبگان دانشآموزی را با همكاري گسترده و نزديك با آموزش و پرورش دنبال کردند. در مراحله بعد كه شناسايي انجام گرفت، دانشآموزانِ بااستعداد، چه به لحاظ تربيتي و چه به لحاظ تواناهاييهاي فردي و اجتماعي و تحصيلات جذب میشدند. بعد از اين كه جذب شدند برنامههاي مختلفي چه در راستاي ارتقاي توانمنديهاي معرفتي اين عزيزان و چه در راستاي توانمنديهاي مهارتي تدارك ديده شد. (علیرضا عبدی)
جذب دانشآموزان راهنمایی متفاوت است
دانشآموز مقطع راهنمايي مثل دانشجو نيست که بتواند توانمنديهاي خودش را آن طور که هست نشان بدهد بنابراین شیوه رصد و انتخاب آنها قدري مبهم بود پس خیلی نميشد گفت كه اين دانشآموز واقعاً همان دانشآموز مد نظر ما است. پس به دلیل این عدم شناخت از مسئولان و مربیان پرورشی ناحيه يك و دو آموزش و پرورش شهر اردبیل خواستیم که یک ليست مناسب از اسامی را به ما تحویل دهند. از بين دويست مدرسه يا بیشتر، حدود پانزده بيست مدرسه گزينش شدند و سعي شد كه در این انتخاب خيلي دقت انجام شود. بعد که لیست دانشآموزان مناسب این پانزده بیست مدرسه را به ما دادند، آنها را به يك جلسه دعوت كرديم و از بین مدعوین نفرات نهایی مدنظر بنیاد را برگزیدیم که همان هشتاد نفر مذکور بودند. (رامین دانشور)
الگوی مربیمحور
الگوي ما از لحاظ تربيتي يك الگوي مربي محور است. بنابراين برنامههاي ما به صورت ريز متناسب با آن ويژگيها درست ميشود. ما وقتي ميخواهيم بگوييم كه اين فرد بايد اعتقادات محكمي داشته باشد، زمينهسازي و قالب برای اين اعتقاد را باید به وجود بیاوریم. يعني زمانی لازم است كلاس بگذاريم، استاد براي موضوع، طرح مسئله كند. يك وقت لازم است خود استاد مطالعاتي در اين زمينه به صورت تخصصي داشته باشد...
رابطهی مربی با دانشآموزان
...يكي از برنامههايي هم كه بنده از نزديك شاهد انجام آن توسط دوستان بودم، حلقههاي تربيتي بود. براي هر پانزده بيست نفر يك طلبه به عنوان مربي دعوت میشد که این مربي براي اينها به عنوان يك الگو یا مربي تربيتي جا میافتاد. علاوه بر مباحث علمی-تربیتی اردوهايي هم با یکدیگر میرفتند تا مبانی جذب و تثبیت روی دانشآموزان صورت پذیرد. به این شکل دانشآموزان شروع به رشد و ترقي همراه با همان مربی میکردند. (علیرضا عبدی)
شاهکلید محبت
یکی از ویژگیهای بنیاد این است که یک فضای بسيار صميمي و عاطفي بين خودشان و بچهها برقرار كردهاند و در امر تربيت این بسيار مهم است. يعني ما زماني ميتوانيم تربيت را به غایت خود برسانيم كه شاهكليد محبت را بين مربي و متربي داشته باشيم. (علیرضا عبدی)
رابطه باید مداوم باشد
...باید دقت شود که روابط مربی با دانشآموزان بعد از مدتی از حرکت بازنایستد، چون مباحث تربيتی خیلی ادامهدار و طولاني مدت است. (علیرضا عبدی)
حرکت رو به جلو مستمر
نکته مثبت دیگر بنیاد هم استفاده از علماي شهر است که این ارتباط در کیفیت آموزشها و سیاستگذاریهای بنیاد تاثیر بهسزایی دارد. (محمد حسین جعفری)
...ارتباط مناسب با امام جمعه و نماينده ولي فقيه هم یک نکته خوب و مثبت دیگر این بنیاد است. با این ارتباط لحظه به لحظه خودشان را چك ميكنند تا در مسيري كه تنظيم و طراحي شده رو به جلو حرکت کنند. (علیرضا عبدی)
باید در همهی مردم دغدغه ایجاد کنیم
در بحث تربيتي يكي از ويژگيها بايد اين باشد كه ارتباط بین مربي با متربي مستمر و طولاني مدت باشد تا برنامهریزیها به غایت هدف خود برسد. تربيت نيرو يك مقوله ميانمدت و بلندمدت است. (محمد حسین جعفری)
...توجه به این نکته که در كارهاي تربيتي و فرهنگي نباید دنبال نتيجه زودرس بود نیز ضروری است. باید سعی کنیم تا موضوع مورد نظر ما به گفتمان تبديل شود. يعني دغدغه همه مردم شود. باید به مردم بگويیم كه الآن بحث تربيت، مشكل اصلی خانوادهها است. اولیای دانشآموزان بااستعداد كه يكي از اولويتهاي فراموش شدهشان بحث تربيت است، باید روی این موضوع بیشتر وقت بگذارند. تبیین این دغدغه و گفتمانسازي مرحله اول موفقيت این كار فرهنگي بزرگ است. (علیرضا عبدی)
مهمترین مسأله «هویت» است
از آن جا كه بنده افتخار دارم سالهاي سال خدمتگزار جوانان در سازمان ملي جوانان و بخش معاونت اداره كل جوانان بودم، به جرأت میتوانم بگویم که اصليترين و ريشهايترين نياز جوانان بحث هويت است. به همين علت بنياد بحث هویت را در دستور كار خود قرار داده است. مهمترين بحث هم در مؤلفههای هويتي يك فرد در حقيقت مختصات و جايگاه و رسالت اين فرد نسبت به دين و مسائل اعتقادي خودش است. (نوید محمدنیا)
برنامهریزی برای انسان تراز انقلاب اسلامی
انقلاب در اين مقطع و در هر مقطعي براي اين كه به جريان ظهور حضرت مهدي(عج) وصل شود، لازم است نيروهاي انقلابياش در مسیر رشد و تعالی قرار گیرند. ما ابتدای کار باید بتوانيم تمام عرصههايي را كه براي انسان تراز انقلاب اسلامي مورد نیاز است به صورت اساسي ترسیم كنيم. در مرحله بعد همين مسير ترسیم شده، راهبرد ما ميشود. اگر این راهبردها را بتوانیم به سرانجام برسانیم آن وقت تا حدودی توانستهایم انسان تراز انقلاب اسلامی را به فعلیت برسانیم که قطعاً با خودش تمامي زيرمجموعههاي انقلاب اسلامی را به همراه خواهد داشت. این فرآیند یک روش زیربنایی و ريشهاي از ترسیم ایدهآلها تا رسیدن به اهداف است. وقتي ما ميآييم ويژگيهاي انسان تراز را ميشماريم ميگوييم از يك طرف اعتقادات فرد بايد عميق باشد از طرف دیگر بايد توانمنديهاي بالایی داشته باشد. از طرف دیگر هم بايد از روحيه بالایی برخوردار باشد و بتواند جريانسازی کند. (رامین دانشور)
برنامه باید همهجانبه باشد
...سعي ميكنيم برای تهيه برنامهها شخصيت دانشآموزان را به صورت همهجانبه لحاظ كنيم. ما در بنیاد، سلسله جلسات اعتقادي داريم. مثلاً تابستان سال پيش براي دانشآموزان کلاسی هفتگی را با عنوان «آيا اسلام پاسخگوي نياز امروز و فرداي بشر است؟» گذاشتیم. یا کلاسهای دیگری که درآن یک سیر موضوعات را بحث ميكرديم مثل «اسلام و عقل و تفكر» یا «اسلام و علم و تعقل» یا «اسلام و حرمت و كرامت» که مورد نياز دانشآموزان ما بود. یا بررسي موضوعات مختلف جنگ نرم و علائم ظهور و بحث موسيقي و بحث كيدهاي شيطان یا مواردي كه دانشآموزان در معرض گناه هستند. موضوع ديگر هم موضوع رسانه بود... مثلاً در فضاي رسانهاي ما مستندهايي را بین بچهها پخش و بعد بررسي ميكرديم. غیر از اینها در تابستان برنامههاي اردويي لحاظ میکردیم. بحث هيئت هم كه به صورت هفتگي برگزار ميشود همیشه پابرجا بوده است. در نهایت برنامههاي معنوي و معرفتي و برنامههاي نشاطمحور و برنامههايي كه توانمندي دانشآموزان را افزايش بدهد چهار عنوان کلی جهت برنامهریزی کلاسها بود.
مهتدی باید «هادی» هم باشد
اگر به مسائل روز از چند منظر نگاه کنیم میبینیم که الان در يك مقطع جنگ نرم قرار گرفتهایم. قطعاً با این شرایط میبایست زمينههاي جهاد در این عرصه را براي فرد مهيا كنيم. در اینجا ما باید روی بحث توليد محصولات فرهنگي کار کنیم. يعني اين آدمي كه اينها را يافته و انسان مهتدي شده، حالا ميخواهد انسان هادي هم بشود. بنابراین یکی از فعالیتهای فعلی بنیاد مهدویت و هویت عرصه توليد محصول است. (رامین دانشور)
عملیات فرهنگی
ما سعي ميكنيم در موضوعات مختلف فرهنگی و بسته به زمان عملیات انجام بدهيم. مثلاً بعضي از موضوعات مثل وهابیت اين قابليت را دارد که چند بار به صورت ویژه مورد کنکاش ما قرار بگیرد. اقتضاي اهداف ما این است که عمليات فرهنگي طوري طرحريزی شود كه يك قسمتي از خلأ تربيتي در آن زمان به خصوص را پر كند. يعني مثلاً به لحاظ اعتقادي بچهها را طوری وارد عملیات كنيم که با وهابيت درگير شوند. بنابراین در برهههای مختلف زمانی يك خلأهايي است كه ما سعي ميكنيم با همين عمليات فرهنگي در واقع به جنگ آنها برویم و بچهها را توانمند كنيم. (رامین دانشور)
فعالیتها خیلی خاص شده است
به جهت اينكه مسئولين اين بنياد زياد فضای فعالیتهایشان را عمومي نکردهاند و تنها افراد خاصی را مخاطب کلاسها و برنامههایشان قرار میدهند، لذا آنچنان كه باید به فضاي عمومي شهر وارد نشدهاند و زياد شناخته شده نيستند. چون از بعضي مدارس خاص و شخصيتهاي خاص آن هم با اولويتهاي خاص استفاده کردهاند، زياد در سطح عموم شهر فعال نیستند. به نظرم ميبایست فعالیتهایشان را عموميتر و فراگيرتر كنند. (حجتالاسلام طه نجفنژاد)
راهکاری برای گسترش فعالیتها
...یک پیشنهاد هم دارم و آن اینکه اطلاعات و محتوای حلقههای تربیتی را به صورت یک دفترچه یا ماهنامه یا گاهنامه دربیاورند و در بین مدارس دیگر استان، برای استفاده دانشآموزان مستعد دیگر پخش کنند. (حجتالاسلام طه نجفنژاد)