به گزارش حلقه وصل، پرویز بیگی حبیبآبادی مدیر انتشارات فصل پنجم در یاداشتی نوشت:
برگزاری مجازی نمایشگاه کتاب تهران، هیچگاه جای حضور مخاطبان میلیونی این رویداد بزرگ فرهنگی در محل برگزاری آن را نخواهد گرفت.
میگویند چشم، نقشی ۹۶درصدی در ارتباط دارد و دیگر ارتباطها از جمله ارتباط مجازی، کیفیتی بیشتر از ۴ درصد ندارد.
در این تردیدی نیست که نمایشگاه کتاب، علاوه بر اینکه محل عرضه کتابهاست، محل برقراری ارتباط ناشران و نویسندگان و مخاطبان هم هست. اما با این حال، برگزاری مجازی نمایشگاه کتاب میتواند از لغو برگزاری حضوری آن بهتر باشد.
شکی نیست که تا کشور از ویروس منحوس کرونا کاملا پاک نشده برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران اشتباه بزرگی خواهد بود؛ شهری چندمیلیونی را فرض کنید که شهروندانش با ازدحامی زیاد در آن در حال ترددند و یک نفر ـ حتی یک نفر ناقل ویروس ـ وارد شهر میشود. خب این میتواند فاجعهای جبرانناپذیر را سبب شود. پیشنهاد همه ناشران هم طبعا همین است که تا کشور در رابطه با ویروس کرونا به وضعیت کاملا سفید درنیامده، نمایشگاه کتاب تهران برگزار نشود.
این را کسانی میگویند که بسیار متضرر شدهاند و برگزاری نمایشگاه کتاب میتواند جلوی ضررشان را بگیرد اما هیچچیز مهمتر از جان انسانها نیست.
از آنجا که غرفه انتشارات «فصل پنجم» در نمایشگاه کتاب از غرفههای پرمخاطب است، ما همه کتابهایی را که میخواستیم به نمایشگاه امسال برسانیم، تا ابتدای اسفند بهسرعت منتشر کردیم. محاسبه کردیم که کدامیک از آثار پیشینمان پرمخاطب بودهاند و آنها را هم تجدید چاپ کردیم. قرار بود نمایشگاه پیش از موعد هر سال و زودتر از همیشه برگزار شود اما خب به دلیل شرایط حساس کشور حالا وضع فرق کرده است.
حالا همه کتابهایمان در انبار و چکهایمان دست چاپخانهدارهاست. بدیهی است ناشران بزرگتر و پرمخاطبتر در این رابطه دغدغه و نگرانی بیشتری نیز دارند. حالا، هم دچار خلأ نقدینگی هستیم و هم بدهکاریم. از این رو من مخالف برپایی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به صورت مجازی نیستم، اما طبعا شرایط برای اجرای این طرح باید فراهم باشد.
از خانه کتاب و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتظار داریم ساز و کار خرید و ارسال کتاب در این طرح را درست و بهسامان مهیا کنند و مرهمی بشوند بر درد ناشران. وزارت ارشاد با ارتباطی که با وزارت ارتباطات دارد میتواند شرایط بهینهتر و سهلتری را برای ارسال کتابها مهیا کند. از سویی باید تسهیلات خرید کتاب برای مخاطبان به صورت بن خرید همچنان و چه بسا بیشتر و بهتر از همیشه مهیا باشد. در این صورت با اینکه قرار نیست این فروش آنلاین جای برگزاری نمایشگاه کتاب تهران را بگیرد، اما دست کم میتواند سایه نمایشگاه باشد؛ سایهای که همسایه خوبی برای ناشران شود.
با اینکه موافق برگزاری مجازی نمایشگاه کتاب تهران هستم اما قضاوت درباره موفقیتآمیزبودن یا نبودن آن باید به پس از برگزاری آن موکول شود.
بستگی دارد. شاید بشود تا همین پانزدهم هم برگزار کرد. نمایشگاه های شهرستانی تجربه به ما داده و میتوانیم .قبلا هم نمایشگاه مجازی داشتهایم. ۱۵ اردیبهشت خوب نیست بعد از عید فطر باشد که سایه شوم کرونا هم کمتر شده باشد، بهتر است.
*جام جم