به گزارش حلقه وصل، حتماً برایتان پیش آمده است که شعری را زمزمه کنید و اصلاً هم بخاطر نیاورید که به چه زمانی برمیگردد و اصلاً چرا حفظش کردهاید؟! شاعرش کیست؟ اصلاٌ ماندگاری خاصیت شعر است. روح را نوازش کرده و در آن رسوخ میکند. میماند تا به فراخور حال و موقعیت خاص، تداعی شود علیالخصوص که با چاشنی عقیده همراه شود. در این میان، اشعار مناسبتی اولویت دارند و ماندگاریشان بیشتر است.
دهه ۶۰، قله فعالیت شعر ایران است. قلهای که با وجود برف ۴۱ ساله انقلاب، هنوز دارای طراوت و سرزندگی است و سرودهای آن دوران همچنان سینه به سینه و نسل به نسل منتقل میشود.
شاهدیم که این روزها، استقبال از کتابهای خاطرات شفاهی، به طور چشمگیری رو به گسترش است. «برخیزید» تازهترین کتاب انتشارات «راهیار» یکی از همان خاطرات شفاهی است و به شرح زندگی «سید حمید شاهنگیان» میپردازد. او که خالق مشهورترین آهنگهای دوران پیروزی انقلاب است، در این کتاب، با فراغ بال، سفره دلش را گسترده و مخاطب را میهمان آن میکند.
تهرانی است و متولد اواخر دهه ۲۰. دوران کودکیاش را منزویوار سپری میکند. از کودکیاش که میگوید، حال و هوای خوشی دارد. درخانوادهای که حتی داشتن تلویزیون ممنوع بوده است؛ او با ساز دهنیاش، نتها را کنار همگذاشته و آهنگها را بازسازی میکرده است. پا به نوجوانی که میگذارد، قرآن و روضه و مراسمات مذهبی به کمکش میآید تا از انزوای خود بیرون کشیده شود. درسش را هم میخواند. جلسات روضه و عزاداری را در خانه خود و دوستانش به راه میاندازد. از همان دوران و در همان هیاتها، علاقه به شعرش را بروز داد.
راوی که روایت داستان را به عهده دارد، وقایع را با سیر زمانی پیش میبرد و مخاطب را به دنبال خود میکشد. یکی از خصوصیات خاطرات شفاهی، محصور بودن در زمان و مکان است، از طرفی صداقت موجود در بطن روایت، تعلیق و جذابیت را برای مخاطب افزایش میدهد.
دورترین خاطرهاش از انقلاب به ۱۵ خرداد و ۱۳۴۲ و آن قیام خونین برمیگردد. آن روزها ۱۴سال بیشتر نداشت، اما خوب وقایع را به خاطر سپرده است. پس از گذراندن دوران دبیرستان و ورود به دانشگاه، لیسانسش را در رشته مشاوره و راهنمایی با معدل A گرفت. عزم ادامه تحصیل کرده بود، به همین خاطر برای دانشگاههای مختلف خارج از کشور درخواست ارسال کرد.
فراز و نشیبهای زیادی را تحمل کرد تا در رشته MBA شیگاگو دکترایش را گرفت. اردیبهشت ۱۳۵۷بود که مجدداً به ایران بازگشت. در جریان خبرهای ایران بود اما «شنیدن کی بود مانند دیدن؟»
راهپیماییها، پخش و نشر اعلامیههای حضرت امام(ره) را تا با چشم دید، عزم میدان جهاد کرد. مبارزه تن به تن را به فرار و قایمموشک بازی ترجیح میداد؛ اما دست تقدیر او را دوباره به میادین موسیقی آورد. شروع کرد به ساختن سرودهای انقلابی و حماسی! «قبلاً هم قصه نوشته بودم. دست به قلمم بد نبود. با خودم گفتم اگر بتوانم از زبان شعر استفاده کنم، عالی میشود. یواش یواش که پیش رفتم، دیدم دارد قشنگتر میشود. اینطوری شروع کردم:
درود، درود، به روان پاک شهیدان خدا درود، درود، به جوان که کشته شده به میدان شهدا درود، درود، به تمام شهیدان کربوبلا»
برخیزید و «برخیزید» را در همین روزها بخوانید. تاریخچه و نحوه تولید اغلب سرودهای انقلابی را که در آن روزها و آن حالوهواها شنیدهاید، در این کتاب درخواهید یافت. پا به پای سید حمید شاهنگیان پیش روید و در میان نتها و سرودها نفس تازه کنید.
کتاب «برخیزید» در ۲۰۸صفحه و به قلم روحالله رشیدی توسط انتشارات «راهیار» عرضه شده و علاقمندان جهت تهیه آن، علاوه بر کتابفروشیها میتوانند از طریق سایت bookroom.ir یا مراجعه به واحد فروش دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب واقع در خیابان ۱۶آذر، پلاک۶۰، حسینیه هنر و یا ارسال نام کتاب به ۰۹۱۹۹۰۳۸۲۷۰ اقدام کنند.
*زینب آزاد