
حلقه وصل: فیلم سینمایی «۲۳ نفر» به کارگردانی مهدی جعفری که سال گذشته در هنگام اکران در جشنواره فیلم فجر توجهات و نگاهها را به خود جلب کرده بود، از امروز چهارشنبه ۲۰ آذرماه در سینماهای سراسر کشور اکران میشود و علاقهمندان میتوانند با مراجعه به سایت سینماتیکت، بلیت این فیلم راه تهیه کرده و به تماشای محصول سازمان اوج بنشینند.
«۲۳ نفر» در جشنواره سال گذشته بهدلیل مضمون شگفتانگیز به شدت مورد توجه قرار گرفت و در بخش بهترین صدابرداری، بهترین طراحی صحنه، بهترین جلوههای ویژه میدانی، بهترین جلوههای ویژه بصری و بهترین چهرهپردازی نامزد دریافت سیمرغ شد و در بخش بهترین فیلم از نگاه ملی سیمرغ را کسب کرد.
* جعفری؛ فیلماولیِ نامآشنا!
مهدی جعفری با وجود اینکه «۲۳ نفر» اولین اثر سینمایی او در کسوت کارگردان است اما اهالی سینما به خوبی جعفری را میشناسند. او پیش از ساخت فیلم اولش، مدیر فیلمبرداری فیلمهای «بهوقت شام» اثر ابراهیم حاتمیکیا، «خجالت نکش» رضا مقصودی، «بارکد»، «عصر یخبندان» و «خط ویژه» مصطفی کیایی، «اتوبوس شب» کیومرث پوراحمد و کلی فیلم سینمایی دیگر بوده است.
۶ فیلم کوتاه داستانی و چهار مستند هم از ساختههای اوست و نشان میدهد که با دست خالی وارد ساخت نخستین فیلمش هم نشده است.
* کتابهایی که منبع الهام فیلم شدند
همانطور که میدانید فیلم «۲۳ نفر» حاصل خاطرات ۲۳ نفر به همراه ملاصالح قاریای است که سرنوشتش به این ۲۳نوجوان گره خورده است اما روایتهای آن در دو کتاب مجزا منتشر شد. در بهمن ماه۱۳۹۳ کتابی با عنوان «آن بیستوسه نفر» از سوی انتشارات سوره مهر روانه بازار شد. کتاب خاطرات حضور «احمد یوسفزاده» از اسارت به همراه گروه ۲۳نفر است که در هنگام انتشار به شدت مورد توجه واقع شد و تاالان که شما این گزارش را میخوانید ۶۷چاپ را پشت سر گذاشته و کتاب موفقی است.
یوسفزاده در این کتاب به روایت هشت ماه از اسارت ۹ساله یکی از همین ۲۳نفر میپردازد. در اصل نویسنده خودش یکی از آن ۲۳نفر بوده است. آنچه این ۲۳نفر را مشهور کرد نه اسارت آنها که سوءاستفاده تبلیغاتی صدام از حضور آنها در عراق بود که به شدت سروصدا کرد.
جالب است بدانید که رهبر انقلاب در ابتدای سال۹۴ این کتاب را خوانده و در تقریظی نوشتند: «در روزهای پایانی۹۳ و آغازین۹۴ با شیرینی این نوشته شیوا، جذاب و هنرمندانه، شیرینکام شدم و لحظهها را با این مردان کم سال و پرهمت گذراندم. به این نویسنده خوش ذوق و به آن ۲۳ نفر و به دست قدرت و حکمتی که به همه این زیباییها، پرداخته و سرپنجه معجزهگر او درود میفرستم و جبهه سپاس بر خاک میسایم. یک بار دیگر کرمان را از دریچه این کتاب، آنچنان که از دیرباز دیده و شناختهام، دیدم و منشور هفت رنگ زیبا و درخشان آن را تحسین کردم.»
* ملاصالح قاری کیست؟
گفتیم که ماجرای این نوجوانان به ملاصالح قاری گره خورده بود. ملاصالح هم ایرانی بود که قبل از انقلاب سالها در زندان رژیم طاغوت بوده. در ابتدای جنگ در هنگام حمل سلاح در اروند دستگیر میشود اما بعثیها متوجه فعالیتهای او نمیشوند و وی را بهعنوان ماهیگیر دستگیر میکنند.
حضور وی بهعنوان مترجم اسرای ایرانی و البته نجات شگفتانگیزش توسط یکی از افسران بعثی باعث میشود بعد از آزادی سوءظن جاسوسی به وی بخورد و تا سالها دچار مشکلات باشد. خاطرات عجیب وی در کتابی با عنوان «ملاصالح» از سوی نشر شهید کاظمی منتشر شده است. البته ملاصالح خاطراتش را یکبار قبل از چاپ در برنامهای در شبکه چهار سیما به همت «حبیب احمدزاده» روایت کرد اما شهرت وی بعد از انتشار کتاب دوچندان شد و تلخیهای دوران گذشته را پوشاند.