در ماههای آخر رژیم پهلوی، اشخاص متعددی ازجمله محمدرضا شاه، به نزدیک بودنِ فروپاشی پهلوی پِی برده بودند؛ اما این سقوط آنقدر ناگهانی بود که برخی آن را به بهمن تشبیه کرده بودند.
عباس سلیمی نمین، تاریخپژوه گفت: قبلا دشمن هرجا را که میخواست، به آن دست پیدا میکرد و این برای ملت ایران بسیار تحقیرآمیز بود؛ اما امروز اگر کسی کمترین تعرضی به خاک ایران داشته باشد، پاسخ بسیار دندانشکنی دریافت خواهد کرد.
به مناسبت ایام الله دهه فجر چهار نکته از خاطرات وزیر دربار و مُهرهی شناخته شده و اثرگذار رژیم پهلوی را که ناظر به وضعیت زندگی مردم در دوران حکومت ستمشاهی است را بازخوانی میکنیم.
ساختار حکومت استبدادی، رشدنیافتگی و ناکارآمدی احزاب، نبود امکان پاسخگویی به مطالبات طبقات متوسط جدید و مخالفت با انتخابات آزاد باعث شده بود رژیم پهلوی دوم برای تثبیت موقعیت خویش، فرهنگ سیاسی غیرمشارکتی را ترویج کند که در نهایت به شکلگیری بحران مشارکت در این رژیم ختم شد.
بخشی از یادداشتهای روزانه علم در دی ماه 1355 - که در آن روزها دوره بیماری را سپری میکرد- سراسر هشدار و انذار به شاه بود. علم در آن نامه که دو سال پیش از فرار محمدرضا پهلوی برای او فرستاده بود به علل نارضایتی عمومی از جمله بیبرقی، خرابی تلفن، نبود خواربار، بیاعتنایی به درخواستهای مردم، مقررات خلقالساعه و گرانی نرخها اشاره می کند.
بعد از مرگ رضاخان، بیش از چهل هزار شکایت از او ثبت شد، کسانی که زمینهایشان بدون پرداخت وجهی به نفع شاه مصادره شده بود و البته بسیاری از زمین داران و مالکین بزرگ به دست رضا خان به قتل رسیدند.
علامت استقامت و حرکت به سمت قله، پاهای زخمی و تن خسته است بله اگر صرفاً به جسم زخمی چنین فردی نگاه کنیم، دچار رقت میشویم اما اگر در آن حال نگاهی به راه طی شده و نگاهی به قله بیندازیم، تن زخمی صعودکننده را پرچم پیروزی او میدانیم.
52 سال پیش، بحرین به راحتی آب خوردن از ایران جدا شد و محمدرضا پهلوی آن را به انگلیسیها بخشید؛ چون دیگر مروارید اعلاء نداشت! به قول خسرو معتضد: آنقدر که ما آسان بحرین را از دست دادیم، هیچ کشوری پاره تنش را از دست نداد.
اسدالله علم وزیر دربار رژیم پهلوی در جلد ششم خاطرات خود صراحتاً قرارداد حقآبه هیرمند را خیانت دولت هویدا به ایران میداند که درآینده موجب خشکسالی سیستان خواهد شد.
۲۴ اسفند سال ۱۳۵۴ شمسی، حکومت پهلوی در ایران «تقویم شاهنشاهی» را جایگزین تقویم شمسی و قمری کرد؛ کاری بود که اولش خیلی به آن پُز میدادند ولی بعد معلوم شد همه را سردرگم و خودشان را بدنام کردهاند ...
رویکرد تحولی توسعه زیرساخت آبرسانی روستایی در ابتدای گام دوم انقلاب اسلامی با جهش مواجه شده است و جهاد آبرسانی روستایی به منظور ارتقای شاخص دسترسی جمعیت روستایی به آب شرب در دستور کار قرار گرفته است.
اسدالله اعلم، دست راست پهلوی بود که به یادداشتبرداری هم علاقه فراوان داشت، در میان این نوشتهها، روایت جالبی از دربار پهلوی وجود دارد.