«کرمیت روزولت» نوه «تئودو روزولت» رئیسجمهور آمریکا که فرمانده میدانی کودتای ۲۸ مرداد بود، با گذاشتن اسلحهای بر سر یکی از فرماندهان نظامی پهلوی، اولین تانک در کودتای 28 مرداد را به خیابان آورد.
16 آذر سالروز حمله نظامیان پهلوی به دانشگاه تهران و به خاک و خون کشیدن دانشجویانی است که قصد پرسشگری و مطالبهگری از حاکمیت را داشتند. این روز در تقویم ما روز دانشجو نام گرفته است.
«مگر موشک برای ما نان و آب میشود؟» این پربسامدترین سؤال حداقل یک دهه اخیر است که به انحای مختلف و از سوی افراد متنوع و به بهانههای متفاوت پرسیده میشود، حتی در برههای گزاره تلخ «دنیای فردا، دنیای گفتمانهاست، نه موشکها» از سوی برخی استخوانخردکردههای عالم سیاست مطرح شد.
در سالهای اخیر هرقدر سلطنتطلبان تلاش میکنند تا نقطه شروع نزاع ایران و آمریکا را بیاعتبار کنند اسناد و گفتههای مقامات غربی بیش از پیش مداخله مستقیم دولت آمریکا و انگلیس را در کودتای ۲۸مرداد تایید میکند.
دکتر مصدق در مقابل تهدیدات ادامهدار انگلیسیها، به آمریکا تکیه و اعتماد کرد. اما در نهایت، آمریکا و انگلیس با هدف شکست نهضت ملی و استعمار دوباره بر نفت ایران و همچنین سرنگونی تنها دولت برخاسته از رای مردم، اقدام به طراحی کودتایی نظامی کردند.
کودتای 28 مرداد طلیعه بازگشت دوباره استبداد و دیکتاتوری پهلوی در سپهر سیاست و اجتماع ایرانی بود. این کودتا یکی از مهمترین حوادث سیاسی تاریخ معاصر ایران و سرمنشاء بسیاری از مصائب و حوادث تلخ تاریخ این سرزمین به شمار میآید.
رادیو بیبیسی فارسی روز یکشنبه ششم فروردین ماه پس از 82 سال فتنهجویی، پایان فعالیت خود را اعلام کرد. اما به راستی این رسانه وابسته به دولت انگلستان در تاریخ معاصر کشورمان چه نقشی داشته است؟
در مورد شخصیت دکتر مصدق و نقش آیتالله کاشانی در کودتای ۲۸مرداد۱۳۳۲، اخیراً کلیپ کوتاهی از سخنان آیتالله طالقانی در فضای مجازی انتشار وسیعی داشت که در مورد آن، نکات ذیل گفتنی است.
بعد از ظهر روز ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ بسیاری از سربازان ارتش و الوات چاقوبهدست بعد از کنترل شهر به سمت شهربانی حرکت کردند. راننده سرگرد سخایی از جریان این اتفاق با خبر شده همه چیز را به او اطلاع داد و...
وقتی از لشکرکشی آمریکا به منطقه و با خاک یکسان کردن کشورهای همسایه و محاصره کردن کشورمان با دهها پایگاه نظامی و قراردادهای تسلیحاتی صدها میلیارد دلاری با حکومتهای وابستهاش شکایت میکردیم، میگفتند؛ به هر حال آمریکا ابرقدرت جهان است. تقصیر از ماست که «ماجراجویی» میکنیم!
تقریبا تا اوایل دهه ۸۰ دستمان به قلم نرفت و کسی هم تشویقمان نکرد و عمده ما به اتفاق در عرصه تاریخنگاری انقلاب و جنگ کار کردیم. اما در دهه ۷۰ موج تاریخنگاری گسترده پهلویها راه افتاده بود.
سلیمینمین در یادداشتی به نقد مقالهی "چهره دوگانه تقیزاده" که در روزنامه شرق منتشر شده پرداخت و اعتقاد دارد نمیتوان کارنامهی تقیزاده را که مشحون از تندروی و خیانت به کشور است به این سهولت کمرنگ کرد.