در مورد «خانهی دختر» چه بگوییم که خدا را خوش بیاید؟! به نظرم این فیلم را این طور میتوان توصیف کرد: فیلمنامهاش به شدت دچار مشکل و رکیک است. اگر از این فیلم برداشتهایی مربوط به مسائل جنسی داشته باشیم، باید آن را بسیار موهن بدانیم، هر چند در غیر این صورت هم فیلمی غیر اخلاقی است.
با روشنتر شدن فضای فرهنگی در دولت یازدهم بسیاری از هنرمندان طرفدار دولت تدبیر و امید در قبال اقدامات فرهنگی دولت موضعگیری کردند که در این میان موضعگیری افرادی مانند رضا کیانیان، منیژه حکمت و فریبرز عرب نیا بازخوردهای فراوانی درمیان اهالی هنری و رسانههای کشور داشت.
«خانه دختر» با وجود اصلاحات متعدد با نظر مستقیم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی توقیف شد اما چه داستانی دستمایه این فیلم سینمایی قرار گرفته بود که برخلاف رویه معمول و در اتفاقی کمسابقه در تاریخ سینمای ایران، علی جنتی در مقام وزیر فرهنگ راساً ورود کرد و دستور عدم اکران آن را صادر نمود و نمایش «خانه دختر» در جشنواره فجر، نخستین و آخرین اکرانش بود؟!
نزدیک به دو ماه تا برگزاری سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر باقی مانده است، ۱۷ فیلم از میان آثار شاخص حاضر در جشنواره سال گذشته هنوز فرصتی برای اکران پیدا نکردهاند.
کارگردانان پرحاشیه سینمای ایران در این چند روز گذشته بازهم خبرساز شدهاند و اخبار مختلفی از تولید جدیدترین آثارشان منتشر میشود. با هم مروری سریع بر برخی از این خبرها داریم.
در دومین اقدام پس از اکران شبانهی فیلم «قصهها»، فیلم «نهنگ عنبر» که سخنگوی وزارت ارشاد، کمتر از یک ماه پیش، آن را مغایر با آموزههای ملی و اسلامی خوانده بود، به سرگروهی پردیس کوروش روی پرده رفت.
BBC فارسی در موضعگیری خود درباره سینمای ایران ضمن سیاهنمایی میگوید: «این نخستین باری نیست که وزارت ارشاد در مقابل فشارهای وارده از سوی اصولگرایان برای عدم اکران فیلمهای دارای مجوز تسلیم میشود. علیرغم تلاش کارگردان و تهیهکننده برای جداکردن حساب خود و فیلمشان از درگیریهای وزارت ارشاد و اصولگرایان، از چندی پیش زمزمههایی در مورد تحریم فیلم خانه دختر به دلیل محتوای ضدارزشی آن مطرح شد».
اعمال سلیقههای شخصی در روند تولید یک فیلم، رفت و آمدهای طولانی برای تصویب یک فیلمنامه و در نهایت اشکالات متعددی که باعث می شود یک فیلم اصلاحات زیادی داشته باشد و یا توقیف شود؛ همه و همه ناشی از عدم انجام درست مراحل دریافت پروانه ساخت (ارایه فیلمنامه کامل) و عدم نظارت بر ساخت فیلم در هنگام فیلمبرداری است.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: اعضای کمیسیون نگرانی خود از اعطای مجوز وزارت ارشاد به برخی فیلمها را ابراز و خواستند تا ضمن نظارت بر مراحل مختلف ساخت فیلمها، بررسی دقیقتری در مورد فیلمنامهها صورت گیرد.
مدیر کل دفتر سینمای حرفهای با اشاره به اقدام عبث و بیهوده برخی از صاحبان فیلمها گفت: سینمادارها باید به این مهم توجه داشته باشند که براساس ثبت قرارداد نمایش فیلم در شورای صنفی نمایش با فیلمها قرارداد ببندند.
در این بین اما اقدام انقلابی و شایسته حوزه هنری در تحریم این فیلم هتاک، شایسته تقدیر است. توجه داشته باشیم که حوزه هنری نسبت به خیلی دیگر از نهادهای مسئول هزینه بیشتری را برای این عمل انقلابیاش میپردازد؛ چرا که مستقیما با جامعه هنری و سینمایی کشور ارتباط دارد.