به گزارش حلقه وصل، «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یک کنفرانس خبری دوشنبه مدعی شد کانال تجاری اروپا برای تسهیل مبادلات تجاری با ایران ظرف هفتههای آینده عملیاتی میشود.
وی گفت: «کشورهای عضو اتحادیه اروپا عزم کامل دارند تا وقتی که ایران به تعهداتش در برجام پایبند بماند تمامی آنچه میتوانند را برای اجرای کامل تعهداتمان در توافق به کار گیرند.»
موگرینی با بیان اینکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبندی ایران به تعهداتش ذیل برجام را تأیید کرده گفت ۲۸ عضو اتحادیه اروپا امروز متفقالقول خاطرنشان کردند که این نهاد بینالمللی کماکان تنها مرجع راستیآزمایی تعهدات ایران به برجام است.
خبرنگار والاستریتژورنال از موگرینی پرسید آیا «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا در دیدار امروز با همتایان اروپایی از آنها خواسته کشورهای اروپایی را مجاب کنند با «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا تماس بگیرد.
موگرینی مدعی شد که پامپئو چنین درخواستی مطرح نکرده است. او گفت: «نشنیدم در این جلسه چنین درخواستی مطرح شود. اتحادیه اروپا همیشه دیگران را به گفتوگو و تعامل دیپلماتیک ترغیب میکند. این همیشه تعهد ما بوده؛ رویهای است که از جمله با خود ایران در پیش گرفتهایم؛ از هر فرصتی برای گفتوگو حمایت میکنیم.»
وی در ادامه گفت: «مایک پامپئو امروز به صراحت از ما -نه فقط از من بلکه از سایر وزرای اتحادیه اروپا هم- شنید که در شرایط حساس و مهمی قرار داریم و مسئولانهترین رویکردی که باید اتخاذ کرد، خویشتنداری حداکثری و دوریگزینی از هر نوع تشدید تنش در زمینه نظامی است.»
شورای عالی امنیت ملی ایران روز چهارشنبه (۱۸ اردیبهشتماه) در بیانیهای اعلام کرد قصد دارد «در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران، و در اعمال حقوق خود مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام» برخی اقدامات خود ذیل برجام را متوقف کند
جمهوری اسلامی در این بیانیه که در اولین سالگرد خروج آمریکا از توافق هستهای صادر شده به کشورهای باقیمانده در برجام ۶۰ روز فرصت داده برای اجرای تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی اقدام کنند.
این بیانیه همچنین هشدار میدهد در صورتی که کشورهای گروه ۱+۴ در ضربالاجل یاد شده به تعهداتشان عمل نکنند، ایران به صورت مرحله به مرحله تعهدات دیگری را متوقف خواهد کرد.
اتحادیه اروپا روز ۱۹ اردیبهشتماه با صدور بیانیهای ضربالاجل ایران را رد کرد و گفت «قویاً» به ایران توصیه میکند «از انجام اقداماتی که موجب تشدید مشکلات میشود، خودداری کند.»
کشورهای اروپایی بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای برجام وعده دادهاند با تضمین منافع اقتصادی ایران، این توافق را حفظ کنند. این کشورها، علیرغم ایستادگیهای لفظی و سیاسی در برابر اقدام آمریکا تا کنون هیچ اقدام عملی برای محقق کردن وعدههایشان صورت ندادهاند.
اتحادیه اروپا همچنین علیرغم مخالفت با تصمیم آمریکا در زمینه برجام با سایر ادعاهای این کشور در زمینه فعالیتهای موشکی و منطقهای ایران همسو شده است.
«برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام، تیرماه سال ۱۳۹۴ میان ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان (موسوم به گروه ۱+۵) حاصل شد.
دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنیها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیسجمهور آمریکا این کارشکنیها شدت گرفت و او بارها تهدید کرد کشورش را از توافق هستهای خارج خواهد کرد.
ترامپ سرانجام سهشنبه ۸ می ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشتماه ۱۳۹۷) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج و دستور احیای تحریمهای متوقفشده علیه ایران را صادر کرد.
منبع: فارس