به گزارش حلقه وصل، مقامات کنونی و پیشین سعودی و اعضای نزدیک به خانواده «جمال خاشقچی» روزنامهنگار منتقد ریاض که در کنسولگری این کشور در استانبول به قتل رسید، میگویند که این رژیم در حال پرداخت حقالسکوت به فرزندان خاشقچی است.
روزنامه «واشنگتنپست» به نقل از این مقامات که خواستند نامشان فاش نشود، نوشت که رژیم سعودی برای جبران قتل مرحوم خاشقچی، خانههایی به ارزش چند میلیون دلار در این کشور و همچنین مستمری ماهیانه و ۵ برابر بیشتر از معمول به فرزندان وی اعطا کرده است.
این افراد میگویند دو دختر و دو پسر خاشقچی که هماکنون در حال مذاکره بر سر «خون بها» و دیه پدر مقتول خود هستند، احتمالا بتوانند بعد از تکمیل مراحل دادرسی و محاکمه عاملان قتل مرحوم طی ماههای آینده، حتی بیشتر از دهها میلیون دلار یکجا از رژیم سعودی استحصال کنند.
بر این اساس، پرداختهای کنونی که پیشتر رسانهای نشده بودند، تلاش رژیم سعودی برای رسیدن به توافق طولانیمدت با خانواده خاشقچی جهت سکوت آنها و اجتناب از اظهارات علنی درباره قتل پدر خود توسط عاملان رژیم است که حدود شش ماه پیش در استانبول انجام شد.
نکته قابل توجه اینجاست که بعد از غوغای جهانی که قتل جمال خاشقچی علیه ریاض و «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی بهپا کرد، اما فرزندان وی از هرگونه انتقاد تند از این رژیم خودداری کردند.
واشنگتنپست مینویسد که تحویل خانههای وعدهداده شده و همچنین رداخت مستمری ۱۰ هزار دلار ماهیانه (یا حتی بیشتر) به هر یک از فرزندان خاشقچی، سال گذشته میلادی توسط ملک سلمان، شاه سعودی و به بهانه «پذیرفتن بیعدالتی بزرگی» که در حق پدر آنها شده و «تلاش برای تصحیح یک اشتباه» تصویب شده بود.
بهعنوان بخشی از این توافق، هر کدام از فرزندان خاشقچی، خانهای به ارزش ۴ میلیون دلار در شهر «جده» دریافت میکنند. یک مقام سعودی میگوید که پرداخت اینچنینی حقالسکوت و حمایت مالی از خانوادههای قربانیان جرائم خشن یا بلایای طبیعی، در راستای سیاست طولانیمدت رژیم در ساکت نگاه داشتن آنهاست.
خاشقچی آخرین بار روز ۱۰ مهرماه (۲ اکتبر) در حال ورود به ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول دیده شد و بعد از آن رسانهها گزارش دادهاند که ناپدید شده است. چند روز بعد، مقامهای ترکیهای اعلام کردند او در داخل این ساختمان کشته شده و بدنش قطعه قطعه شده است. آنکارا اعلام کرد همزمان با ورود خاشقچی به ساختمان کنسولگری ۱۵ مقام امنیتی عربستان سعودی نیز با دو پرواز وارد استانبول شده و پس از مدت کوتاهی ترکیه را ترک کردهاند.
مقامهای سعودی، در نخستین واکنش بدون ارائه هیچ مستنداتی این روایت را رد و ادعا کردند خاشقچی، ساختمان را زنده و سالم ترک کرده است. بعد از بالا گرفتن فشارها، عربستان سعودی سرانجام روز ۲۸ مهر مجبور شد به کشته شدن خاشقچی داخل ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول اعتراف کند. عربستان سعودی از آن به بعد روایتهای متنوعی و متناقضی درباره نحوه قتل خاشقچی ارائه کرده است. دادستان کل سعودی در نخستین روایت مدعی شده بود خاشقچی بعد از «درگیری» با چند نفر داخل ساختمان کنسولگری «فوت» کرده است.
روایت عربستان سعودی که با هدف تبرئه عوامل رده بالای حکومتی از مشارکت در قتل روزنامهنگار منتقد طراحی شده بود با تردید عمومی در دنیا مواجه شد. جمال خاشقچی، متولد ۱۳ اکتبر ۱۹۵۸ (۲۱ مهرماه ۱۳۳۷ شمسی) بود. او قبلاً سردبیر روزنامه «الوطن» و بعد از آن مدیر شبکه خبری «العرب» بود. خاشقچی سپتامبر ۲۰۱۷ از عربستان متواری شد و بعد از آن به عنوان ستوننویس «واشنگتنپست» مقالههایی در انتقاد از برخی سیاستهای کشورش به ویژه «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی منتشر کرد.
وی از جمله منتقدان صریح دخالت نظامی ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی در کشور یمن بود.