به گزارش حلقه وصل: «معامله قرن» یا «طرح صلح ترامپ»، نام پروژه بزرگ ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود بود. هدف این طرح، رسیدن به صلح میان اشغالگران صهیونیست و مردم اصلی فلسطین بود. عادیسازی روابط میان رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی منطقه در قالب «پیمان ابراهیم»، مقدمه رسیدن به طرح صلح بود. این طرح، یک طرح آمریکاییست برای اینکه عملا تمام سرزمین فلسطین بهجز بخش کوچکی از کرانه باختری، بهطور رسمی در تملک صهیونیستها قرار گیرد و در درون دولت اشغالگران، یک دولت حداقلی و محدود از فلسطینیان باقیمانده تشکیل شده و کشورهای عربی نیز این موضوع را به رسمیت شناسند.
«معامله قرن»، خواب آشفتهای که تعبیر نشد
ترامپ مدعی بود درنتیجه این طرح، صلح پایدار در منطقه برقرار خواهد شد. طرح تشکیل دو دولت، طرح جدیدی نیست و از همان سالهای اول ورود اشغالگران یهودی به فلسطین، مطرح بود. اولین گام برای طرح دو دولت را میتوان در سال ۱۹۴۷ میلادی و پیش از شکلگیری رسمی رژیم صهیونیستی جستوجو کرد. سازمان ملل با صدور قطعنامهای اعلام کرد که فلسطین به ۲ دولت عربی و یهودی تقسیم شود؛ بهطوری که ۵۵% از زمین به یهودیان و ۴۵% از اراضی به فلسطینیها تعلق یابد.
بنابراین، طرح دو دولت از ابتدا طرحی ظالمانه برای گرفتن خاک مردم فلسطین و دادن آن به اشغالگران بود. اما با این حال، رژیم صهیونیستی به تصرف ۵۵ درصد از فلسطین بسنده نکرد و به اشغالگری ادامه داد؛ بهگونهای که تمام سرزمین فلسطین، بهجز نوار غزه و کرانه باختری به اشغال یهودیان درآمد. اما بازهم اشغالگری صهیونیستها ادامه یافت؛ تا جایی که ۶۰ درصد از کرانه باختری نیز تحت کنترل آنها قرار گرفت.
طرح دوکشور، هم برای آمریکا و هم برای اسرائیل، سودمند است. این طرح برای منافع آمریکا مهم است زیرا اولا، خود را بهعنوان پایان دهنده بزرگترین جنگ و جنایت تاریخ معرفی میکند؛ ثانیا هزینههای اقتصادی، سیاسی و دیپلماتیک آمریکا در حمایت از جنایتها و نسلکشیهای ادامهدار اسرائیل کاهش مییابد و ثالثا، افکار عمومی مردم خود در موضوع حمایتهای بیقیدوشرط از صهیونیستها را، مدیریت میکند. این طرح برای اسرائیل هم سودمند است؛ زیرا اشغالگریهای آن به رسمیت شناخته میشود و دیگر نیروهای مقاومت فلسطین نمیتوانند به شکل فعلی علیه او اقدام کنند.
اما طرح دو دولتی، خائنانهترین طرح برای مردم فلسطین است؛ زیرا کشورشان به اشغالگران سپرده میشود. از طرفی دیگر، اقدامات صهیونیستها در سالهای قبل، ثابت کرده است که به آتشبس پایبند نبوده و به اشغالگری ادامه میدهند. یعنی با فرض قبول طرح دو دولتی، صهیونیستها به سمت سوریه و لبنان حرکت میکنند. کما اینکه اکنون نیز حرکت کرده و جولان سوریه را اشغال کرده و برای اشغال جنوب لبنان در تلاشاند.
«پیمان ابراهیم»، پروژه ناکام ترامپ
طرح عادیسازی روابط که مقدمه تشکیل دو دولت است، در قالب پیمان ابراهیم در سال ۲۰۲۰ از سوی ترامپ پیگیری میشد. هدف از این پیمان، به رسمیت شناختن صهیونیستها از سوی کشورهای اسلامی بود. ترامپ توانست اقداماتی در این زمینه انجام دهد. او قدس (اورشلیم) را بهعنوان پایتخت رژیم صهیونیستی به رسمیت شناخت و کشورهایی همچون امارات و بحرین به پیمان ابراهیم پیوستند.
اما درست زمانی که آمریکا به فکر عادیسازی روابط میان سایر کشورهای عربی بهویژه عربستان با اسرائیل بود، عملیات طوفان الاقصی در 7 اکتبر 2023 انجام شد. طوفان الاقصی نشان داد که مردم فلسطین که حق تعیین سرنوشت کشور خود را دارند؛ نمیخواهند با اشغالگران صلح کرده و خاک خود را به آنها بدهند. البته پیش از طوفان الاقصی نیز شرایط غزه در صلح نبود. به گزارش دیدهبان حقوق بشر، جنایات صهیونیستها در غزه حتی قبل از اکتبر 2023 افزایش چشمگیری داشت.
پسازاین ماجرا، صهیونیستها به سراغ نسلکشی مردم فلسطین رفتند. تنها در یک بمباران، بیش از هزار زن و کودک در بیمارستان المعمدانی کشته و زخمی شدند. قتلعام بیش از 42 هزار فلسطینی که دوسوم آنها زن و کوک بودند؛ عادیسازی روابط با اسرائیل و پیمان ابراهیم را زیرورو کرد و آرزوی ترامپ که قصد داشت پیمان ابراهیم را در دوم ریاست جمهوری خود به ثمر برساند، نابود شد.