به گزارش حلقه وصل: اسرائیل با این چیزی که دنیا با توقف حمل و نقل بر سرش آورده شبیه گتو شده درحالیکه قبلاً این طور نبوده است» این را عیران تندلر نایب رئیس یک شرکت فناوری در رژیم صهیونیستی بیان داشته است.
(گتو از نظر تاریخی در اروپا به محلههایی که اقلیت یهودی در آن ساکن بودند گفته میشد. در ایران برای بیان این معنی گاه واژه «جهود محله» بکار میرفته و امروزه در معنی امروزیاش بیشتر از آن بهعنوان پدیده حاشیهنشینی یاد میشود).
بخش فناوری در اسرائیل با چالش جدیدی مواجه است که آن هم کمبود پرواز و دشواری دسترسی به بازارهای جهانی با تشدید تنشهای امنیتی و سیاسی در منطقه شمرده میشود.
به نوشته کالکالیست این بحران در شرایطی تشدید شده که اکثر خطوط هوایی خارجی مانند یونایتد و دلتا پروازهای خود به اسرائیل را متوقف کردهاند و شرکت اسرائیلی العال را بهعنوان تنها شرکت دارای پروازهای مستقیم به ایالات متحده باقی گذاشتهاند که منجر به افزایش قابلتوجهی در قیمت بلیط و گرانتر شدن هزاران دلاری هزینههای سفر شده است.
مسئول یکی از شرکتهای استارتآپی در گفتوگو با کالکالیست گفت: «پروازها برای ما فقط وسیله حملونقل نیستند، بلکه شریان حیاتی تداوم کسبوکار محسوب میشوند، بهخصوص زمانی که صحبت از ارتباط مستقیم با سرمایهگذاران و مشتریان در بازارهای جهانی باشد.
بالا رفتن هزینه رسیدن به بازارهای جهانی
از همین رو شرکتهای فناوری اسرائیل در مدیریت عملیات تجاری خود در خارج از کشور با مشکل مواجه هستند، زیرا بسیاری از استارتآپ ها و مؤسسات فناوری بزرگ در اسرائیل نیاز به توانایی برای پاسخگویی سریع به نیازهای مشتریان و سرمایهگذاران دارند.
لید آگمون، نایبرئیس اینسایت پارتنر که شرکت او مجبور شده تعدادی از کارکنان خود را به ایالات متحده منتقل کند تا نیازهای بازار را برآورده کند میگوید: ارتباطات مجازی اغلب برای حل مشکلات کافی نیست، بهخصوص وقتی صحبت از ارائه پشتیبانی فنی یا مذاکره در مورد معاملات جدید میشود. ما باید با مشتریان رودررو ملاقات کنیم و این مستلزم سفرهای سریع و منظم است که امروزه به یک چالش بزرگ تبدیل شده است.»
عیران تندلر، معاون رئیس شبکه پالو آلتو، به کالکالیست گفت: «اسرائیل بهسرعت در حال تبدیلشدن به یک محله کوچک اقلیت نشین یهودینشین( اشاره به انزوای اسرائیل) است درحالیکه وضعیت قبلا این طور نبوده است درست است که پیچیدگیهای امنیتی نقش دارند، اما باید تعادلی برای حفظ تداوم کسبوکار وجود داشته باشد.»
وی افزود: ما به سیاستهایی نیاز داریم که از انتقال کارمندان و حضور آنها در اجلاسها در آمریکا حمایت کند، جایی که حیاتیترین فعالیتهای ما در آنجا انجام میشود.
تندلر افزود: اگر وضعیت به همین منوال ادامه یابد، حفظ جایگاه خود بهعنوان یک مرکز توسعه بینالمللی برای اسرائیل دشوار خواهد بود.
به نوشته کالکالیست، ازآنجاییکه شرکتهای فناوری اسرائیل به طور فزایندهای در مورد کاهش رقابتپذیری باتوجهبه شرایط فعلی نگران شدهاند درخواستها از دولت اسرائیل برای اقدام و یافتن راهحل های پایدار افزایشیافته است.
به گفته این روزنامه، مقامات بر این باورند که حمایت از حمل و نقل هوایی یا ایجاد انگیزه برای بازگشت خطوط هوایی خارجی به بازار اسرائیل می تواند از شدت بحران بکاهد.
یک سرمایهگذار ارشد در رژیم صهیونیستی قبلاً اظهار داشت: بخش فناوری نیاز مبرمی به ارتباط مستقیم با سرمایهگذاران و مشتریان دارد.
او هشدار داد که اگر دولت برای ارائه راهحلهایی که از حملونقل منظم و ایمن حمایت میکند، مداخله نکند، ممکن است برخی از شرکتهای کوچک و متوسط به طور کامل عملیات خود را به خارج از اسرائیل منتقل کنند.
به نوبه خود، ایتان کوهن، مدیرعامل یک شرکت نوپا در اسرائیل، در مصاحبهای با روزنامه کالکالیست تأیید کرد که این بخش نمیتواند فشار ناشی از هزینههای بالا و دشواری سفر را تحمل کند.
او میگوید: «بیشتر کارگران ما بین دو گزینه قرار گرفتهاند: یا اقامت و کار از راه دور یا مهاجرت موقت به آمریکا. اگر دولت برای حمایت از این بخش اقدامات جدی انجام ندهد، بسیاری از شرکتهای نوپا مجبور خواهند شد برای حفظ تداوم خود تصمیمات سرنوشتسازی میگیرند».
خروج چشمگیر سرمایه بر رشد اقتصادی اسرائیل تأثیر منفی گذاشته و آن را در سال جاری به پنج دهم درصد رسانده و پیشبینی شده تا آخر سال به صفر برسد؛ در حالی که هزینههای مستقیم و غیرمستقیم جنگ تا 120 میلیارد دالر برآورد شده است.
یمی از شرکتهای فناوری پیشرفته در اسرائیل از لغو سرمایهگذاریهای خود از آغاز جنگ در نوار غزه در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ خبر دادند و حدود ۷۰ درصد سطوح مختلف نگرانی در مورد توانایی آنها برای افزایش سرمایه در سال آینده ابراز داشتند.
همچنین تنها ۴۵ درصد از شرکتها در شمال فلسطین اشغالی اعلام کردهاند که با تمام ظرفیت مشغول به فعالیت هستند، درحالیکه حدود ۴۱ درصد فعالیت خود را به مرکز سرزمینهای اشغالی منتقل کردهاند و ۲۰ درصد نیز تأیید کردهاند که به شمال اسرائیل بازنخواهند گشت، درحالیکه ۴۰ درصد از شرکتها اعلام کردهاند که در حال بررسی انتقال عملیات به خارج از سرزمینهای اشغالی، به طور جزئی یا کامل هستند.
بر اساس گزارش رسانههای عبری روبهرو شدن اسرائیل با جبههها از مناطق مختلف، یمن، عراق و جمهوری اسلامی ایران و همچنین عملیاتهای فردی فلسطینیان( استشهادی) که در داخل مرزهای اسرائیل انجام میشود، در تشدید موج مهاجرت از اسرائیل تأثیرگذار بوده است.
دادههای اداره مرکزی آمار رژیم صهیونیستی حاکی از آن است که حدود ۴۰ هزار و ۶۰۰ شهرکنشین در هفتماهه نخست سال جاری اسرائیل را ترک کردهاند که در مقایسه با مدت مشابه در سال ۲۰۲۳ هر ماه به طور میانگین ۲۲۰۰ نفر افزایش داشته است.نرخ مهاجرت در سرزمینهای اشغالی در تابستان گذشته افزایشیافته است؛ بهگونهای که در پنج ماه اول سال ۲۰۲۴ به طور متوسط ۵۲۰۰ نفر در ماه اسرائیل را ترک کردند، این تعداد در ماههای ژوئن و ژوئیه(خرداد و تیر) به ۷۳۰۰ نفر در ماه افزایش یافت.
روزنامههای رژیم صهیونیستی همچنین دوشنبه گذشته گزارش دادند، به سبب ادامه حملات موشکی از جبهههای متعدد علیه اسرائیل، دو شرکت مهم آمریکایی تصمیم گرفتند آنجا را ترک کنند.شرکت «کرن الف» تصمیم گرفته به آمریکا منتقل شود و شرکت «اینسایت پارتنر» هم تصمیم گرفته نمایندگان فروش خود را به آمریکا منتقل کند درحالیکه هر دو شرکت جزو شرکتهای پیشگام در عرصه فنّاوری در اراضی اشغالی هستند.
مدیرعامل مؤسسه تحقیقات و سیاستهای اسرائیل، اوری گابای هم بهتازگی گفت «جنگ، طوفان کاملی ایجاد کرده است که فناوریهای پیشرفته در اسرائیل را تهدید میکند و پیامدهای دراماتیکی برای آینده آن خواهد داشت.