به گزارش حلقه وصل: دانشگاه تلآویو اوایل فوریه سالجاری درخواست جنبش راست افراطی «ام ترتزو» برای ممنوع کردن فعالیت جمعیت دانشجویی «جفرا» و اعتراض این جمعیت به ادامه جنگ در نوار غزه و آزادی اسرای اسرائیلی نزد جنبش حماس را رد و تأکید کرد که این در چارچوب اختیارات و وظایف «ام ترتزو» نیست که خواستار جلوگیری از فعالیت جمعیتهای دانشجویی در دانشگاهها شود.
این درخواست سؤالانی را درباره نقشی که جنبش «ام ترتزو» در دانشگاههای اسرائیل بازی میکند و میزان نفوذ و تأثیرگذاری آن بر دانشگاهها و فعالیتهای دانشجویی در این رژیم مطرح میکند.
طی دو دهه گذشته تلاشهای راست و نخبگان و جریانهای اصلی و مرکزی آن برای به دستگرفتن اکثریت در کنست اسرائیل و تأثیر بر روند رخدادها و تحمیل تغییرات اساسی بر جامعه اسرائیلیها، زندگی آنها و گرایشهای سیاسی و فکری و حزبیشان به شکل قابلتوجهی افزایشیافته است.
یکی از مهمترین ابزارهای این تأثیر تشکیل و حمایت از جمعیتها، جنبشها و سازمانهایی است که در سطوح مختلف رسانهای، دانشگاهی، علمی و تحقیقاتی، فرهنگی، ورزشی و بهطورکلی اجتماعی فعالیت میکنند.
یکی از مهمترین این جنبشها و جمعیتها «ام ترتزو»(اگر بخواهید) است که برگرفته از کتاب «التنویلند؛ اگر بخواهید: این یک اسطوره نیست» نوشته تئودور هرتزل است که در آن فعالیتهای شهرکسازی و شهرکنشینی یهودی در فلسطین را در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم مورد ارزیابی قرار میدهد، در حالی که اعضای جنبش دلیل این نامگذاری را تلاش برای محقق کردن این خواسته عنوان میکنند: «اگر بخواهید: یا صهیونیسم یا مرگ».
جنبش راست فاشیستی
جنبش «ام ترتزو» در سال 2006 توسط شخصیتهای راست صهیونیستی از جمله «رونین شووال» تأسیس شد که تا حال حاضر رهبری آن را نیز در دست دارد.
همچنین میتوان از «ایرز تدمور» از فعالان حزب لیکود و شرکتکنندگان در برنامه «تربیت رهبران جوان» مرکز مطالعات راهبردی صهیونیسم نام برد.
«ام ترتزو» خود را سازمانی راست، صهیونیستی و محافظهکار معرفی میکند که تلاش دارد، «ارزشهای صهیونیستی» در اسرائیل را تقویت و از «موجودیت اسرائیل بهعنوان موجودیت سیاسی قومی برای ملت یهود» محافظت کند.
«ام ترتزو» میگوید، برای تحقق این امر تلاش میکند، در گفتمان، اندیشه و ایدئولوژی صهیونیسم در جامعه اسرائیلی، به ویژه در میان نسل جوان اسرائیل بازنگری کند تا آماده رهبری و هدایت اسرائیل در آینده شوند.
انتشار گزارشهای دورهای درباره جمعیتها و سازمانهای اسرائیلی که «مخالف و معارض اسرائیل» و «خائن» به ارزشهای یهودی – اسرائیلی و «یهودستیز» شناخته میشوند، از جمله مهمترین فعالیتهای این جنبش است.
ام ترتزو بر این باور است که فعالیتهای این جمعیتها و سازمانها در راستای مقابله با مشروعیت اسرائیل و از بین بردن جایگاه آن بهعنوان «دولت قومی ملت یهود» است؛ لذا «ام ترتزو» فعالیتهای گستردهای در پیگرد جمعیتها و سازمانهای فلسطینی و بینالمللی فعال در این حوزه دارد.
این جنبش همواره خود را در صف اول مقابله با گفتمان «ما بعد صهیونیسم» در حوزههای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و رسانهای در اسرائیل و مبارزه با آنها و پایبند به ارزشهای راست اسرائیلی و گفتمان و گرایشات فکری و ایدئولوژیک جنبش صهیونیسم معرفی کرده است.
به همین منظور، علیه جمعیتهای اسرائیلی که آنها را چپ توصیف میکند و جمعیتهای حقوق بشری مخالف اسرائیل و اشغالگری و اقدامات این رژیم در سرزمینهای اشغالی 1967، پویشهای خشونتآمیز و تحریکآمیزی برگزار میکند.
به گفته وبگاه جنبش، ام ترتزو در حال حاضر بزرگترین جنبش راستگرای اسرائیل محسوب میشود. این جنبش در سال 2022 دارای بیش از 20 دفتر در سراسر سرزمینهای اشغالی از جمله دانشگاههای اسرائیل بود.
ام ترتزو سعی میکند با خانوادههای نظامیان صهیونیست به هلاکت رسیده در جنگ غزه، همچنین نظامیان اسرائیلی، همه طرفداران جریان راست و مهاجران جدید ارتباط بگیرد و به آنها بسیار نزدیک شود.
محافل دانشگاهی مهمترین کانون فعالیت این جنبش است و به این طریق تلاش میکند، جایگاه خود را بهعنوان بازیگری بانفوذ و تأثیرگذار در گفتمان سیاسی و رسانهای در اسرائیل تثبیت کند.
از زمان تأسیس، این جنبش درگیریهای گستردهای را راهاندازی و هدایت میکند. علاوه بر این، بهصورت دورهای و مستمر گزارشهایی درباره سازمانها و جمعیتهایی منتشر میکند که علیه اسرائیل از خارج تأمین مالی میشوند.
این جنبش با احزاب راست و نخبگان سیاسی رژیم صهیونیستی نشستهای دورهای و روابط بسیار نزدیکی دارد و طی آنها طرحهای سیاسی خود و دیدگاههایش درباره مسائل مهم را مطرح و تلاش میکند، روی تصمیمات سیاسی رژیم تأثیرگذار باشد.
«گیدون سائر» و «موشه یعلون» از جمله مهمترین سخنگویان ام ترتزو بودهاند که در نشستهای خود با محافل سیاسی و تصمیمگیری در اسرائیل به تشریح دیدگاهها و طرحهای جنبش پرداختهاند.
ام ترتزو از زمان تأسیس، پویشهای رسانهای، تبلیغاتی و سیاسی بسیاری راهاندازی و جنگ گستردهای را علیه جمعیتهای غیر اسرائیلی از جمله فلسطینی به راه انداخته است، چون آنها را دشمن اسرائیل میداند.
این خصومت ورزیها به شکلی اساسی دانشجویان فلسطینی داخل اراضی 67 را نشانه میگیرد، چون بر این باور است، این دانشجویان علیه اسرائیل فعالیت میکنند، لذا بهشدت مخالف دادن هرگونه فضا و اجازه برای فعالیتهای آنهاست.
ام ترتزو معتقد است، دادن فضا و اجازه فعالیت به دانشجویان فلسطینی اراضی 67 به معنای دادن اجازه به آنها جهت حفظ هویت ملی و فلسطینیشان است، به همین منظور علاوه بر تأکید بر محدودکردن دانشجویان فلسطینی، گزارشهای دورهای تحت عنوان «نکبت خرطا» منتشر میکند که در آنها روایت فلسطینیها از نکبت 48 و کشتار و آوارگی فلسطینیها توسط صهیونیستها را رد میکند.
پویشهای ام ترتزو عمدتاً حوزههای دانشگاهی، قضایی، آموزشی، فرهنگی و هنری را در برمیگیرد. بااینحال این جنبش در چهار حوزه دفاع از اسرائیل، انجام پروژههای تحقیقاتی عربی و ضدتروریستی!، فعالیت در دانشگاهها و اندیشهورزی صهیونیستی اصلی فعالیت میکند.
همانطور که گفته شد، بخش اصلی فعالیتهای ام ترتزو دانشگاههای اسرائیل است. از این جنبش در دانشگاههای اسرائیل بهعنوان دستگاه «تفتیش عقاید» دانشجویان و «پلیس دانشگاه» یاد میکنند، چراکه علاوه بر مواد آموزشی، دیدگاهها و گرایشات دانشجویان را نیز بهدقت زیر نظر دارد. این فقط دانشجویان فلسطینی را شامل نمیشود، بلکه دانشجویان اسرائیلی را هم در برمیگیرد.
یکی از مهمترین اقدامات ام ترتزو در دانشگاهها تحریک دانشجویان اسرائیلی علیه دانشجویان فلسطینی است. اقداماتی که در خارج از دانشگاهها به شکل تحریک شهرکنشینان صهیونیست علیه فلسطینیها به ویژه در اراضی اشغالی 67 ظاهر میشود.
حضور فعال ام ترتزو در محافل دانشگاهی و سیاسی بهویژه راهاندازی پویشهای متعدد باعث شده تا این جنبش در سطوح مختلف، از جمله سطوح سیاسی رژیم صهیونیستی نفوذ کند و برنامهها و دیدگاههای خود را بر این سطوح تحمیل کند.
پس از محافل سیاسی باید از محافل دانشگاهی نام برد که جنبش در آن صاحبنفوذ گستردهای است و هرگونه فعالیت و اقدام دانشجویی فلسطینی را بهشدت سرکوب میکند.
با همه اینها، ام ترتزو در سالهای اخیر هم در داخل و هم در خارج با انتقادات گسترده و تندی بهخاطر افراطگرایی و فاشیستی بودنش مواجه شده است، با این حال در میان اسرائیلیها محبوبیت بسیاری دارد و از سوی محافل رسمی و حکومتی حمایت سیاسی و مالی میشود.
بر اساس اعلام وزارت دادگستری اسرائیل بودجه این جنبش در سال 2020 حدود 3.5 میلیون شکل بود.