
سرویس پرونده: ۹ روز از حضور امام در تهران گذشته است، سرعت وقوع حوادث انقلاب به حدی است که توانایی تصمیمگیری را از حکومت گرفته و قدرت عمل را به دست انقلابیون داده است. بختیار دیدار همافران با امام خمینی را شایعه خوانده و عکس معروف دیدار را مونتاژ شده میخواند، کمیته تبلیغات دفتر امام در پیامی این دیدار و عکس را تایید میکند. طبیعی است که دیگر حرف حکومت پهلوی برای مردم اهمیتی ندارد. چند روزی است که در تهران حکومت نظامی برقرار است اما مردم به آن بیتوجهند و حضور مستمری در خیابانها دارند.
مسجد دانشگاه تهران به محل تجمع انقلابیون تبدیل شده است. صبح ۲۰ بهمن ماه با حضور میلیونی مردم در دانشگاه تهران، بازرگان نخست وزیر منصوب امام برای مردم سخنرانی میکند.
بازرگان که ۱۷ سال است به دانشگاه نیامده این بازگشت را شکر گفته و همچنین تحصن روحانیون در مسجد دانشگاه را نشانه آغاز پیوند دین و دانش میداند. یاد فداکاریهای ملت میکند و از بار عظیمی که ۱۷ بهمن ماه توسط امام خمینی برای منصب نخست وزیری دولت موقت بر دوش او گذاشته شده است میگوید. نیت دولت موقت را کار برای مردم محروم و مستضعف عنوان میکند و از تدوین قانون اساسی جدید و از بین رفتن نظام سلطنتی به عنوان خواسته ملت میگوید. اما مجلسین را منتخب مردم نمیداند و خواستار تشکیل مجلسی انقلابی میشود. همچنین بالاترین حکم را حکم خدا میداند که از زبان مراجع تقلید گفته میشود و ملت خواستار اجرای آن هستند، هر چند که بازرگان در گذر زمان خلاف بسیاری از این حرفها در آینده عمل میکند. این تجمع حاشیههای جالبی نیز دارد، مردم در پایان سربازی را که برای حضور در این مراسم آمده است را روی دست گرفته و شعار سر میدهند درود بر برادر ارتشی، درود بر خمینی.
بحث داغ رسانههای داخلی و خارجی اوضاع و احوال انقلاب مردمی ایران است. همه از یکدیگر برای پوشش خبری لحظه به لحظه انقلاب سبقت میگیرند. روباه پیر نیز در بخش فارسی رادیو بی بی سی نیز گزارش لحظه به لحظه از انقلاب میدهد و نظرات سیاسی مختلف را پیرامون انقلاب بیان میکند. از اختلاف و سردرگمی مقامات آمریکایی میگوید و از قول کیسینجر وزیر خارجه اسبق آمریکا بیان میکند "بی تصمیمی کارتر باعث سقوط شاه شد" که نشان از این دارد که استکبار مجبور است واقعیت انقلاب مردمی ملت ایران را بپذیرد. اما بحث داغ رسانهها احتمال کودتای ارتش است! از تودهای تا مجاهدین و سلطنتطلب هر یک به نحوی عملکرد ارتش را تحلیل میکنند! برخی ارتش را به انقلاب پیوسته میدانند و نشانه آن را دیدار همافران با امام بیان میکنند و برخی دیگر هنوز احتمال کودتا را توسط ارتش ممکن میدانند. همه منتظر تا ببینند چه اتفاقی رخ خواهد داد.
حوالی ساعت ۹ شب صدای تیراندازی از شرق تهران به گوش میرسد. تداوم صدای شلیک و فریادهایی که از درون پادگان آموزشی نیروی هوایی به گوش میرسد مردم را به خیابانها میکشاند و صدای الله اکبر طنینانداز میشود. ساعت ده شب سربازان داخل دوشان تپه با گفتن الله اکبر از مردم کمک میخواهند. خبرها حاکی از آن است که نیروهای گارد شاهنشاهی به پادگان نیروی هوایی حمله کردهاند. انگار دیدار روز گذشته اثر خود را گذاشته است. همافران درگیری خونینی را با گارد آغاز کردهاند. اما یکی از سربازان گارد که در ابتدای درگیری مجروح و بیمارستان منتقل شده، میگوید صرفا برای اطفای حریق اعزام شده بودند ولی وقتی به محل رسیدند درگیری شدیدی جریان داشت. مردم دسته دسته به سمت پادگان در حرکتند و آمبولانسها زوزه کشان به سمت بیمارستانها میروند. گارد اجازه برقراری ارتباط با داخل پادگان را به مردم نمیدهد اما افسران نیروی هوایی از طریق پرتاب نامه همراه با سنگ مردم را از وضعیت شهدا و مجروحین مطلع میسازند و از آنها میخواهند که برای حمایتشان بمانند. سرانجام افسران نیروی هوایی از طریق یک آمبولانس تعدادی اسلحه را از پادگان خارج کرده و در اختیار مردم قرار میدهند. ساعت منع رفت و آمد و عبور و مرور گذشته است اما هر لحظه بر جمعیت مردم افزوده میشود و درگیری شدت پیدا میکند. تعدادی از افسران نیروی زمینی ارتش نیز به کمک انقلابیون میآیند. بیمارستانهای جرجانی، بوعلی، سینا، شفا، 25 شهریور و بسیاری دیگر پر از مجروحینی است که از محل درگیری آورده شدهاند.
حمله گارد شاهنشاهی به پادگان نیروی هوایی در شب ۲۰ بهمن نشان از آن دارد که استبداد داخلی تیرهای آخر خود را برای بقا شلیک میکند. اما مردم با خون خود این انقلاب را تضمین میکنند و دیگر اسلحه یارای مقابله با سیل عظیمی که خواهان تغییر هستند را ندارد. ملتی که شهادت دارد، اسارت ندارد.
* مطالب مرتبط:
- ۱۲ بهمن؛ آغاز شمارش معکوس پایان حکومت پهلوی
- ۱۳ بهمن؛ استقلال، خواسته بزرگ ملت
- ۱۴ بهمن؛ فرار، تنها راه در مقابل سیل مردمی انقلاب
- ۱۵ بهمن؛ اعتبار دولت موقت با حکم امام(ره)
- ۱۷ بهمن؛ سیل خروشان ملت دست دژخیم را کوتاه میکند