
سرویس معرفی: علی اصغر شریفی راد دبیر ستاد مردمی جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی در استان ایلام در خصوص صحت ممنوعیت برپایی موکب و عدم اسکان و پذیرایی زوار در مساجد و حسینیه های ایلام و مهران به حلقه وصل گفت: طبق روال هرساله با توجه به تردد زوار از شهرهای ایلام و مهران خیرین، هیئات و مردم به صورت خودجوش آماده برپایی موکب های پذیرایی و اسکان از زوار بودند که بخشنامه ی فرماندهی انتظامی و استانداری ایلام تعجب همگان را برانگیخت.
شریفی راد ادامه داد: استانداری به صراحت طی جلسات متعددی که در خصوص اربعین داشت از ممنوعیت برپایی موکب در ایلام و مهران سخن می گفت و فرماندهی انتظامی استان نیز با صدور بخشنامه ای از ممنوعیت اسکان زوار و مسافران در ایام اربعین در حسینیه ها، مساجد و تکایا خبر داد.
این فعال فرهنگی تصریح کرد: در این بخشنامه از متولیان مساجد، تکایا و حسینیهها خواسته شده جز در ساعات اقامه نماز، مجاز به اسکان زائران و مسافران نیستند و هیات امنای حسینیه ها در مورد اجرایی کردن مصوبه صورت گرفته اهتمام کامل داشته و در صورت هرگونه موارد مغایریت با مصوبه در اسرع وقت موضوع را با نیروی انتظامی در میان بگذارند. در واقع اگر این کار توسط مساجد و حسینیه ها انجام شود آنها مجرم محسوب می شوند!
وی ادامه داد: در ایام اربعین روزانه چیزی حدود 160 هزار نفر جهت رد شدن از مرز و شرکت در راهپیمایی اربعین حسینی به ایلام وارد می شوند، شهری که 20 هزار نفر جمعیت دارد و تعداد هتل ها و مسافرخانه ها نیز به تعدادی نیست که پذیرای این همه زائر باشد و آنچه مسئله ی اصلی است که موجب اتخاذ چنین تصمیماتی شده است؛ نگاه اقتصادی مسئولان ایلام به اربعین و زوار حسینی است.
شریفی راد اضافه کرد: آنچه مسلم است پیام ابدی حسین ابن علی(ع) آنچنان نافذ و مؤثر بوده که هر ساله افراد بسیاری در بزرگترین پیادهروی و گردهمایی دنیا، یعنی پیاده روی اربعین شرکت می کنند؛ این افراد علاوه بر زیارت امام حسین(ع) در روز اربعین اهداف دیگری را نیز مثل نشر مبانی اعتقادی و اصیل تشیع با هدف گسترش فرهنگ شیعی و مبارزه با انحرافات، صدور دقیق و کارشناسی شده آرمانهای انقلاب و تقویت جبهه مقاومت در جهان اسلام و شبکه سازی بین مسلمانان را دنبال می کنند. اما متأسفانه مسئولان توجهی به این نکات اصلی ندارند و برای آنها اربعین تنها یک مسئله و موضوع گذراست که هر سال در زمان مشخصی اتفاق می افتد و تمام می شود.
دبیر ستاد مردمی جبهه فرهنگی استان ایلام خاطرنشان کرد: زمانی که پیگیر دلایل چنین تصمیماتی شدیم مطالبی را مطرح کردند که بیشتر به این شبیه است که از زیر بار مسئولیت شانه خالی کنند. نکته اول آن ها همان طور که گفتم نگاه اقتصادی به اربعین است مطرح کردند که باید از این فرصت استفاده کرد یعنی هجوم زوار به این شهر و نیازهای اساسی مثل اسکان و خورد و خوراک باعث ترقی اقتصادی مغازه داران، مسافرخانه ها و هتل ها و ... می شود و این در حالی ست که این شهر آنقدر بزرگ نیست و امکانات ندارد که بتواند از این همه زوار در شبانه روز پذیرایی کند و خدمات بدهد چراکه معمولاً وقتی زائران وارد ایلام می شوند جهت رد شدن از مرز به دلیل حجم زیاد جمعیت یک شب را حداقل در این شهراسکان دارند به ویژه زواری که ازمسیرهای طولانی آمده اند.
این فعال فرهنگی ضمن اشاره به دلیل دیگر مسئولان استان ایلام بیان داشت: بحث دیگر اینکه برپایی موکب را موجب گره ترافیکی درشهر اعلام کرده اند این موضوع نیز با توجه به مسیرهای حرکت زوار و مکان های برپایی مواکب نمی تواند درست باشد. آن ها در واقع می خواهند با خارج کردن سریع زوار، مدیریت بحران نکنند و از مسئولیت این امر شانه خالی کنند.
شریفی راد افزود: در مورد اسکان در مساجد و حسینیه ها هم عدم امنیت و نداشتن پاسپورت را مطرح می کنند و این در حالی است که ما مطرح کردیم که این مسئله را مدیریت خواهیم کرد و با چک کردن گذرنامه و پاسپورت، افراد را اسکان خواهیم داد اما نپذیرفتند. البته ما از طریق نماینده ولی فقیه که به تازگی این مسئولیت را پذیرفته اند و دیگر مسئولان از جمله حسین ذوالفقاری رئیس ستاد اربعین مرکز مطرح کردیم که ابراز بی اطلاعی و ناراحتی کردند.
احمد همتی یکی دیگر از فعالان فرهنگی استان ایلام نیز در این خصوص بیان داشت: این مسئله متأسفانه امسال به صورت جدی در ایلام و مهران در حال پیگری است توسط استانداری و نیروهای انتظامی و حتی یکی از موکب داران در مهران نیز به دلیل عدم توجه به خواسته آن ها و برپایی موکب مورد بازخواست قرارگرفت و تحت عنوان مجرم به دادسرا خوانده شد.
این فعل فرهنگی ایلامی ادامه داد: در واقع مصوبه شورای تأمین استانداری استان ایلام به این صورت بوده که در شهر مهران از پارکینگ اربعین (ورودی شهر مهران) تا پل زائر (خروجی شهر مهران) هیچگونه خدماتی به زوار ارائه نشود، یعنی در شهر مهران هیچ گونه موکبی نباید وجود داشته باشد. به این نحو پس از پل زائر تا ایست بازرسی در فاصله ای کوتاه بنا است که موکب ها برپا شوند و زوار امام حسین(ع) پذیرایی شوند که این مکان در نظر گرفته شده، به هیچ عنوان جای مناسبی برای خدمت رسانی به خیل عظیم زوار حسینی نیست. بعد از پل زائر به دلیل عدم وجود آب و برق، نبود شانه خاکی و فضای مناسب برای موکب ها مشکل ساز خواهد شد و به هیچ عنوان بعد از پل زائر، زیرساخت مناسبی برای پذیرایی از زائران وجود ندارد.
وی اضافه کرد: این حرکت و تصمیم مسئولان ایلام در خصوص عدم برپایی موکب های مردمی در مهران با رویه ی دولت نیز در تضاد کامل است چرا که اخیراً جناب حیدری مدیرکل امور مرزی وزارت کشور و دبیر ستاد اربعین مطرح کرده است که :«رویکرد ستاد مرکزی اربعین کاهش نقش حاکمیت به جز در موارد امنیتی و انتظامی و سپردن امور برگزاری مراسم اربعین به مردم است».
همتی نیز به دلایل مسئولان ایلام اشاره کرد و گفت: ارتقای شرایط اقتصادی ایلام و مهران نمی تواند دلیل محکم و قانع کننده ای باشد چراکه با هجوم جمعیت این دو شهر امکان و شرایط خدمت رسانی از زوار را دارا نیستند و فروش بسیار بالای مغازه های شهر مهران باعث می شود که حتی گاهی اوقات برخی اجناس در مهران کمیاب شود. مهران حداکثر دارای 30 فروشگاه خرید، 5 رستوران و تعداد کمی مسافرخانه است، تمام ظرفیت هتل ها و مهمان سراهای شهر ایلام هم 283 نفر است.
این فعال فرهنگی یادآور شد: در صورت عدم وجود موکب چگونه روزانه 160 هزار نفر را می شود پوشش داد؟ اگر حتی 1000 نفر هم بخواهند بمانند، ظرفیتی برای استراحت زوار حسینی، وجود نخواهد داشت. حتی اگر برکات معنوی وجود موکب ها را در شهر مهران و ایلام در نظر نگیریم، از نظر مادی، وجود موکب ها در شهر مهران یک فرصت اقتصادی است، نه تهدید.
وی خاطرنشان کرد: یکی از راه های راه اندازی چرخ اقتصادی مهران احداث پارکینگ مردمی برای اهالی مهران است که از سال های گذشته این امکان برای آنان وجود نداشته به نحوی که پارکینگ بزرگ اربعین در احاطه افرادی خاص و بخش خصوصی بوده و پارکینگ انتظامی نیز در دست بخش دولتی است، که اتفاقا هر دو پارکینگ فاقد هرگونه امکانات ایمنی و امنیتی است؛ گزارشات موثق حاکی از آن است که سال گذشته در پارکینگ های مذکور تعدادی از ماشین ها به سرقت رفته و دچار مشکل شده اند. اگر ظرفیت پارکینگ های مردمی در داخل مهران مورد استفاده قرار گیرد، بسیاری از جوانان بیکار شهر مهران به درآمد قابل قبولی دست پیدا خواهند کرد.
همتی به دلیل دیگر مسئولان در خصوص این ممنوعیت ها نیز اشاره کرد و افزود: از وجود خطرات امنیتی سخن می گویند. جالب آنجاست که اتفاقاً وجود نداشتن موکب ها، از لحاظ امنیتی مشکل ساز است. عدم وجود موکب ها منجر به تجمع زوار در مقابل رستوران ها و مسافرخانه ها می شود که این امر از لحاظ امنیتی غیر قابل کنترل خواهد بود. تصمیم منطقی این است که امسال به تعداد موکب ها افزوده و نه کاسته شود تا جمعیت در چند نقطه خاص جمع نشوند.
این فعال فرهنگی در ادامه اظهار داشت: نکته دیگر در خصوص مکانی که برای برپایی موکب ها در نظر گرفته شده اینکه هر فرد برای عبور از پل زائر نیازمند ارائه ویزا است و یگان ویژه هم به هیچ عنوان اجازه عبور از پل زائر بدون پاسپورت و ویزا نمی دهد. این در حالی است که اکثر خادمین پیاده روی اربعین، ویزا ندارند و نمی توانند در سوی دیگر پل زائر به زوار خدمت رسانی کنند. خادمین هم برای تردد در بعد از پل زائر مشکل جدی دارند و با وجود داشتن کارت های شناسائی که از طرف فرمانداری مهران و سایر نهادها ، در سنوات گذشته، امکان عبور از پل زائر وجود نداشته، و بعضا مشاهده شده است که برخی از خادمین برای تردد از پل زائر به سمت ایستگاه خودشان، ترجیح داده اند که ویزای انفرادی تهیه کنند.
همتی در پایان تصریح کرد: اگر در ایام اربعین تمام مردم شهر (اعم از زن و مرد و پیر و جوان) همگی برای خدمت به زوار کار کنند، با جمعیت 20 هزار نفری شهر نمی شود از روزانه 160 هزار نفر پذیرایی کرد و وجود موکب ها در شهر ضروری است و ما تمام تلاش خود را برای برپایی موکب ها و ارائه ی خدمات به زوار خواهیم کرد.
با توجه به آنچه گفته شد و شواهدی که وجود دارد به نظر می رسد در فضایی که دشمنان اهل بیت(ع) برای تضعیف پیاده روی و اجتماع عظیم اربعینی حسینی و حضور کم رنگ مردم در این مانور اقتدار همه امکانات و توان خود را بسیج کرده و به میدان آورده اند، مسئولان باید جانانه با توطئه دشمن مقابله کرده و سفر زائران را تسهیل کنند و با آسایش و آرامش را برای زائران حسینی فراهم کنند تا دنیا عزت و عظمت مکتب حسینی را به نظاره بنشید.