سرویس جهان حلقه وصل - روز گذشته انتشار خبر عقب نشینی ۵ تیپ از نیروهای موسوم به العمالقه از محورهای درگیری در شمال غرب استان شبوه و جنوب مارب بازتاب گستردهای در رسانههای منطقهای داشت.
پس از گذشت یک ماه از ورود نیروهای العمالقه به نبردهای سنگین استانهای شبوه و مارب، این نیروها دیروز ۸ بهمن ماه، طی بیانیهای پایان عملیات نظامی در غرب استان شبوه و جنوب استان مارب را اعلام کردند.
براساس گزارش رسانههای تابع ائتلاف سعودی، فرماندهی نیروهای العمالقه طی فرمانی پنج تیپ از مسلحین خود را از جبهات جنوب مارب فراخوانده و به شهر عتق منتقل کردهاند. لازم به ذکر است که رهبران شورای انتقالی جنوب مشارکت خود در عملیات ائتلاف سعودی را تا بازپسگیری مدیریتهای استان شبوه از انصارالله اعلام کرده بودند. اما این مشارکت در مدیریت حریب واقع در جنوب استان مارب نیز ادامه یافت و در نهایت دیروز پایان آن اعلام شد.
چرا امارات وارد درگیری جبهه مارب شد؟
فرماندهان سعودی از ابتدای پاییز امسال و پس از مشاهده عزم جدی انصارالله یمن برای آزادسازی شهر مارب به خوبی متوجه شده بودند که به تنهایی قادر به دفاع در برابر رقیب نبوده و بایستی در ازای اعطای امتیازاتی به طرف اماراتی، از آنها برای تقویت مواضع خود در مرکز و شمال یمن کمک بگیرند.
در سوی مقابل، ابوظبی با مشاهده استیصال ریاض در مسئله دفاع از شهر مارب، تلاش کرد تا بزرگترین امتیاز ممکن را برای نیروهای تحت امر خود در جنوب یمن یعنی مجلس انتقالی جنوبی کسب کند. اماراتیها ابتدا تصمیم به توافق با انصارالله و عقب نشینی از جبهه جنوب استان الحدیده گرفتند و مناطقی که از سال ۲۰۱۸ تا کنون تحت اشغال نیروهای العمالقه و طارق صالح قرار داشت را تخلیه کردند.
در آن زمان کارشناسان به این تحولات با دیده تعجب نگاه کرده و دلیل اصلی آن را متوجه نمیشدند؛ اما کمی بعد مشخص شد که این موضوع به منظور انتقال نیرو به استان شبوه پس از واگذاری مدیریت سیاسی آن توسط عربستان به استاندار تعیین شده توسط امارات بود.
سالها نیروهای وابسته به منصور هادی و مجلس انتقالی جنوبی در استان شبوه بر سر کنترل این منطقه اختلاف و حتی درگیری های سنگین نظامی داشتند، تا اینکه شرایط اسفناک ائتلاف سعودی در دروازههای شهر مارب موجب شد تا سعودیها در ازای مداخله نیروهای تحت حمایت امارات در جنوب مارب حاضر به واگذاری استان شبوه به امارات شوند.
عملیات نیروهای عمالقه تقریبا از یک ماه قبل آغاز شده و با توجه به اینکه عمده نیروهای انصارالله در جبهه جنوب مارب بودند، شهرستانهای عسیلان، بیحان، عین و حریب در این مدت سقوط کرده و انصارالله به جای دفاع از این مناطق، بر استراتژی حفظ جبهه جنوب مارب و ادامه عملیات به سوی مرکز این استان تمرکز کرد.
اما این مسئله به این معنی نبود که رهبران یمنی در برابر تجاوزات جناح اماراتی سکوت کرده و قصدی برای پاسخ نداشته باشند.
به دستور فرماندهی ارتش یمن، یگان پهپادی و موشکی این کشور با رصد دقیق موقعیت تجمع نیروهای العمالقه در کلیه مناطقی که رزمندگان یمنی از آنها عقب نشینی کرده بودند ضربات سنگین و پرتلفاتی بر آنها وارد کردند. اگرچه آمار دقیقی در دست نیست اما تنها در همین نبرد یک ماهه اخیر در شمال غرب استان شبوه و جنوب مارب هزاران نفر از مزدوران عمالقه در حملات موشکی و پهپادی انصارالله و یا در درگیری نزدیک در میدان نبرد کشته و زخمی شدند.
همچنین مسئله دخالت امارات در این منطقه نیازمند پاسخ مستقیم و علیه خاک اصلی این کشور نیز بود؛ لذا در دو مورد یگان موشکی و پهپادی ارتش یمن حملات گستردهای را علیه شهر ابوظبی اجرا کرد.
حمله پهپادی موفق به پالایشگاه ابوظبی و همچنین شلیک چند تیر موشک بالستیک ذوالفقار به سوی شهر ابوظبی و پایگاه نظامی الظفره که محل استقرار نظامیان امریکایی است موجب وحشت شدید رهبران اماراتی شد. بر اساس اخبار غیر رسمی رهبران سایر شیخ نشین های امارات به ویژه محمد بن راشد حاکم دبی ضمن اعتراض شدید به خاندان بن زاید در ابوظبی، خواستار توقف جنگ افروزی در خاک یمن و جلوگیری از ادامه حملات موشکی به این کشور شدهاند.
حاکمان اماراتی به خوبی میدانند که این کشور مساحت و عمق استراتژیک محدودی داشته و هرگز تحمل ضربات موشکی سنگین و پیاپی مشابه سالهای اخیر به خاک عربستان سعودی را نداشته و ب محض اینکه سرمایه گذاران بزرگ خارجی در مورد امنیت سرمایه گذاری در خاک این کشور دچار تردید شوند، کمر اقتصاد آنها شکسته شده و متحمل خسارات جبران ناپذیر خواهند شد. مسئلهای که در بیانیههای رهبران یمنی و سخنگوی نیروهای مسلح این کشور یحیی سریع نیز بارها تکرار شد و به شرکتهای خارجی توصیه شده از سرمایه گذاری در خاک امارات که فاقد امنیت لازم است خودداری کنند!
لذا شیوخ اماراتی با مشاهده عزم راسخ ارتش و نیروهای مردمی یمن در انجام حملات انتقامی به مناطق حساس این کشور، دستور توقف عملیات مزدوران خود در استان شبوه و عقب نشینی نیروهای العمالقه از این منطقه را صادر کردند.