
به گزارش حلقه وصل، این روزها شاهد بروز و گسترش پدیده نوظهوری به نام نگهداری حیواناتی مانند سگ و آوردن یا به عبارت بهتر نمایش آنها در اماکن عمومی به ویژه از سوی نسل جوان هستیم.
بروز پدیده سگگردانی که به سرعت در حال پیشروی است، ریشه در عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی عدیدهای دارد که از آن جمله میتوان به سهم انکارناپذیر نظام سرمایهداری، رسانه و فضای مجازی و یا شاید اصرار برخیها برای تبعیت از فرهنگ و سبک زندگی غربی اشاره کرد.
برخیها هم در این میان با نادیده گرفتن تعارض این پدیده با فرهنگ و عرف جامعه اسلامی و دینی ما در تقلیدی کورکورانه تنها میخواهند از قافله عقب نمانده و در این نمایش چشم و هم چشمی عرض اندامی کرده باشند.
انزواطلبی از دیگر عوامل دخیل در این میان است، به طوریکه افراد منزوی از سگ به عنوان ابزاری برای پر کردن اوقات فراغت و تنهایی خود استفاده میکنند.
از تبعات فرهنگی و اجتماعی این پدیده نوظهور که بگذریم، نگهداری حیوان نجسی مانند سگ در خانه و محل سکونت افراد تنشهایی را بین خانوادهها و فرزندان ایجاد کرده و این تنشها و تعارضات در زندگیهای آپارتماننشینی تشدید شده است.
با این همه به نظر میرسد ایجاد فضاهای مورد نیاز فرهنگی، هنری و تفریحی برای قشر جوان میتواند با پر کردن اوقات فراغت و پاسخ گفتن صحیح به نیازهای آنان نقش موثری در کاهش تقاضا برای نگهداری حیوانات داشته باشد.
باید پذیرفت که خلأ تصمیمسازی و برنامهریزی به منظور پاسخگویی به نیازهای نسل جوان میتواند عامل مهمی در انزواطلبی، تبعیت نادرست و گرایش آنان به سمت ابزارهای نادرستی برای گذران وقت آنان باشد.
سگ عامل انتقال بیماریهای زیادی به انسان است
کارشناس بیماریهای مشترک انسان و حیوان شبکه بهداشت و درمان بروجرد میگوید: نگهداری سگ از دید بهداشتی مورد تائید نیست، چرا که ممکن است عاملی برای انتقال برخی بیماریها به انسان باشد.
مژگان نوابی با اشاره به اینکه کیست هیداتیک و بیماریهای انگلی از بیماریهای قابل انتقال از سگ به انسان است، میافزاید: سگ مخزن بسیاری از بیماریها از جمله انتقال بیماری هاری است.
وی بیان میکند: برای جلوگیری از انتقال بیماریهای انگلی سگ به انسان باید در وهله اول حیوان درمان شود.
این کارشناس بیماریهای مشترک انسان و حیوان تاکید میکند: برای نگهداری این حیوان باید با مراجعه به دامپزشکی واکسنهای مورد نیاز تزریق و قلادهگذاری انجام شود.
نوابی ادامه میدهد: به این ترتیب برای نگهداری سگ ابتدا باید حیوان واکسینه شده و اگر بیماری دارد، درمان شود.
وی میافزاید: با توجه به اینکه آوردن سگ بیمار به اماکن عمومی ممکن است که عامل انتقال بیماری به افراد شود، این کار درست نیست.
این کارشناس بیماریهای مشترک انسان و حیوان تصریح میکند: با همه آنچه که گفته شد، نگهداری حیوان نجسی مانند سگ از دیدگاه بهداشتی مورد تائید نیست.
نقش نظام سرمایهداری در ظهور پدیده سگگردانی
یک جامعهشناس در این باره میگوید: نگهداری حیواناتی مانند سگ را نمیتوان مد تلقی کرد، چرا که خاصیت مد به زودگذر بودن و عرضه آن برای مدت کوتاهی است، در حالیکه این پدیده به نوعی جزیی از فرهنگ ما شده است.
بهمن زندی با اشاره به عوامل دخیل در نگهداری سگ و نمایش آن در ملأ عام می افزاید: این پدیده ریشه در مسائل متعددی دارد که از مهمترین آنها میتوان به نقش نظام سرمایهداری و عایدی و سود اقتصادی حاصل از آن اشاره کرد.
وی به سهم و نقش سود اقتصادی در رواج این پدیده اشاره و عنوان میکند: به طوریکه برخی افراد خرید و فروش، عرضه ملزومات نگهداری و حتی ارائه نرمافزارهای آموزشی برای نگهداری حیوانی مانند سگ را به نوعی شغل خود میدانند و از این محل کسب درآمد میکنند.
این جامعهشناس ادامه میدهد: از طرفی شوکهای وارد شده به بخشهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی موجب میشود که عدهای به یک باره به پولی باد آورده برسند که این دسته از افراد نوکیسه که به یک باره ثروتمند شدهاند، گرایش بیشتری به نگهداری سگ و نمایش آن در انظار عمومی دارند.
زندی از انزواطلبی به عنوان یکی دیگر از عوامل دخیل در نگهداری حیواناتی مانند سگ یاد و بیان میکند: در این میان نباید نقش فضای مجازی را در منزوی کردن افراد نادیده گرفت.
وی ادامه میدهد: تک فرزندی عامل دیگری در انزوای افراد و گرایش آنها به سمت نگهداری حیوانات به عنوان ابزاری برای سرگرمی و پر کردن اوقات فراغت است، اما نمیتوان سهم دقیقی برای آن اعلام کرد.
این جامعهشناس تاکید میکند: از طرفی برخیها برای جلب توجه دیگران و اینکه نشان دهند از سبک زندگی غربی تبعیت و پیروی میکنند، به نوعی سگ را به عنوان ابزاری برای نمایش به خیابان میآورند.
زندی تصریح میکند: از طرف دیگر فشار وارد شده از سوی فضای مجازی موجب ایجاد چشم و همچشمیها بین افراد به ویژه قشر جوان شده و رقابتی کاذب را در بین آنان از جمله در موضوع نگهداری حیوانات به وجود میآورد، البته این خاصیت نظام سرمایهداری است.
وی میگوید: به عبارت بهتر نظام سرمایهداری متکی بر سود اقتصادی تنها به دنبال ایجاد بازاری برای فروش و عرضه محصولات خود است و به سود و زیان افراد توجهی نمیکند.
این جامعهشناس بیان میکند: نکته دیگر آنکه آموزشهایی که به این حیوانات خارجی داده میشود، جذابیت آنها را بالا برده و افراد را به خریدشان ترغیب میکند و اینجا است که میتوان به خوبی به سهم جذابیت در بالا رفتن فروش کالاهای خارجی پی برد.
زندی میافزاید: با همه آنچه که گفته شد، در حالی بسیاری از جوانان ما به دلایل مختلف به نگهداری حیواناتی مانند سگ علاقه دارند که پدران و مادران سنتیشان آن را نمیپذیرند و این خود موجب ایجاد تنش میشود.
وی ادامه میدهد: این تنش در زندگیهای آپارتماننشینی به مراتب بیشتر و شدیدتر است، چرا که نگهداری حیوانی مانند سگ در آپارتمان و محلهای مسکونی نارضایتی و اعتراض همسایگان را به همراه دارد.
این جامعهشناس در بیان راهکارهای مقابله با این پدیده میگوید: در وهله اول میتوان برای جلوگیری از آوردن این حیوان به اماکن عمومی و خیابانها فضاهایی را برای نگهداری و تماشای آن ایجاد کرد.
جای خالی فضاهای فرهنگی و هنری برای جوانان
زندی تاکید میکند: همچنین اگر میخواهیم با این پدیده مقابله و آن را به تدریج حذف کنیم، باید ابزارهای جایگزینی داشته و در اختیار جامعه به ویژه نسل جوان و نوجوان قرار دهیم، حال آنکه جای خالی فضاها و برنامههای فرهنگی، هنری و تفریحی برای سرگرم کردن این قشر به خوبی محسوس و ملموس است.
وی اظهار میکند: از طرفی در حالی ابزار رسانهای بزرگی به نام صدا و سیما و رسانه ملی در اختیار داریم که میتواند نقش بسیار تعیینکنندهای در این میان داشته باشد، حال آنکه ابزار جایگزینی برای معرفی ندارد.
این جامعهشناس تاکید میکند: با همه آنچه که گفته شد، به نظر میرسد تنها با کار فرهنگی میتوان با این پدیده مقابله کرد و جلوی گسترش هر چه بیشتر آن را گرفت.
گزارش از مژگان شمس
https://www.farsnews.comمنبع: فارس