حلقه وصل: محمدصادق کوشکی در مراسم مردمی یکصدمین سالگرد شهادت روحانی مبارز میرزاکوچک خان جنگلی که در مسجد روستای نالکیاشر لنگرود برگزار شد، اظهار کرد: احترام میگذارم برای هویت و همت مردمی که اینچنین پای کار هستند و آئین بزرگداشتی توسط مردم و جوانان این شهر برای بزرگ مردی مبارز مانند میرزاکوچک جنگلی در روستا برگزار شده که جای تحسین دارد.
وی با بیان اینکه یکی از سوالات این است که فایده مراسم برای کسی که صد سال پیش شهید شده برای امروز ما چیست، گفت: تاریخشناسان میگویند برخی جوامع امکانات کالی کمی دارند ولی مردمش دارای کیفیت است و جامعه مرفهی است علی رغم اینکه کشورش ثروتمند نیست ولی جوامعی هم هست که دارای منابع و معادن زیادی است ولی درگیر مشکلات زیادی است.
استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی و مطالعات منطقهای دانشگاه تهران با بیان اینکه هر جامعهای که هویت خود را بهتر بشناسد آن جامعه در آینده موفقتر خواهد بود، افزود: ملتی که تاریخ سازان خود را بهتر میشناسند در زندگی مادیشان هم موفقتر هستند.
کوشکی با اشاره به اینکه هویت یعنی ملتی ممکن است دارای ثروت و امکانات باشد ولی اگر هویت و تاریخ خود را نداند نمیتواند از امکانات کشورش به خوبی بهره ببرد، بیان کرد: کسی که اصل و نسب و هویت خود را بشناسد آن جامعه در حل مکشلات خود و کشورش موفقتر است.
وی با بیان اینکه میرزا کاری کرد که پدیده آن را در حرکت امام خمینی برای شکلگیری بسیج میبینیم، تصریح کرد: حرکتی که امروز از آن به عنوان بسیج نام برده میشود میرزاکوچک خان صد سال پیش آن را انجام داده بود و میرزا میخواست نمایش دهد اگر جامعهای قرار است موفق باشد نیاز است که مردم آن کشور پای کار باشند که امام خمینی در شکل گیری انقلاب نیز از همین نیروهای بسیجی و پابرهنگان استفاده کرد.
استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی و مطالعات منطقهای دانشگاه تهران با بیان اینکه میرزا میگوید که من دغدغه نوع زندگی بشریت را دارم و مهم است که بشر چگونه زندگی میکند، گفت: میرزا میخواست هیچ ملتی برده نباشد و صلح، آزادی، امنیت و عدالت را فقط برای مردم ایران و منطقه خود نمیخواست بلکه برای همه جهانیان میخواست.
کوشکی با بیان اینکه مشکلات امروز ما به خاطر فراموشی اصل و نسب و هویتمان است و هر چیز را فقط برای خودمان میخواهیم نه برای همه، افزود: اگر ضرر و زیاد و سود مردم برای ما هم مهم باشد قطعا به هم رحم میکنیم و اگر مردم برای ما مهم نباشد مردم با هم درگیر خواهند شد و به هم رحم نمیکنند که این باعث سواستفاده دشمنان میشود.
وی با بیان اینکه تحصیل عمومی مخصوصا برای زنان و دختران از دغدغههای مهم میرزا کوچک بود در دوران حکومت داریاش است، گفت: در دنیا هر جا دیدیم که توسعه ایجاد شده قطعا با کمک مردم بوده و بدون همراهی مردم هیچ کاری انجام نشده و هیچ کشوری آباد نمیشود.
استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی و مطالعات منطقهای دانشگاه تهران با بیان اینکه میرزاکوچک راحتی خود را در راحتی مردم میدید، تصریح کرد: انگلیس، روسها و حکومت مرکزی آن دوران به میرزا پیشنهاد داده بود تا دست از کار و نهضت خود بکشد و آنان بهترین زندگی را برایش فراهم میکنند که میرزا خطاب به آنان گفت دست به این خفت نمیدهم و من زمانی راحت هستم که مردم راحت زندگی کنند.
کوشکی با بیان اینکه امپراطوری انگلستان در یک صد سال پیش عالمگیر بود و قدرت بسیاری داشت، افزود: میرزا با کمترین تجهیزات مقابل انگلیسیها ایستاد و هیچ گاه خم به ابرو نیاورد ولی انگلیسیها با آن قدرت باز هم نتوانستند حریف میرزا و یارانش شوند و با روسها برای سرکوب کردن میرزا هم پیمان شده بودند.
وی با بیان اینکه میرزا میگفت که مذاکرهای با انگلیس و روس ندارم و میخواهم دست از سر مردم ایران بردارند، تصریح کرد: این روش و منشی بود که امام خمینی هم در شکلگیری انقلاب از آن بهره برد و با شعار نه شرقی نه غربی و با کمک پابرهنگان دست اجانب را از کشور دور کرد.
استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی و مطالعات منطقهای دانشگاه تهران با بیان اینکه روش و منش میرزا و امام خمینی این بود که نمیتوان با تکیه بر خارج رشد کرد و آنان قابل اعتماد نیستند، گفت: در توسعه و قدرت دفاعی به استقلال و بر توان داخلی کشور تکیه شد ولی در دیگر صنایع نگذاشتند مستقل باشیم و پیشرفتها در زمینه انرژی هستهای و قدرت دفاعی ثابت کرد و نشان داد که استقلالخواهی، کشور را از بن بست در میآورد.