به گزارش حلقه وصل؛ اقتصاد بعد مهمی از زندگی بشر است. بعدی که به معشیت و پایداری فرد و جامعه میانجامد. به طوری که استقلال اقتصادی رابطه مستقیمی با استقلال سیاسی دارد. خصوصا در سالهای اخیر باتوجه به جنگ اقتصادی که دنیا بر علیه کشورمان به راه انداخته و همچنین اهتمام رهبر عظیم الشان انقلاب به نامگذاری هر سال به یک شعار اقتصادی، اهمیت این موضوع بیشتر مشخص میشود.
در این میان، مهارتآموزی و پرورش کودکان در امر اقتصاد مهم و ضروری است. کودکان به عنوان سرمایههای فردا باید از همان کودکی بتوانند باورهای اقتصادی درست و مهارتهای مالی اسلامی را بیاموزند تا در موقعیتهای خاص تصمیم درست گرفته و در بزرگسالی عامل جریان سازی اقتصادی و رشد و شکوفایی اقتصاد کشور باشند.
در همین موضوع، کتاب «اقتصاددان فردا» به همت گروهی از نویسندگان و زیر نظر زهرا آیت اللهی تدوین و توسط نشر معارف به چاپ رسیده است. این کتاب با موضوع تربیت اقتصادی فرزندان به والدین و مربیان کمک میکند تا مدیریت اقتصادی را به کودکانشان بیاموزند. روش تربیتی که در این کتاب ارائه شده صرفا بیان مستقیم بایدها و نبایدها نیست بلکه آموزههای مد نظر، در قالب شعر و داستان بیان شدهاند. همچنین در ادامة آن فعالیتهای تمرینی برای کودکان در نظر گرفته شده تا مفاهیم مد نظر به کمک والدین در ذهن کودک نهادینه شود.
پریسا میرزایی عضو گروه مولفان کتاب اقتصاددان فردا در گفتگو با خبرنگار حلقه وصل پیرامون این کتاب اظهار داشت: این کتاب حاصل یک دوره پژوهشی با موضوع تربیت کودک است که با هدایت خانم زهرا آیت اللهی انجام شده بود. بعد از برگزاری این دوره به این نتیجه رسیدیم که پژوهشهای انجام شده قابلیت تبدیل شدن به کتاب را دارد و باتوجه به اینکه در حوزه تربیت اقتصادی که موضوع پژوهش ما بود محتوای مورد نیاز جامعه تولید نشده بود، این کتاب را با رویکرد کاربردی ویژه والدین و مربیان مهدکودک و مدارس منتشر کردیم. در این کتاب سعی شده است مفاهیم تربیت اقتصادی به صورت ساده و خلاصه توضیح داده شود.
وی افزود: «اقتصاددان فردا» در واقع ویراست دوم کتاب تربیت اقتصادی کودک است که اولین بار در سال 1395 توسط انتشارات سفیر صادق به چاپ رسید.
میرزایی اضافه کرد: بعضی از فعالیتها و مباحثی که در کتاب چاپ شده توسط گروه تالیف ایده پردازی شده است. هدف اصلی ما گفتمان سازی در این حوزه بود تا هر شخصی که این کتاب را مطالعه میکند علاوه بر استفاده از مطالب آن، ایدههای تولید محتوا در این زمینه را دنبال کند.
نویسنده کتاب اقتصاددان فردا عنوان کرد: پس از چاپ اول کتاب، آن را جهت بررسی محتوا به آموزش و پرورش ارسال کردیم که نهایتا در کتابنامه رشد آموزش و پرورش به عنوان کتاب کمک آموزشی معرفی شد. همچنین لوح نگاری از کتاب، آماده و در بخش اقتصاد مقاومتی جشنواره عمار نمایش داده شد که کاندید دریافت فانوس این جشنواره نیز شد.
پریسا میرزایی تشریح کرد: در ادامه فعالیتها، پژوهشهایمان را پیرامون این حوزه ادامه داده و با بررسی و رصد آثار نویسندههای داخلی و خارجی و صاحب نظران این عرصه در آبان ماه سال 99 چاپ مجدد کتاب با اسم جدید «اقتصاد دان فردا» توسط نشر معارف انجام شد.
وی گفت: مسالهای که وجود دارد این است در کشور ما در رابطه با روانشناسی رشد کودک در حوزه تربیت اقتصادی و اینکه هرکدام از مفاهیم در چه سنی باید برای او بازگو شود تحقیق و پژوهش مدونی صورت نگرفته است و تمام منابع موجود استانداردهایی است که بر اساس تجربیات کشور های غربی غربی تعریف شده است. ما در این زمینه باتوجه به ارتباطی که در کارگاهها با کودکان و نوجوانان برقرار میشد و تجربه نگاری که از این طریق صورت گرفته بود فعالیتهای این کتاب را مخصوص سنین کودک و نوجوان از دانشآموزان ابتدائی تا راهنمائی قرار دادیم.
عضو گروه مولفان کتاب اقتصاددان فردا با اشاره به سرفصلهای این کتاب گفت: مفاهیم اصلی کتاب در سه فصل اصلی تعریف شده است. تفکر اقتصادی، مهارتهای اقتصادی و احکام اقتصادی. البته در ویراست دوم فصل چهارمی با عنوان حمایت از کالای ایرانی اضافه شده است.
در فصل «تفکر اقتصادی» ما باورهایی را درک میکنیم که در عملکرد و رفتار اقتصادیمان اثرگذار است. از موضوعات مطرح شده در این فصل میتوان به رزاقیت الهی، توکل، برکت، شکرگزاری، قناعت، دیدگاه امانتِ الهی دیدنِ هر چیزی که در اختیار انسان قرار دارد به جای تفکر مالکیتی بر اشیاء.
در فصل «مهارتهای اقتصادی» به الگوهای رفتاری پرداخته شده که از جمله آنها میتوان به اهمیت کار، محافظت از اموال، خرید، صبر در خرید، خرید بر اساس نیاز، اصلاح الگوی مصرف، پول تو جیبی، آموزش پس انداز و ارزش افزوده اشاره کرد.
در فصل «احکام اقتصادی» باتوجه به سن بچهها بیشتر به زمینه سازی برای آموزش مفاهیم احکام اقتصادی پرداخته شده است که نوجوانان موقع رسیدن به سن تکلیف با آن آشنا باشند.
در فصل چهارم هم که «حمایت ازکالای ایرانی» نام دارد به عناوینی چون تقویت هویت ایرانی اسلامی، روحیه کارآفرینی، جهت دهی مصرف اشاره شده است.
میرزایی تاکید کرد: در تدوین این کتاب سعی کردیم مطالب را به صورت اختصار شرح دهیم که این شروعی باشد برای اهمیت بیشتر والدین و مربیان نسبت به این موضوع تا ضمن مطالعه بیشتر، خودشان در جهت گفتمان سازی در این عرصه تلاش کنند.
وی در انتها عنوان کرد: علاوه بر این پژوهشها، کارگاههایی هم برای کودکان و هم برای والدین و مربیان و بر اساس عناوینی که در کتاب ذکر شده است برگزار کردیم. در این زمینه تلاش کردیم ضرورت تربیت اقتصادی کودکان را برای والدین و مربیان تبیین کنیم چرا که واقعا آنطور که باید به این موضوع پرداخته نمیشود. البته ما نمیگوییم آموزههای ما فاقد تربیت اقتصادی است اما خب کافی هم نیست و آنچه که ما نیاز داریم را تامین نمیکند.
علاقهمندان میتوانند جهت تهیه کتاب اقتصاددان فردا از طریق لینک https://bookroom.ir/book9 اقدام نمایند.