به گزارش حلقه وصل، «فالح الفیاض» رئیس سازمان الحشد الشعبی عراق، در یک مصاحبه تلویزیونی به تشریح فرایندی که در نهایت به انتخاب «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر عراق منجر شد، تاثیر مرجعیت عالیقدر شیعیان در عراق در تدوین قانون اساسی عراق، مخالفت آمریکا با نامزدی فردی از ائتلاف الفتح، دو دسته شدن ائتلاف النصر و...پرداخت.
وی در برنامه « بتوقیت العاصمة» که شب گذشته (۱۴ آوریل)، از شبکه العهد پخش شد، درباره فرایند انتخاب «مصطفی الکاظمی» به عنوان نخستوزیر عراق ، گفت که نظام کشور عراق پارلمانی است و نامزد نخستوزیری را فراکسیون بزرگتر معرفی میکند حال اگر قرار باشد توافقی نیز در این زمینه صورت گیرد باید از کانال همین فراکسیون بزرگتر صورت گیرد. در دوره پیش، ائتلاف «البناء»، فراکسیون بزرگتر بود. یعنی یک فراکسیون بزرگتر جدید در مقایسه با دوره پیش از آن تشکیل شد.
بر اساس قانون اساسی عراق، فراکسیون اکثریت در پارلمان این کشور باید نامزد مورد نظر خود را برای تصدی نخستوزیری به پارلمان معرفی کند و نمایندگان نیز میبایست به او برای تشکیل کابینه رأی دهند. ائتلاف البناء با اتحاد «نوری المالکی»، رهبر ائتلاف دولة قانون، «هادی العامری»، رهبر ائتلاف الفتح، «فالح الفیاض»، رهبر ائتلاف العقد الوطنی، «محمد الحلبوسی»، رهبر ائتلاف القوی العراقیه بزرگترین فراکسیون را تشکیل داد.
الفیاض افزود که فراکسیون البناء با حسن نیت و بر پایه استراتژیهای سیاسی جدید تشکیل شد، روند انتخاب نخستوزیر نیز کاملا مشخص بود به همین دلیل معتقد است که انتخاب الکاظمی به عنوان نامزد نخستوزیری و مامور شدنش به تشکیل کابینه به شیوه درستی صورت نگرفته است.
وی درباره انتخاب «محمد الحلبوسی» به عنوان رئیس پارلمان نیز گفت که وی نیز با آراء ائتلاف البناء به این پست رسید زیرا در مقایسه با اسامه النجیفی و خالد العبیدی کسی تصور نمیکرد که الحلبوسی به این پست برسد اما در آن زمان ائتلاف البناء به او رأی داد و در آن زمان ایران نیز از حامیان این انتخاب بود. این امر درباره انتخاب معاون اول رئیس پارلمان عراق نیز صدق میکند و ائتلاف البناء در این انتخاب نقش داشت و این آغاز تفاهم با ائتلاف سائرون بود.
رئیس سازمان الحشد الشعبی در پاسخ به سوالی درباره چرایی مخالفت «برهم صالح» رئیسجمهور عراق با اعلام نامزدی «اسعد العیدانی» که از سوی ائتلاف البناء پیشنهاد شده بود گفت که در آن زمان و پس از آن با برهم صالح صحبت کرده است و معتقد است که او نیز قانون اساسی را نقض کرده است.
رئیس جمهور عراق همچنین از معرفیاسعد عبدالامیر العیدانی، استاندار وقت بصره که نامزد ائتلاف البناء بود، امتناع کرد. این دومین نامزد البناء بعد از «قصی السهیل» بود که رسما از سوی رئیس جمهور عراق برای معرفی به پارلمان رد میشد.
وی درباره نقش آمریکا در مانعتراشی در فرایند انتخاب نخستوزیر سابق عراق، گفت که دولت سابق آمریکا به ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» به سیاست افراطی، اعمال محدودیت و به انزوا کشاندن دشمنان تکیه داشت. این دولت شیوه نسنجیدهای را در تعامل با سیاستمداران عراقی انتخاب کردو نامزدی نخستوزیر از سوی ائتلاف الفتح یا طرفهای دیگر را بر اساس حساب و کتابهای خود، رد کرد.
رئیس سازمان الحشد الشعبی درباره عملکرد «حیدر العبادی» رئیس ائتلاف النصر در پرونده ائتلافها در دوره پیش گفت: پس از شکست طرح اضافه شدن ائتلاف النصر به ائتلاف الفتح به دلایل مختلف، قضیه به یک سوی دیگر رفت. من از العبادی خواستم که در میانه باقی بماند و طرفهای سیاسی را در کنار خود جمع کند..اما وی حساب و کتابهای او در این پرونده اشتباه بود.
وی توضیح داد که تقسیم شدن این ائتلاف به دو دسته به دلیل شیوه مدیریت و اختلاف آراء بود. مشخص بود که ائتلاف النصر به یک «لیست میانه» تبدیل خواهد شد اما نظر العبادی این نبود.
فالح الفیاض افزود که از همان ابتدا و حتی پیش از برگزاری انتخابات، پیشنهاد همپیمانی میان دو ائتلاف النصر و الفتح را طرح کرده بود و این ائتلاف روند انتخاب نخستوزیر را تسهیل میکرد.
وی تصریح کرد: من با حیدر العبادی در دوره نخستوزیری اش چه در بخش برنامهریزی و پیشنهاد نامزدهای ائتلاف النصر همکاری کردهام و نخستوزیری مجدد او را رد نمیکردم... اما این موضوع منتفی شد.