
گسترش زندگی مدرن، شهرنشینی وکمرنگ شدن فرهنگ اصیل ایرانی – اسلامی سبب ساز تغییرات در سبک زندگی افراد شده است.
نتایج مطالعات میدانی صورت گرفته تشان می دهد. گزینش های غلط، ناهمسان گزینی زوجین و معرفی های نامتناسب متقاضیان ازدواج به یکدیگر و عدم برخورداری زوجین از آموزش ها و مهارت های اولیه کافی برای مدیریت صحیح زندگی مشترک موجب بحرانی شدن وضعیت ازدواج و گسترش طلاق درجامعه مدرن بوده است.
با توجه به تغییرات فرهنگی به وجود آمده از یک سو، ناکارآمدی بسترهای غیرسنتی برای حل معظلات و ترویج ازدواج موفق، ناکافی بودن شایستگی ها و توانمندی های لازم واسطین در گسترش امر وساطت و مغفول ماندن سازماندهی واسطین توسط یک نهاد و ارگان فرهنگی مشخص مرکز امور بانوان و خانواده آستان قدس رضوی در راستای افزایش صیانت و اعتلای روزافزون کارکرد خانواده در جهت تحکیم و تعالی خانواده اقدام به اجرای طرح «حسنا» به صورت کشوری کرده است.
افخمی مسئول طرح آموزش مجازی «حسنا» در این خصوص با حلقه وصل به گفتگو نشست.
وی بیان داشت: رهبر معظم انقلاب اسلامی دامت برکاته فرمودند که « در گذشته معمول بود که برای ازدواج، افراد خیر و مومنی پیدا می شدند که واسطه گری می کردند، دخترهای مناسب را، پسرهای مناسب را معرفی می کردند، ازدواج را راه می انداختند، این کارها باید انجام گیرد، باید در جامعه واقعا یک حرکت عظیم در این زمینه به وجود آید». خوب همین سخن ایشان و بررسی شرایط موجود در کشور ما را بر آن داشت تا طرحی را در راستای شناسایی، شبکه سازی و توانمندسازی واسطه گری ازدواج به صورت ملی راه اندازی نماییم.
مسئول طرح ملی «حسنا» تصریح کرد: این طرح با عنوان حامیان سنت نبوی ازدواج یا همان (حسنا) در قالب دوره های آموزش مجازی از بهمن ماه سالجاری برگزار خواهد شد.
افخمی ادامه داد: ما تلاش خواهیم کرد با بهره گیری از ظرفیت تشکل های مردمی اقدام به پیاده سازی طرح حسنا ( حامیان سنت نبوی ازدواج ) به منظور شناسایی، شبکه سازی و مهارت افزایی واسطین ازدواج با رویکرد ارتقا و بهبود ( نگرش، دانش، و مهارت ) مبتنی بر آموزه های دینی و رضوی نماییم البته با این دیدگاه که ساختار های سنتی بیش از بسترهای غیر سنتی کارآمد است.
این فعال حوزه خانواده خاطر نشان کرد: این طرح در چهار بخش برنامه ریزی شده است. بخش نخست طرح رصد جامعه هدف، ثبت و تدوین اطلاعات هر یک از واسطین است. شناسایی 14 واسطه گر خبره به صورت نمونه گیری هدفمند در سطح شهر مشهد، شناسایی آبشاری و زنجیره ای 977 واسطه گر در سطح محلی، شهری و استانی، انجام مصاحبه ساختارمند با واسطین و ثبت نام آن ها، مستندسازی اطلاعات و تشکیل پرونده برای هر یک از واسطین شناسایی شده و منطقه بندی آموزشی واسطین ازدواج بر حسب محل سکونت، میزان تجربه و سطح فعالیت در نمودار اکسل. و تدوین نقشه پراکندگی جمعیت واسطین در سطح شهر مشهد در بخش اول صورت پذیرفت.
وی ضمن اشاره به بخش دوم طرح که برنامه ریزی محتوایی، اجرایی و سازماندهی منابع انسانی است افزود: در این بخش انتخاب 30 تن از واسطین با روش نمونه گیری هدفمند، تجزیه و تحلیل و کدگذاری مصاحبه های صورت گرفته با واسطین، مصاحبه عمیق با 5 تن از مشاوران و متخصین حوزه ازدواج و طلاق با نمونه گیری هدفمند و روش دلفی ( توانمند در بعد آکادمیک، و تجربه کاری بالا ) به منظور استخراج نیاز های آموزشی، تدوین موضوعات و سرفصل های آموزشی در سه سطح مقدماتی، نیمه تخصصی و تخصصی بر اساس الویت بندی استخراج شده در مطالعه ترکیبی، شناسایی اساتید مرتبط و صاحب نظر در هر یک از سرفصل های آموزشی با استفاده از مشاوران متخصص در این حوزه و تشکیل کمیته تخصصی واسطه گران به منظور بسترسازی برای تعامل هدفمند صورت گرفت و در این بخش تمرکز بر ایجاد یک نظام آموزشی برای واسطین بوده است که به شیوه علمی صورت پذیرفت.
افخمی خاطرنشان کرد: بخش سوم اجرای طرح آموزشی – حمایتی حسنا است که شامل. برگزاری جلسه آموزشی – انگیزشی با حضور ششصد تن از واسطین به منظور رونمایی، معرفی ماهیت طرح به لحاظ انگیزشی، حمایت معنوی و تقدیر از واسطین ازدواج، برگزاری 13 سرفصل آموزشی مستخرج از کار پژوهشی در پنج منطقه در شهر مشهد،برگزاری هشت سرفصل آموزشی در دوره نیمه تخصصی ( که پس از پایان دوره آموزش مقدماتی، ازمونی هماهنگ صورت پذیرفت ( تستی و تشریحی )، سپس از افرادی که حداقل به شصت درصد سوالات پاسخ صحیح داده اند مصاحبه ای توسط مشاورو مدیر طرح انجام گرفت و حدود 120 نقر به طور تخصصی در دوره بعدی شرکت نمودند و آموزش های لازم را دیدند می شود.
مسئول طرح کشوری «حسنا» یادآور شد: بخش چهارم نیز شامل محصولات می شود که تدوین و طراحی دفتر فرم ثبت نام عروس و داماد، تولید نرم افزار آموزشی طرح حسنا دوره مقدماتی و دوره نیمه تخصصی از برنامه های این بخش است.
وی ادامه داد: سال گذشته این طرح با تکیه بر مهارت افزایی واسطین در استان های کشور از طریق کانون های خادمیاری خانواده برگزار شد و بیش از هزار نفر در این طرح ثبت نام نمودند. امسال با توجه به ویروس دردساز کرونا فرصت را مغتنم دانستیم و دوره آموزشی هماهنگی با سرفصل هایی به صورت مجازی تدارک دیده ایم.
این فعال فرهنگی تأکید کرد: کفویت شناسی و ابعاد آن، فرمت مناسب برای معرفی دختر و پسر در فرآیند وساطت، وظایف و مسئولیت های واسطین پیش و پس از ازدواج، موانع و آسیب های فراروی واسطین و فرآیند وساطت ، بایسته¬های وساطت و واسطه تراز ( اخلاق و بایسته های واسطه گری )، مبارزه با شروط و رسوم نامعقول در فرآیند ازدواج جوانان (ملاک های غیر منطقی در ازدواج ) مدل های واسطه گری موفق از جمله سرفصل های این دوره است.
افخمی ضمن اشاره به اینکه این دوره ویژه تمامی دغدغه مندان حوزه ازدواج جوانان برگزار می گردد اضافه کرد: این کلاس ها در فضای وبینار رضوی و ایتا برگزار خواهد شد و ثبت نام آن آغاز و تا 7 بهمن ماه ادامه می یابد و دوره از 12 بهمن ماه میزبان علاقه مندان خواهد بود.
مسئول طرح ملی «حسنا» یادآور شد: نکته ی مهمی که باید اشاره کنم این است که در این طرح آستان قدس رضوی قرار نیست مستقیما واسطه¬گری ازدواج انجام دهد بلکه احیای سنت واسطه¬گری ازدواج از طریق توانمندسازی و مهارت¬افزایی به واسطین متعهد، معتمد و فراهم نمودن بستر هم¬افزایی ایشان در راستای افزایش نرخ ازدواج جوانان، ماموریت طرح حسنا می-باشد.
وی تصریح کرد: دوره به صورت رایگان برگزار می¬گردد و هیچ مانعی برای حضور علاقه مندان در کانال وجود ندارد. صلاحدید مسئولین اجرایی دوره آموزشی بر این است که کنشگران فعال در حوزه ازدواج جوانان از یک دوره آموزش یکپارچه بهره مند گردند. در استان های مختلف نیز این طرح فراخوان داده شده است و امیدوار هستیم که بتوانیم شاهد اثربخشی این طرح در امر ازدواج باشیم.
این فعال حوزه خانواده در ادامه گفت: یکی از عوامل کلیدی در رفع مسأله تأخیر در ازدواج و کمک به افزایش ازدواج بهنگام و آگاهانه، احیای فرایندهای سنتی ازدواج در مقابل روش های مدرن است. واسطه گری ازدواج یکی از این سنت های ارزشمند است که در سال های اخیر مورد غفلت نهادهای سیاستگذار و مجری در حوزه خانواده قرار گرفته است.
افخمی در پایان بیان داشت: مرکز امور بانوان و خانواده آستان قدس رضوی با درک اهمیت این مهم از تیرماه 1396 به منظور شناسایی، شبکه سازی و توانمندسازی معرفتی و مهارتی واسطین ازدواج مبتنی بر آموزه های دینی و رضوی با بهره گیری از ظرفیت تشکل های مردمی اقدام به طراحی و پیاده سازی طرح حسنا ( حامیان سنت نبوی ازدواج) نموده است و این طرح با تکیه بر مهارت افزایی واسطین در استان های کشور برگزار و عهدار آموزش برای بسیاری از مجموعه های فرهنگی نیز بوده است. علاقه مندان می توانند جهت ثبت نام از طریق شماره تماس ۰۵۱۳۷۶۰۷۷۲۰ اقدام نمایند و یا به سایت https://banovan.razavi.ir مراجعه کنند.