به گزارش سرویس استانهای حلقه وصل، نخستین جلسه از ویژه برنامه ماه مبارک رمضان مجموعه فرهنگی عاشوراییان با حضور حجت الاسلام و المسلمین انجوی نژاد و مداحی برادر یزدخواستی برگزار شد.
در این جلسه حجت الاسلام انجوی نژاد در شرح خطبه متقین، تقوا را تنها روش برای درست زندگی کردن معرفی کرد و گفت: تقوا نه یکی از بهترین راه های زندگی که تنها راه برای درست زندگی کردن است و متقین کسانی هستند که بهترین روش زندگی در دنیا را برای سالم سازی جسم و روح خود برگزیده اند.
وی بیان داشت: در طول تاریخ برخی مانند اشاعره مسئله اخلاق نسبی را مطرح کرده اند به این معنی که افعال ذاتاً خوب یا بد نیستند بلکه یک فعل در یک جایگاه خوب است و در یک موقعیت بد، بنابراین نمی توان به صورت خوب و بد اخلاق و افعال را تفسیر کرد و باید منتظر دستور خدا بود تا خوب و بد افعال را برای ما بیان کند.
انجوی نژاد تصریح کرد: از سوی دیگر معتزله مسئله حُسن و قُبح ذاتی را مطرح کردند که به عقیده شیعه نزدیک تر است، با این مضمون که اخلاق نسبی نیست و افعال ذاتاً خوب یا ذاتاً بد هستند، فعل خوب خوب است، و فعل بد، بد، شناخت خوب و بد افعال نیازی به دستور خدا ندارد و خداوند تنها خوب ها را معرفی و احصاء کرده است.
وی ادامه داد: در خطبه متقین هم صفات خوب و تمام خوبی ها برای بهتر زندگی کردن معرفی شده است، تقوا یکی از بهترین راه های زندگی نیست بلکه تنها راه برای درست و خوب زندگی کردن است و سبک زندگی معرفی شده در خطبه متقین، مدل زندگی بر مدار تقوا است. در واقع متقین کسانی هستند که بهترین روش زندگی در دنیا را برای سالم سازی جسم و روح خود برگزیده اند .
دبیرستاد مردمی جبهه فرهنگی استان فارس افزود: علامه طباطبایی و شهید مطهری در پاسخ به سوال هدف خلقت توضیح می دهند که خداوند از خلقت هدفی ندارد، چرا که هدف ناظر به نقص است و کسی که نقصی دارد با هدف جبران آن نقص کاری انجام می دهد، بنابراین دلیل خلقت نه وجود یک هدف خاص بلکه صفت خالقیت و خلاقیت خداوند است.
انجوی نژاد خاطرنشان کرد: معصیت به معنای از حد گذراندن و عصیان کردن است و معصیت کاران چند گروه هستند: گروهی که به دلیل فشارو اظطراردست به گناه می زنند، دسته دوم گروهی که از باب لذت و برای رسیدن به لذت گناه می کنند و دسته سوم گروهی که با وجود برخورداری از همه نعمات و مواهب گناه می کنند که به آن گناه از باب اسراف می گویند.
وی اضافه کرد: مسئله مهم این است که نوع نگاه و محاسبه خداوند زمانی که منشأ گناه فشار و اضطرار باشد، با زمانی که گناه از سر اسراف یا لذت طلبی باشد متفاوت است، به این معنا که خداوند به چرایی و مقدمات گناه هم نگاه می کند. بنابراین از نگاه دین معصیت و گناه اگرچه به صورت مطلق زشت و اشتباه است اما “اقتضایی” است به این معنا که مقدمات گناه و چرایی انجام گناه در نظر گرفته می شود.
دنیا را تحت مدیریتی عادلانه ببینید
این سخنران ادامه داد: در دنیای ما همه چیز تقسیم شده است و یکی از تقدیرهایی که خداوند در دنیا حاکم کرده، تقسیم معیشت و روزی است، بنابراین هرکس در دنیا روزی خاصی از نعمت و شادی و روزی معینی از نقمت و غم دارد، خداوند غم ها را به صورت مساوی میان مردم تقسیم کرده است. حضرت در این قسمت می فرمایند: قَسَمَ بَینَهُم مَعایِشَهُم، زندگی میان مردم تقسیم شده است و بر همین مبنا دنیا را باید تحت مدیریتی عادلانه دید.
گام اول تقوا، تنظیم مبانی عقلی است
وی تأکید کرد: عدل مخلوق خدا و بی عدالتی مخلوق بشر است چرا که ظلم را دو نفر ایجاد می کنند، کسی که ظلم می کند و فردی که ظلم می پذیرد. پس مدیریت بد بشر در زمین را نباید به حساب خداوند گذاشت چرا که از خداوند جز “خیرمطلق” نازل نمی شود. اشکال نگاه عرفانی آن است می گوید آنقدر عشق خداوند را در دلت زیاد کن تا بدی های خدا را نبینی، حال آنکه حقیقت این است که خداوند چیزی به نام شر نازل نمی کند.
انجوی نژاد افزود: بنابراین گام اول تقوا، تنظیم مبانی عقلی است و درک معانی خیر و شر. درصورتی که معنای خیر و شر فهم شود، تقوا ایجاد شده و حتی اگر لغزشی هم صورت بگیرد تقوا از بین نمی رود.
یادآور می شود، این برنامه که با نماز جماعت و صرف افطار آغاز شده بود با قرائت دعای افتتاح توسط محمد یزدخواستی به پایان رسید.