
به گزارش حلقه وصل، میزگرد «الگوهای حکومت علوی در حاکمیت دینی» با حضور لاله افتخاری مسئول هیأت اندیشهورز مرکز امور خواهران سازمان بسیج طلاب و روحانیون کشور، معصومه سادات صادقی مدیر مدرسه علمیه الزهرا(س)، طاهره جاننثاری مدیر حوزه علمیه حضرت فاطمه(س)، منصوره فتحاللهی مدیر حوزه علمیه «بضعةالنبی(س)»، ناهید دمیرچی، مسئول بسیج طلاب و روحانیون در سازمان بسیج مستضعفین برگزار شد.
رئیس جمهور باید برای همه مردم برنامه داشته باشد
افتخاری در ابتدا با بیان اینکه امروز در آستانه یکی از مهمترین رویدادهای جهان بشریت یعنی انتخابات هستیم، گفت: دولت اسلامی باید دست ویژه خواران را کوتاه کند و نباید اجازه دهد آقازادگان حریم امن برای انجام هر اقدام خلافی را داشته باشند.
وی اظهار داشت: از گذشته تا امروز تقابل حق و باطل در سه مقطع بسیار حساس بوده است؛ یکی از آنها در زمان حضرت موسی(ع) بود که فرعونیان قصد داشتند ایشان متولد نشده قیام و بعثت حضرت موسی(ع) انجام نشود، دیگری زمان امام عسکری(ع) بود که دشمنان تلاش داشتند فرزند ایشان را به عنوان نجات دهنده عالم بشریت از بین ببرند.
مسئول هیأت اندیشهورز مرکز امور خواهران سازمان بسیج طلاب تصریح کرد: امروز دشمنان برای نفوذ هر چه بیشتر با تعیین مصداق دنبال نامزدهایی هستند که منافع آنها را در جامعه اسلامی دنبال کند لذا در کشور جمهوری اسلامی ایران باید رئیس جمهوری سر کار آید که زمینهساز ظهور باشد.
وی با اشاره به شاخصههای انتخاب یک رئیس جمهور اصلح گفت: حاکم مسلمانان باید بابصیرت و آگاه باشد گاهی دیده میشود مسئولی یک برنامه میدهد که عمل نکرده یا آمار ارائه شده او دقیق نیست. حاکم مسلمانان باید برنامه دقیق داشته باشد و بداند که در کجا، با چه شرایط و امکانات و منابع انسانی سرمایهگذاری میکند.
افتخاری ادامه داد: حاکم اسلام باید مشروعیت و مقبولیت داشته باشند، اگر حضور و درخواست مردم نبود امیرمومنان علی(ع) هیچ گاه خلافت را انتخاب نمیکردند، بنابراین باید حاکم اقبال مردمی داشته باشد. همچنین حاکم اسلامی باید دست ویژه خواران را کوتاه کند و نباید اجازه دهد آقازادگان حریم امن برای انجام هر اقدام خلافی داشته باشند چراکه این امر برای جامعه ما بسیار آسیبزا است.
وی یادآور شد: امیرمؤمنان علی(ع) در عهدنامه مالک اشتر توجه به محرومان را تذکر دادند که بیشترین یاری و کمترین هزینه را دارند، محرومان در مقابل اقلیتی که بار نظام نیستند قرار دارند بنابراین رضای محرومان باید بر اقلیت اولویت داشته باشد.
مسئول هیأت اندیشهورز مرکز امور خواهران سازمان بسیج طلاب تصریح کرد: در نظام علوی، حقوق متقابل وجود دارد و حقوق اقشار مختلف مردم محفوظ میماند، بنابراین حاکم اسلامی باید شجاع باشد در مقابله با باطل ایستادگی کرده و با مردم خود با رأفت و مهربانی رفتار کند، در حکومت علوی برای غیرمسلمانان نیز جایگاه وجود دارد از این رو رئیس جمهور باید برای همه مردم برنامه داشته و تابع قوانین ولی خدا باشد.
امام علی(ع) موقعیت اجتماعی حکومت را سنگری میداند که در آن باطل کوبیده شده و حق اقامه شود
در بخش دیگری از این میزگرد، معصومه سادات صادقی مدیر مدرسه علمیه الزهرا(س) گفت: از نگاه امیرالمؤمنین علی(ع) حکومت هدف نیست بلکه وسیله رسیدن به آرمانهای معنوی است ایشان این موقعیت اجتماعی را سنگری میدانند که در آن باطل کوبیده شده و حق اقامه شود.
وی اظهار داشت: حکومت در اسلام سنگر مبارزه است نه سکوی پرواز برای رسیدن به مطامع دنیایی که اگر بنا باشد به جایگاهی برسیم باید توجه کنیم که چه کسانی دنبال این پست اجتماعی برای مبارزه در عرصههای مختلف هستند که بررسی و تبیین زندگی حضرت امیر(ع) در تعیین شاخصههای حکومت علوی میتواند به ما کمک کند.
مدیر مدرسه علمیه الزهرا(س) ابراز داشت: حضرت علی(ع) میفرمایند اینکه خود را قانع کنم که به من میگویند امیرمؤمنان، در حالی که در رنج و غم محرومان و مستضعفان شریک نباشم برای من کافی نیست. لذا حکومت نزد امیرالمؤمنین(ع) ابزاری برای احقاق حق و وسیلهای برای رسیدن به اهداف اسلام است و به همین دلیل است که میفرماید: کفش پاره در نزد من محبوبتر از حکومت بر شما است مگر آنکه احقاق حق و دفع باطل داشته باشم.
وی خاطرنشان کرد: کاندیداهای ریاست جمهوری باید به زنده کردن آثار دین در جامعه، گسترش اصلاح در همه شهرها و دستیابی بندگان به امنیت و آسایش توجه کنند؛ باید احکام الهی از تعطیلی بیرون آمده و به مرحله اجرا برسند و عدالت در برنامهها جزو شاخصه اصلی باشد.
صادقی گفت: در سیره امام علی(ع) است که ایشان میفرمایند: وحشت نکنید از اینکه بخواهید مسیر حق را بروید به این علت که پیروان کمی داشته باشید، با عامه مردم باید زندگی کرده و در تصمیمات خود آنها را در نظر گرفتن شریک کنید، امروز روح حاکم به برخی بخشنامهها صرفاً برای خواص است.
امیرالمؤمنین(ع) اجازه مهمانیهای اشرافی را به هیچ یک از حاکمان خود نمیداد
طاهره جاننثاری مدیر حوزه علمیه حضرت فاطمه(س) در بخش دیگری از این نشست ابراز داشت: در حکومت علوی حاکم اسلامی خدمتگذارترین افراد به مردم و دین خدا هستند. عرصه حکومت علوی باید بر پایه اخلاق و فرهنگ دینی باشد، امیرالمؤمنین علی(ع) در فرستادن فرمانداران خود به مملکت اسلامی تذکراتی را به فرمانداران داده و آنها را رصد میکند و اجازه مهمانیهای اشرافی را به هیچ یک از حاکمان خود نمیداد.
وی تصریح کرد: دولت علوی باید بر رعایت اخلاق علوی، زدودن جهل، تشویق به علمآموزی، رفتار با عدالت، احترام گذاری به احاد مردم، توجه به رضایت مردم با محوریت الله، رفتار با صداقت در تمام عرصهها، نظم در عرصه مدیریت، رعایت عدالت نسبت به همه مردم، عدالت ایجاد امنیت در همه عرصههای زندگی، حفظ جایگاه بیتالمال برای رسیدن به اهداف دین و بهرهبرداری همه مردم از آن، توجه داشته باشد.
مدیر حوزه علمیه حضرت فاطمه(س) گفت: برنامه عمران و آبادی در کشاورزی، کم کردن هوای نفس و دنیاگرایی مردم، تبیین دشمنشناسی برای مردم از دیگر شاخصههای دولت علوی است.
در عصر پیامبر اکرم(ص) قریش گفتمان جدایی دین از سیاست و امویان گفتمان ضد دینی داشتند
در پایان این میزگرد ناهید دمیرچی، مسئول بسیج طلاب و روحانیون خواهر به جمع بندی مباحث پرداخت و گفت: فرایند گفتمان اسلامی دینی با فردسازی، ملتسازی، امتسازی و دولتسازی ممکن است. در عصر پیامبر اکرم(ص) قریش گفتمان جدایی دین از سیاست و امویان گفتمان ضد دینی داشتند اما گفتمان علوی براساس خدامحوری بود، گفتمان انقلاب اسلامی نیز بر مبنای تدین، انقلابیگری، خدامحوری و توحید مداری است.
دمیرچی درباره شاخصههای دولت اسلامی، بیان داشت: پرهیز از مال حرام و اسراف، خودسازی، تقوا، پرهیز از غرور و خودپسندی، انس و محوریت با قرآن در زندگی، ضرورت یاد مرگ که این پست و مقام از دست رفتی است از جمله شاخصههای دولت اسلامی است.
وی ادامه داد: توکل بر خدا، در نظر داشتن رضایت الهی، دفاع از دین، پرهیز از قدرتطلبی، انقلابیگری، شجاعت و قاطعیت، رعایت اصول اسلامی در روابط خارجی، عدم خوشبینی به دشمن که امروز شیطان بزرگ به عنوان کدخدا وارد شده است، دشمن شناسی، پیروی از امام حق، پرهیز از سستی، ولایتپذیری و اطاعت از رهبری، نظارت بر زیردستان از دیگر خصوصیات دولت علوی است.
در ادامه فتح اللهی مدیر مدرسه علمیه سجادیه، گفت: حکومت علوی باید هدف و برنامه الهی داشته باشد.