مشاركت اجتماعی، سرمایه ای ارزشمند است كه با بهره وری از آن می توان جامعه ای پویا و عاری از ناهنجاری ها به وجود آورد، توانمندسازی سازمان های مردم نهاد در این راه، میتواند راهكاری برای از بین بردن ریشههای فقر به عنوان ناهنجاری آشنای اجتماعی مدنظر قرار گیرد.
فقر واژه ای آشنا برای همه جوامع و قشرهای مختلف است، در این راه پر فراز و نشیب برای ریشه كنی فقر، همواره سازمان های مردم نهاد نقش پررنگی را بر عهده داشتهاند. فقر از بین نمی رود مگر با توانمندسازی افراد نیازمند جامعه، از گذشتگان به یاد داریم كه می گویند به جای اینكه ماهی به كسی بدهید، ماهیگیری به آن فرد یاد بدهید، با كمی تامل بر این ضرب المثل، درمی یابیم كه توانمندسازی جامعه و افراد چه بسا بهتر از دیگر كمك هاست.
تزریق پول به نیازمندان مُسكنی است موقتی، اما فقر نیاز به درمان دائمی دارد، درمان فقر جامعه سالم و پویا را به وجود می آورد و این چرخه ای ادامهدار است.
در این گزارش بر نقش ارزشمند سازمان های مردم نهاد برای ریشه كنی فقر و بیکاری با رویكرد توانمندسازی می پردازیم و با نجفعلی انتظاری مدیر عامل کانون خیرین کارآفرینی و اشتغال استان سمنان به گفتگو نشستیم.
وی در ابتدا به لزوم تشکیل این کانون اشاره کرد و گفت: این کانون حدود یک سال پیش در خردادماه فعالیت خود را با مشاركت دستگاه های اجرايی و بخش های خصوصی با هدف افزايش اشتغال و بهره گيری از ظرفيت خيران در استان سمنان آغاز کرد.
انتظاری ادامه داد: با جمعی از دوستان و دانشگاهیان و متخصصان به این مسئله پی بردیم که خیرین ما در بسیاری از حوزه ها ورود یافتند از جمله مدرسه سازی و یا حوزه سلامت (حمایت از افرادی که دارای بیماری های خاص هستند) اما در بخش اشتغال و کارآفرینی ورود مستقیم خیرین چندان گسترده نیست به همین خاطر تصمیم گرفتیم که کانونی جهت اشتغال زایی و کارآفرینی برای مددجویان مجموعه های مردم نهاد راه اندازی کنیم.
مدیرعامل کانون کارآفرینی و اشتغال استان سمنان تصریح کرد: در اساسنامه ی کانون آمده است که جامعه هدف ما دهک های پایین جامعه هستند به ویژه مددجویان مؤسسات خیریه و مردم نهاد. یعنی در کنار خدماتی که این مجموعه ها به مددجویان خود ارائه می کنند ما ورود پیدا کنیم و برای آن ها که نیازمند شغل هستند کارآفرینی کنیم.
این فعال فرهنگی اقتصادی اضافه کرد: اینگونه می توان گفت که گروه هدف دیگر ما خیرین هستند که عمدتاً در بخش صنعت ومعدن، خدمات و بنگاه های اقتصادی فعالند، کمک های مالی می کنند، صاحب اندیشه و تجربه هستند و می توانند در جهت پیشبرد اهداف ما اثرگذار باشند.
وی خاطرنشان کرد: خیرینی که می توانند تولیدات مددجویان را به فروش برسانند ویا خیرینی که می توانند مواد اولیه تولیدات را فراهم کنند، پیوند این گروه با مددجویان بخشی ست که دچار مشکل است و ما در کانون به دنبال ایجاد این حلقه وصل هستیم.
مسئول کارگروه اقتصادی ستاد مردمی جبهه فرهنگی استان سمنان در ادامه به مشاوره کسب و کار نیز اشاره کرد و افزود: آنچه که بسیاری از مددجویان و یا دهک های پایین به آن نیاز دارند تنها بحث مالی نیست بلکه مشاوره در کسب و کار است، اینکه متقاعد شوند که توانمندهستند و ما بخش مشاوره کسب وکار را استارت زده ایم تا دانشگاهیان، اهالی صنعت و سازمان های حمایتی پای کار بیایند تا به این افراد در راستای ایجاد یک شغل مشاوره دهند و به نوعی راهبر شغلی این افراد باشند.
انتظاری اظهار داشت: تجربه یک ساله ما به صورت رسمی البته نشان می دهد که بسیاری از این افراد مثلا برای راه اندازی کسب و کار خود به دنبال تسهیلات هستند اما نمی دانند که باید چه روندی را طی کنند و یا برای برندسازی چه مراحل و مقدماتی لازم است ، ما در این بخش هم ورود پیدا کردیم و در شهرستان های استان با همکاری کمیته امداد و بهزیستی جهت ارائه خدمات کانون مراکز نیکوکاری معرفی و آماده کار شده اند. در یکی از شهرستان ها فروشگاهی در حال راه اندازی ست تا محصولات مددجویان را به بازار عرضه کند و این اقدام بسیار کمک کننده و اثرگذار است.
مدیرعامل کانون کارآفرینی و اشتغال استان سمنان یادآور شد: بهره گیری از از ظرفیت و تجربه متخصصان عرصه اشتغال است، کانون خیرین اشتغال استان تا کنون گام های بسیار سازنده و مؤثری با دستگاه و نهادها مانند کمیته امداد، فنی و حرفهای، اوقاف و امور خیریه، و بهزیستی و جهاددانشگاهی برای جذب، پشتیبانی برداشته است. این کانون در چارچوب نظام جذب خیرین و کارآفرین طراحیشده است و می توان به جرأت گفت که کارآفرینان، متخصصان اشتغال بهعنوان نخبگان حوزه کسبوکار محسوب میشوند.
وی ضمن اشاره به اشتغال بیش از 100 نفر از دی ماه سال گذشته تا کنون با حمایت و همکاری کانون در سطح استان ادامه داد: در راستای برنامه های کانون تفاهم نامه هایی نیز به امضا در آمده از جمله با جهاد دانشگاهی. بررسی و تعیین نیازهای آموزشی و توانمندسازی نیروی انسانی فعال، برنامه ریزی و اجرای پروژه های پژوهشی و فرهنگی مشترک، همکاری در تدوین و اجرای دوره های آموزشی عمومی، تخصصی، مهارت افزایی به صورت حضوری و الکترونیکی، برگزاری همایش های مرتبط با کارآفرینی و اشتغال و انجام پژوهش های کاربردی – مطالعاتی به صورت مشترک از جمله محورهای همکاری این کانون با جهاددانشگاهی استان سمنان است.
این فعال کارآفرین تصریح کرد: همچنین در قالب این تفاهم نامه همکاری از ظرفیت ها و توانمندی های جهاددانشگاهی استان سمنان در زمینه اجرای دوره های آموزشی و توزیع کتب تخصصی، توانمندسازی نیروی انسانی و هدایت گروه مخاطب به منظور ایجاد اشتغال و تجازی سازی، ترویج فرهنگ کارآفرینی و مهارت افزایی متقاضیان و خانواده ها بهره خواهیم گرفت.
وی همچنین خاطرنشان کرد: جهاددانشگاهی یکی از نهادهای مورد اطمینان و وثوق نظام بوده است و فعالیت های خوب و ارزشمندی در جهت توسعه اشتغال و کارآفرینی دارد، به همین خاطر می توان از خدمات آموزشی تخصصی جهاددانشگاهی تحت عنوان آموزش های انگیزشی برای افراد آسیب پذیری که تحت پوشش نهاد های حمایتی هستند استفاده کرد، این خدمات آموزشی به مثابه مددکاری اشتغال و به اندازه مددکاری اجتماعی برای افراد نیازمند تأثیر گذار خواهد بود.
مدیرعامل کانون خیرین کارآفرینی و اشتغال استان سمنان اضافه کرد: خدمات آموزشی جهاددانشگاهی به عنوان مشاوره های شغلی، آموزش های انگیزشی و مددکاری اشتغال با هدف کارآفرینی و مهارت افزایی و کسب و کار تجارت الکترونیک درتوانمندسازی اقشار آسیب پذیر و بهبود وضعیت اشتغال آنها تأثیر گذار خواهد بود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه کارآفرینان عرصه اشتغال از نیاز بازار، خدمات و کالا آگاهی لازم و تجربه کافی رادارند افزود: کارآفرینان میتوانند راهنما و الگوی مناسبی برای مددجویان جویای شغل باشند و راهبران شغلی کانون هدفشان هم همین امر است و تا کنون حدود 22 راهبر شغلی شناسایی شده اند که حداقل 5 مددجو را تحت حمایت قرار داده اند. البته ما به دنبال آمار و ارقام نیستیم هدف ما این است که حرکتی صورت گیرد و اثرگذار در حوزه اشتغال این قشر از جامعه باشیم.
انتظاری خاطر نشان کرد: به طور کلی كانون،نيازمندی های مددجويان را در سه حوزه حياتی تامين می كند؛ مجمع خیرین و کارآفرینان، مهارت آموزی مددجويان به تناسب بازار كار، ساماندهی كسب و كارهای خرد مددجويان و در اين 2 حوزه جهت گيری های تكميلی و جديد را به مددجويان ارائه می دهد.
مسئول کارگروه اقتصادی ستاد مردمی جبهه فرهنگی استان سمنان بیان داشت: لزوم تعامل و همكاری دستگاه های مختلف دولتی و خصوصی در اشتغالزايی بایدمورد توجه قرار گیرد. آنچه که خلاء اش بسیار احساس می شود عدم وجود پنجره واحد برای خدمات رسانی است. اینکه مجموعه ها به صورت شبکه ای با یکدیگر در ارتباط نیستند جهت خدمات دهی و متأسفانه این امر مشکل آفرین است. برای مثال مجموعه ای که به بیماران سرطانی خدمات می دهد و افراد خانواده بیمار فاقد شغل هستند برای معرفی این افراد به کانون ما آگاهی ندارند درواقع حلقه وصلی وجود ندارد و ما در تلاش هستیم که با شناسایی و ارتباط گیری با مجموعه های مردم نهاد و خیریه ها این حلقه مفقوده را سامان دهیم.
وی در پایان گفت: من به تمام دغدغه مندان اشتغال و کسانی که معتقد بودند که باید به مددجویان ماهی گیری را یاد دهیم این نوید را می دهم که بستر برای تحقق این امر فراهم شده است و خیرین و افرادی که دارای ظرفیت یاری رسانی و تجربه هستند می توانند به کمک کانون بیایند و برای دهک های پایین جامعه مثمرثمر واقع شوند.