
سرویس حاشیه نگاری: این روزها یکی از مهمترین و نگرانکنندهترین موضعات جامعه ما موضوع فرهنگ است. معضلات و هجمههای فرهنگی هر روز در لباسی جدید جامعه، خانواده و خصوصا جوانان کشورمان را با آسیبهای جدی مواجه میکند. سیر صعودی آمار طلاق، افزایش مشکلات اخلاقی، فساد، فحشا و بیبند و باری چیزی است که با نگاهی به اوضاع فرهنگی کشور میتوان به آن دست یافت.
این آسیبها در دولتهای مختلف و با رویکردهای مختلف دچار قوت و ضعف میشود که در دولت تدبیر و امید متاسفانه شاهد ولنگاری فرهنگی زیادی بودیم تا جایی که صدای همه افراد فرهنگی و هنرمندان طیفهای مختلف کشور را هم در آورد و کار بجایی رسید که حتی رهبر معظم انقلاب نیز در بسیاری از سخنرانیهای خود از بحرانهای فرهنگی ابراز نگرانی و از عملکرد دولت و وزارت ارشاد انتقادهایی مطرح کردند. حال با این اوصاف سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در همایش سبک زندگی گفته است بحران سبک زندگی نداریم و شکاف در حوزه سبک زندگی عمیق نیست!
سیدرضا صالحی امیری وزیر ارشاد در همایش سبک زندگی گفت: گفتمان یک عمق دارد که با باورها سروکار دارد، گفتمان به عمق کار دارد ولی شعار به سمت بنابراین ما در سطح زیاد صحبت میکنیم اما در تعمق بخشیدن به باورهای جامعه به سبک زندگی قدمهای لازم بابد برداشته شود.
وی اربعین را یک باور بزرگ دینی دانست و گفت اربعین باور بزرگ دینی جانعه ایران است ما عمق باور جامعه دینی را در اربعین دیدیم.
وی نکته دیگر را حرکت از سمت رسمی به سمت غیر رسمی مطرح کرد و ابراز داشت حرکت باید از دولت به سمت جامعه باشد دولتها نمیتوانند گفتمان سازی کنند بلکه بستر را فراهم میکنند.
صالحی امیری با تاکید بر اینکه پایین ترین سطح مناقشه در آسیبهای اجتماعی را در عاشورا میبینیم افزود: دلیل این امر آن است که عاشورا نماد وحدت دینی جامعه ایرانی است. عاشورا به مفهوم فرهنگ عاشورا بستر سبک زندگی ایرانی اسلامی است.
وی با بیان اینکه به جای شعار و بنر و همایش باید فرمایشات رهبر انقلاب را در عرصه عمق بخشی و تبدیل این نگاه به گفتمان بیشترمتمرکز شویم گفت: سبک زندگی برای حرکت به سمت قله های متعالی نقطه عزیمتش تبدیل شعار به عمل است.
صالحی امیری افزود: لازمه گفتمان سازی حرکت از سطح احساس به عقلانیت است. سبک زندگی باید به باوری عقلانی و یک نیاز در زندگی ما تبدیل شود. مساله دیگر حرکت از سمت بایدها به باورهاست. ما نمی توانیم با تمرکز بر بایدها جامعه را به سمت الگوهای مدنظرمان و به تعالی برسانیم.
وزیر ارشاد با بیان اینکه متاسفانه ما در همه این سال ها بیشتر بر باید تاکید کرده ایم تا باورها گفت: البته من نمی خواهم بایدها را نفی کنم اما جامعه ای به سمت تعالی خواهد رفت که مبتنی بر باورها باشد. امروز اربعین یک باور است؛ هیچ کس مردم را مجبور نکرده که در این شرایط و با پای پیاده از کشوری به کشور دیگر برود تا بوسه بر آرامگاه امام محبوب خودشان بزنند اما شاهد هستیم که این اتفاق می افتد.
وزیر ارشاد در ادامه گفت: در جامعه ایران بازگشت به معنویت محسوس است در دهه چهارم جامعه از فضای سیاسی به اجتماعی کوچ میکند. شبکه های اجتماعی انباشتی از تهدیدها و فرصتها هستند باید شبکه های اجتماعی الزاما نظارت شوند یک نوع رویکرد ولنگارانه ما را با تهدید مواجه خواهد کرد؛ رویکرد میانه مدیریت شبکه های اجتماعی است.
صالحی امیری تاکید کرد: در جامعه ای که رشوه و ارتشاء و افشاگری و انگ زنی و تخریب جاری است، سبک زندگی صحیح شکل نخواهد گرفت. در یک محیط آلوده قطعا رویشی شکل نمی گیرد بلکه این ویروس است که تکثیر می شود.
وی با تاکید بر اینکه جامعه شریعت مدار و فقاهت محور، الزاما مناسک محور هم هست در عین حال گفت: ریشه مناسک باید معرفت باشد. جامعه ایران جامعه پیچیده ای است و باید با شناخت با مشکلات آن برخورد کرد در این راستا تحلیل و رصد واقعیت ها به ما کمک می کند.
وی خاطرنشان کرد: در دهه چهارم مسئله اول جامعه اجتماعی و فرهنگی خواهد؛ شکافهای ما در حوزه سبک زندگی عمیق نیست بلکه حداکثر در سطح آن آسیب است در جامعه ایران بحران فرهنگی نداریم.
وی با بیان اینکه شکاف میان ما و نسل جوان خطرناک است گفت باید این شکاف زبانی و ارتباطی را کاهش دهیم. نقطه آغازین سبک زندگی باید از خانواده آغاز شود. مشکل اخلاق اجتماعی و تعامل اجتماعی در خانواده است. ام المسائل ما باید در خانواده حل شود. مهمترین رسالت شورای فرهنگ عمومی هم تاکید بر انسجام نظام خانواده است
وی در ادامه به مصادیق سبک زندگی اشاره کرد و گفت تمام این موارد از خانواده مدرسه صدا و سیما و شبکه های اجتماعی و... باید تبدیل به برنامه شود و از شعار باید عبور کنیم و برای انها بزنامه تعریف کنیم معتقدم نقطه عزیمتمان خانواده است.
وی با بیان اینکه حدود 40 میلیون نفر در ایران عضو شبکه های اجتماعی هستند گفت: حداقل 30 درصد جامعه از یک شبکه اجتماعی خاص استفاده می کنند و این نشان می دهد که جامعه ما یک جامعه پرسشگر است.
وزیر ارشاد با تاکید بر اینکه خوشبختانه جنبش زنان در ایران میل به فمنیسم ندارد و اگر خدایی نخواسته به سمت فمنیسم حرکت کند، آنگاه ما با بحران در سبک زندگی رو به رو خواهیم شد، گفت: اگر کسی حجاب را حفظ نمی کند دلیلش عدم اعتقاد به حجاب نیست اگر کسی نماز نمی خواند و کاهل است، دلیلش عدم اعتقاد به اهمیت نماز نیست و اگر فردی دچار یک آسیب فرهنگی است دلیلش عدم اعتقاد به اعتقادات دینی نیست.
صالحی امیری با بیان اینکه گروه های مرجع در جامعه ایران در حال تغییر هستند گفت: متاسفانه گروه های مرجعی به وجود آمده اند که خودشان صلاحیت های لازم اخلاقی و معرفتی را برای مرجعیت ندارند. مساله دیگر این است که زبان ارتباطی ما با جوانان دچار اختلال شده است. به وجود آمدن شکاف میان ما و نسل جوان خطرناک است و لذا باید تلاش کنیم این شکاف را کمتر کنیم.