تلویزیون زیرنویس میکند: فرهنگ «مقدس» اهدای عضو را گسترش دهیم. نونهالی میگوید: من پیکر مادرم را مستقیماً از بیمارستان به دانشگاه علوم پزشکی بردم تا جسدش را دانشجویان استفاده کنند. آن یکی داور، حقیقت انسان را به فضاپیمایی تشبیه میکند که وقتی جو را میشکافد دیگر آن قطعاتی که از بدنهاش جدا شده برایش مهم نیست، گویی بدن انسان هم مثل همان آهنپارههای فضاپیماست! بعدش بیش از نود هزار نفر از افرادی که آن برنامه را میبینند به یک سامانه پیامکی کد ملی میفرستند تا کارت داوطلبی اهدای عضو بگیرند. در این میان یک نفر هم حتی سرچ نمیکند ببیند اصلا این کار جوگیرانه، مشروع هم هست یا نه؟!
از شایعترین عملهای پیوند عضو که در دنیا انجام میشود پیوند از بدن «بیمارانی» است که دچار مرگ مغزی شدهاند؛ مرگ مغزی، بیماری خطرناکی است که در آن مغز از کار میافتد و قلب با دستگاه ونتیلاتور کار میکند. «احتمال» بازگشت در این بیماری نزدیک به صفر است. البته پزشکان میگویند مطلقا صفر است؛ اما علاوه بر امکان خطا در تشخیص مرگ مغزی، شواهد عینی که رسانه ملی هم آن را بازتاب داده است - منظورم برنامه «زندگی پس از زندگی» است که در آن جوان آتشنشانی که به تشخیص پزشک، مرگ مغزی شده است به زندگی برمیگردد- چیز دیگری میگوید. ضمن اینکه با توجه به عقیده شفا در میان مسلمانان، وجود بهبودیافتگان حتی در این بیماری، دور از ذهن نیست.
وقتی به فتوای بسیاری از مراجع تقلید شیعه هم رجوع میکنیم میبینیم مادامی که کسی دارای حیات (هر چند نباتی) است اجازه عملی که به قطع حیات او منجر شود داده نشده است. حتی در فتوایی که از آیت الله سیستانی صادر شده است دریافت کارت اهدای عضو هم جایز نیست، منطق فقهیش بماند برای اهلش.
اینکه هزاران انسان نیازمند دریافت عضو، چشم به راه اعضای یک بیمار مرگ مغزی (و نه مرگ کلی بدن) هستند نباید مجوز این باشد که فرصت بهبودی ولو با احتمال اندک از بیمار گرفته شود. اصلا شاید این برزخی که روح فرد مبتلا به مرگ مغزی در آن گرفتار شده برای رشد و سلوک نفس او لازم باشد. چرا باید اعمالی در رسانه و قانون ما راه یابد که با فتوای فقهی بسیاری از مراجع رده اول جامعه اسلامی مغایرت داشته باشد؟!
از اینها که بگذریم خانواده بیمار مرگ مغزی با هزینههای سنگین درمانی مواجه هستند که به محض اعلام مرگ مغزی تحت پوشش هیچ بیمهای نخواهد بود.
البته شایان ذکر است که اهدای اعضای بدن میت (به معنای دقیق کلمه) اگر با مثله کردن و هتک حرمت او همراه نباشد مشروع است. هرچند بسیاری از اعضا با مرگ بیمار، از بین میروند ولی با درک زمان طلایی برای عمل و سرعت در پیوند به اضافه بهکارگیری روشهای نوین، میتوان بسیاری از بافتها و اندامهای کلیدی را پیوند داد.
حالا دوباره مرور کنیم؛ برنامهای در رسانه جمهوری اسلامی اجرا شد که به برکت آن در رکوردی بیسابقه جهانی بیش از نود هزار نفر از بینندگانش کارت جواز خودکشی گرفتند. بعد از آن برنامه هم، صدایی از هیچ عالمی برنیامد! مبادا کسی مخالف نجات جان بیمارانی تلقی شود که در صف پیوند اعضاء ایستادهاند.