
هرچقدر رویکرد تلویزیون در ورود به عرصه سیاست، اقتصاد، فرهنگ و برخی مسائل ممنوعه اجتماع قابل نقد است، ورود تلویزیون به عرصه مسائل مذهبی و اعتقادی از قابل استنادترین و قابل اعتمادترین بخشهای این رسانه تصویری است. در این حوزه هم مناقشهها و حرف و حدیثهای فراوانی بین آرمانخواهان و واقعگریان مطرح است، ولی هر دو گروه این واقعیت را که این رسانه تصویری توانسته در مناسبتهای مذهبی مختلف حال و هوای مذهبی-عرفانی را به درون خانوادهها بیاورد، اتفاق نظر دارند و بیشتر بحثها پیرامون بهبود کیفیت برنامهها برای همراهی مخاطبانِ بیشتر میچرخد.
سریالهای سیما
با گسترش ویروس کرونا و تعطیلی هیئتها و مراکز قرآنی و مساجد و نمازهای جماعت و اجتماعات مذهبی، نقش سیما برای پرکردن این خلاء پررنگتر شد. امسال صداوسیما علاوه بر نمایش سریال در چهار شبکه سراسری خود و پخش برنامههای گفتومحور و دعاها و مناجاتها و پخش مستقیم از بقاع متبرکه، نقش پررنگی در این حوزه باید ایفا کند. پیش از ورود به عرصه برنامههای زنده سیما برای ماه مبارک رمضان به صورت کوتاه سریالهای ماه رمضان را معرفی میکنیم.
تلویزیون امسال قرار است در شبکه یک سریال «زیرخاکی» را به کارگردانی جلیل سامان پخش کند. این سریال قرار است تصویرگر مردی باشد که به دنبال گنج است و همین ماجراهای بانمکی را شکل میدهد.
شبکه دو، دو سال است پخش مجموعه تلویزیونی «بچه مهندس» را شروع کرده است. بچه مهندس3 نیز ادامه داستان همان بچه پرورشگاهی به نام جواد بود که داستانهای برای او رقم میخورد.
شبکه سه برای ماه رمضان امسال سریال تلویزیونی «#سرباز» را به کارگردانی هادی مقدمدوست برای پخش در نظر گرفته است. این سریال روایتگر قصه یک سرباز وظیفه به همراه رفقایش است.
شبکه پنج نیز سریال «پدر پسری» به کارگردانی محمدرضا حاجیغلامی را پخش میکند. این مجموعه طنز اپیزودیک اقتباسی از کتاب «آخرین نشان مردی» نوشته مهرداد صدقی است.
شبکه یک، دو و سه
امسال صداوسیما پررنگتر از سالهای گذشته در کنداکتور خود برنامههای زنده گفتوگومحور مذهبی، مناجاتها و دعاها و پخش مستقیم حال و هوای بقاع متبرکه و... را قرار داده است.
برنامه آفتاب شرقی هنگام اذان ظهر، مناجاتخوانی از مشهد با مداحی مهدی سماواتی، سیدرضا نریمانی و سعید حدادیان از ساعت 12 تا13، ویژهبرنامه افطار «دعوت» با اجرای حجتالاسلام برمایی، ترتیلخوانی از مشهد مقدس در هنگام سحر و گفتوگوی تولیدی درباره رزمایش همدلی با حجتالاسلام رفیعی در برنامه سحرگاهی «ماه خدا» کنداکتور روزانه شبکه یک در ماه مبارک رمضان است.
ترتیلخوانی از ساعت 10:30 تا 11:30 صبح، پخش برنامه «کوی محبت» در مناسبتهای مختلف، مناجاتخوانی محمود کریمی از مشهد مقدس ساعت 1 بامداد و پخش برنامه «خواننیاز» در سحرگاه کنداکتور روزانه شبکه دو است.
شبکه سه نیز با پخش سخنرانی حجتالاسلام رفیعی از ساعت 10:30 تا 11:30 صبح، ترتیلخوانی از ساعت 14:30 از حرم حضرت معصومه(س)، برنامه «سمت خدا» با اجرای نجمالدین شریعتی، ویژهبرنامه افطار «مثل ماه» با اجرای رسالت بوذری و مناجاتخوانی میثم مطیعی ساعت 12:30 بامداد را برای روزهای ماه مبارک رمضان تدارک دیده است.
شبکه چهار، پنج و شبکه قرآن
شبکه 4 ویژه برنامه سحرگاهی «سحوری» را با اجرای میرمهرداد خسروی در ساعت 3 بامداد روی آنتن دارد. این شبکه، مستند «زندگی پس از زندگی» را ویژه افطار تدارک دیده است و سخنرانی آیتالله جوادی آملی در زمینه جزء 30 قرآن کریم را بعد از افطار پخش میکند. ترتیلخوانی را از ساعت 12 تا 13 در امامزاده صالح و ویژهبرنامه اندیشهای «سوره» با محوریت گفتوگو با قرآنپژوهان از دیگر برنامههای شبکه 4 برای روزهای ماه مبارک رمضان است.
شبکه 5 از مشهد مقدس برنامه «خلوتگه عارفان» را با اجرای صابر خراسانی، پخش برنامههای «تا نیایش» و «عقیق»، پخش سخنرانیهای حجتالاسلام پناهیان ساعت 15، ترتیلخوانی ساعت 13:45 از حرم حضرت عبدالعظیم، برنامه «جشن رمضان» با محور مواسات و همدلی برای روزهای ماه رمضان را تدارک دیده است.
شبکه قرآن نیز آیتمهای ویژهتری برای قرآن و مناجاتخوانی در نظر گرفته است. این شبکه سخنرانیهای مذهبی را در چهار بخش دارد و در هر بخش سخنرانیهای آیتالله ناصری، سخنرانیهای پخش نشده آقامجتبی تهرانی، آیتالله سیدمهدی میرباقری و شیخ حسین انصاریان را پخش خواهد کرد. پخش برنامه «ضیافت» با محوریت بررسی سیره علما، ترتیلخوانی از در سه بخش از حرم امام رضا(ع)، حرم امام خمینی(ره) و مسجد مقدس جمکران، مناجاتخوانی از ساعت 12 تا 1 بامداد توسط حجتالاسلام میرزا محمدی از جمکران، پخش ویژه برنامه «عطر رمضان» از دیگر برنامههای شبکه 5 برای روزهای مبارک ماه رمضان است.
بازگشت آدمهای از یادرفته
ماه مبارک رمضان بیش از اینکه با سریالهایش در ذهنها بماند با ربناهای پیش از اذان و دعای سحر در ذهنها رسوب کرده است و همیشه با این نشانگاهها به یادآورده میشود. چراکه اینها درست لحظاتی هستند که دلی میلرزد و اتفاقی رخ میدهد. صدای مناجات و دعاهای رمضانی در لحظات افطار و سحر در ترکیب با چشمهای گریان مادران و دستهای رو به دعای پدران و جوانانی که در این حال و هوای معنوی سکوت میکنند و میاندیشند و در دورن میگریند، خیلیها را نجات داده است و باعث بازگشت خیلی از آدمها شده است.